Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului, potrivit unui proiect de lege

Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului, potrivit unui proiect de lege
Publicat: 10/09/2015, 12:04
Actualizat: 23/10/2015, 16:03

Valeriu Todirașcu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, argumentând că, deși comunismul a fost condamnat „ferm” de președinte, în 18 decembrie 2006, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de șef statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

„Până acum, această condamnare nu a avut și consecințe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul spune că ideologia comunistă nu este mai puțin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

„Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în țara noastră, propaganda comunistă și reapariția unor organizații de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanța de urgență nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arată senatorul Valeriu Todirașcu, în proiectul de lege depus la Senatul României.

Potrivit inițiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Todirașcu mai propune ca promovarea, „în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine comuniste (…)” să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care inițiază sau constituie organizații cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracțiune care ar trebui să se pedepsească, în opinia inițiatorului, cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, însă, pedepsite personale care au comis aceste infracțiuni „dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”.

De asemenea, dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele incriminate în proiectul de lege „înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate” , acesta nu va fi pedepsită.

Proiectul de lege mai arată că nu vor fi incriminate confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste și utilizarării în public a simbolurilor comuniste sau distribuirea și punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste, dacă acestea sunt „săvârșite în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todirașcu va ajunge în dezbatere la comisiile de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce se întâmplă cu Narcisa la două luni de la decesul lui Mădălin Păduran: ,,Aş...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Interdicția care se aplică în toată România. E interzis să le faci asta vecinilor
O celebră emisiune revine la Antena 1. Surprize mari pentru telespectatori
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid
×