Îndrumați de extremiștii de la Jobbik, radicalii maghiari își fac tabără într-o comună din Harghita, „apărați” de o grupare paramilitară

Publicat: 07/08/2013, 19:14
Actualizat: 30/03/2019, 21:59

Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal a început, miercuri, în Harghita, sprijinită financiar de Primăria Joseni și CJ, președintele partidului Mișcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, urmând să susțină o prelegere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria comunei Joseni finanțează, pentru a doua oară consecutiv, Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI), care se desfășoară de miercuri și până duminică și care are ca mesaj lupta pentru obținerea autonomiei maghiarilor și autoguvernării Ardealului.

Primarul localității, Gall Szabolcs, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că anul acesta sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 30.000 de lei și chiar a „făcut lobby” ca aceasta să fie organizată în satul Borzont, din comuna Joseni, întrucât „ea aduce ceva în plus în domeniul turistic”.

„Este în interesul nostru, din punct de vedere turistic, să finanțăm Tabăra EMI. Aici vin mii și mii de oameni și este bine pentru comuna noastră. Chiar am făcut lobby destul de mare ca această tabără să vină la noi. Pentru noi este o reclamă mare și, după cum se știe, marketingul trebuie plătit cu bani grei. În perspectivă, sunt convins că ne va aduce ceva în plus în domeniul turistic”, a spus Gall Szabolcs.

El a susținut că anul trecut au vizitat tabăra „între 5.000 de persoane, ajungând chiar și până la 10.000 de oameni la concertele din fiecare seară”.

„Vom vorbi cel mai mult în tabără despre autonomie”

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Birtalan Jozsef, a precizat că instituția sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 7.500 de lei.

Conform președintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, motto-ul ales pentru cea de-a IX-a ediție a Taberei EMI este „Voința își croiește drum!”.

„Anul acesta vom vorbi cel mai mult în tabără despre autonomie, de aici fiind inspirat și motto-ul: «Voința își croiește drum!». Dacă vrem autonomie, voința noatră va găsi drumul ca dorința să ni se împlinească”, a spus Soos Sandor.

Tema aleasă petru deschiderea Taberei EMI este „Scandalul drapelului secuiesc” și va fi abordată de președintele Organizației de Tineret MINTA a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toke Ervin, fostul consilier județean Arus Zsolt și primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos.

Foto: AFP//Mediafax (Laszlo Czika)

Joi, este așteptat în tabăra EMI președintele PPMT, Toro T.Tibor, care va vorbi, împreună cu reprezentanții FIDESZ, Koszegi Zoltan, și Jobbik, Szavay Istvan, despre alegerile care vor avea loc în Ungaria în 2014 și despre contribuția la vot a locuitorilor din Transilvania care au dublă cetățenie.

Marele invitat, liderul Jobbik

Sâmbătă, de la ora 12.00, invitatul special al Taberei EMI, Vona Gabor, președintele partidului Mișcarea pentru Ungaria – Jobbik, va susține o prelegere pe tema „Europa sau Uniunea?”.

„Voi participa în calitate de lector la Tabara EMI, pentru a șasea oară, ea reprezentând unul dintre cele mai importante evenimente la care vin în fiecare an cu plăcere. Având în vedere că nu demult premierul nostru (Orban Viktor) a ținut în Ardeal, la Băile Tușnad, o prelegere unde s-au pronunțat multe, la acestea trebuie să reacționez și abia aștept să fiu prezent la sfârșit de săptămână la voi. O să am multe de spus. Puteți să fiți siguri”, a scris Vona Gabor pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)

Vona Gabor, care a fost liderul grupării Garda Maghiară – mișcare naționalistă radicală scoasă în afara legii printr-o decizie definitivă și irevocabilă luată de Curtea de Apel de la Budapesta în iulie 2009 – va participa și la Cupa de Minifotbal organizată la Tabăra EMI, pe care echipa Jobbik a câștigat-o în ultimii doi ani.

Tot sâmbătă, de la ora 14.00, președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, vicepreședintele PPMT Papp Elod și președintele suspendat al CJ Harghita Borboly Csaba vor participa la dezbaterea „Situația politică actuală din Ardeal, (regiuni, restituție, amendamente constituționale)”.

Duminică, ziua autonomiei

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită „Ziua Autonomiei”, în care și-a asumat rolul de co-organizator Consiliul Național Secuiesc (CNS), vor fi abordate subiecte precum deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania și dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului „Inițiative civice pentru autonomie”, la care vor participa Izsak Balazs, președintele CNS, Miren Martiarena, membru din Țara Bascilor în Comitetul Civic al Inițiativei Europene pentru Protecția Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, președintele PCM, și Zakarias Zsolt, vicepreședinte al PPMT.

La eveniment și-au anunțat prezența și simpatizanți Jobbik din țară și din străinătate, dar si gruparea radicală „Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)”, „liniștea” urmând să fie asigurată de gruparea „Nemzeti Őrsereg HagyományÅ‘rzÅ‘ és PolgárÅ‘r Egyesület”, care se definește drept o asociație păstrătoare de tradiții militare.

„Pentru liniștea taberei va fi răspunzătoare gruparea Nemzeti Őrsereg HagyományÅ‘rzÅ‘ és PolgárÅ‘r Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association)”, se arată pe site-ul Jobbik.

„Vin atâția oameni din străinătate și e nevoie de pază”

Întrebat despre prezența acestei grupări la tabăra EMI, primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, a spus că nu este deranjat de prezența unei grupări care vrea să păstreze tradițiile militare, spunând că știa că este vorba despre „Nemzeti Őrsereg HagyományÅ‘rzÅ‘ és PolgárÅ‘r Egyesület” și afirmând că membrii acesteia sunt mai „eficienți” decât orice altă formațiune de protecție și pază.

„Vin atâția oameni din străinătate și e nevoie de pază. Într-adevăr, ei asigură paza pe teritoriul taberei, dar, în ceea ce privește modul de gândire al unora când aud că sunt grup paramilitar, e ceva care mi se pare o gândire extremistă. În ceea ce privește munca lor, sunt foarte eficienți, pentru că se simte că este ordine acolo, ceea ce nu ar putea face altă formație”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Gall Szabolcs.

Vicepreședintele CJ Harghita Birtalan Jozsef a susținut că nu a auzit despre această grupare.

„Nu am obiceiul să studiez site-ul Jobbik, deci nu am această informație și nici nu cunosc gruparea Nemzeti Őrsereg HagyományÅ‘rzÅ‘ és PolgárÅ‘r Egyesület. De ani, de când sprijinim Tabăra EMI, poziția noastră a fost că ea este organizată pentru toți tinerii din Harghita și nu numai, și nu suntem noi în măsură să judecăm cine și unde vrea să participe. Este un eveniment organizat în Harghita, cu participare din țară și din străinătate, și consider că și această tabără, ca și celelalte organizate în județ, poate să crească notorietatea și prestigiul județului, este un mijloc de promovare”, a spus vicepreședintele CJ Harghita.

Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)

Potrivit președintelui EMI, Soos Sandor, în tabără au fost amenajate șase corturi, în afara celui destinat dezbaterilor, în care vor fi organizate programe culturale, prezentări de meșteșuguri, jocuri pentru copii, competiții de șah și cărți de joc. Un cort a fost special amenajat pentru dezbateri pe teme religioase.

În fiecare seară vor avea loc concerte ale unor formații cunoscute pentru mesajele naționaliste pe care le promovează.

Tabăra EMI este organizată de Asociația „Tineretul Maghiar Ardelean”, în parteneriat cu Primăria Joseni, CJ Harghita și CNS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”