INEDIT. Soluția găsită de un preot din Cluj pentru ca toți cei care vin la biserică să respecte distanțarea socială. 150 de flori desenate pe asfalt alături de voluntari: „Așa cum spunea Constantin Noica, noi trebuie să trăim ca albinele pe pământ, nu ca muștele” – FOTO/VIDEO

INEDIT. Soluția găsită de un preot din Cluj pentru ca toți cei care vin la biserică să respecte distanțarea socială. 150 de flori desenate pe asfalt alături de voluntari: „Așa cum spunea Constantin Noica, noi trebuie să trăim ca albinele pe pământ, nu ca muștele” - FOTO/VIDEO
Soluția găsită de un preot din Cluj pentru ca toți cei care vin la biserică să respecte distanțarea socială: 150 de flori desenate pe asfalt alături de voluntari / Sursă FOTO: Nicu Cherciu - Facebook
Publicat: 19/05/2020, 11:58

Un preot din Florești, județul Cluj, a făcut un demers inedit alături de voluntari pentru a-i ajuta pe redincioși să respecte distanțarea socială atunci când participă la slujbele religioase desfășurate în aer liber, în curtea bisericii.

Preotul bisericii ortodoxe „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Florești, Cluj, i-a surprins pe oamenii din întreaga țară după ce au fost publicate pe Facebook mai multe imagini în care se poate observa că întreaba curte a bisericii (zona cu asfalt) a fost desenată cu flori situate la distanță una față de cealaltă.

Demers inedit la o biserică din județul Cluj: „Forma s-a îmbinat cu fondul”

Preotul Ovidiu Marțiș a preciat că a făcut acest demers în primul rând din necesitate, pentru respectarea distanțării fizice impuse de starea de alertă. Astfel, dinstanța dintre flori (măsurată începând de la mijlocul acestora) este de 1,5 metri, relatează Actual de Cluj.

Pe 17 mai, duminică, au fost ținute primele slujbe cu enoriași după ce aproape două luni de zile aceștia nu au putut participa în contextul declarării stării de urgență.

„Cineva ne-a făcut matrița, apoi am găsit voluntari din comunitate și timp de 4 zile, braț la braț cu ei am făcut acest proiect. Mai întâi s-a pus culoarea de bază, apoi un artist, un pictor, a mers la fiecare floare și a stilizat-o. Nu veți găsi din cele 150, câte sunt, două la fel. Fiecare e diferită, așa cum fiecare om e special în felul său, în sufletul său. Asta ne-am și dorit. Așa cum spunea Constantin Noica, noi trebuie să trăim ca albinele pe pământ, nu ca muștele.

Ideea de bază a fost să respectăm regulamentul stării de alertă cu distanțarea de un metru jumăte. Am respectat această lege cu strictețe. Și toate celelalte măsuri. Toată lumea a purtat măști, fără excepție. Aveam oricum proiectul de a betona curtea și avem această situație cu pandemia și probabil că vom avea o perioadă îndelungată în care să facem slujbe în curtea bisericii. Și din acest motiv ne-am mobilizat. Florile simbolizează Raiul. Iar fiecare floare a fost însuflețită de credincioși. Forma s-a îmbinat cu fondul”, a declarat spus preotul bisericii.

Și Catedrala din Baia Mare și-a așteptat credincioșii cu flori desenate pe asfalt în ziua de duminică.

Inedit
Părintele Episcop Iustin și tinerii voluntari așteptând credincioșii la liturghie în fața Catedralei din Baia Mare / Sursă FOTO: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase