Înmormântare cu scandal. Un preot din Cluj a făcut o criză de nervi pentru că rudele decedatului refuzaseră să plătească locul de veci: „Nu încep slujba de până când familia nu-şi cere iertare” | VIDEO

Redactor:
Ana Matei
Înmormântare cu scandal. Un preot din Cluj a făcut o criză de nervi pentru că rudele decedatului refuzaseră să plătească locul de veci: „Nu încep slujba de până când familia nu-şi cere iertare” | VIDEO
Scandal lângă sicriu. Preotul a cerut să i se pupe mâna pentru a le ierta pe rudele defunctei

O înmormântare din Cluj a debutat cu un scandal al cărui protagonist a fost însuși preotul comunei Tăuți. Potrivit surselor apropiate de familia defunctului, preotul ar fi fost nemulțumit de faptul că inițial oamenii ar fi refuzat să plătească taxa pentru locul de veci, așa că, aflat la capul decedatului, preotul le-a cerut membrilor familiei să-i pupe mâinile, pentru a-i ierta. După ce scandalul a ajuns la urechile superiorilor, aceștia au decis sancționarea disciplinară a parohului care va trebui el de această dată să-i ceară scuze familiei. 

După câteva zile de negocieri, în care preotul nu a fost dispus să accepte mai puțin de 5.000 de lei pentru a o înmormânta pe decedată, acesta a simțit nevoia și ca orgoliul să-i fie hrănit, așa că a condiționat slujba de scuzele și umilința familiei îndoliate.

Părintele Florin Parasca, paroh în Tăuți, Cluj a fost filmat în timp ce amenința că nu va oficia o slujbă de înmormântare până când membrii familiei nu aveau de gând să-și ceară iertare în fața lui, pentru modul în care s-au comportat în ultimele zile.

Scandal lângă sicriu. Preotul a cerut să i se pupe mâna pentru a le ierta pe rudele defunctei

„Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca.

După ce oamenii și-au cerut iertare, preotul a întins mâna să-i fie pupată. În acel moment, în rândul oamenilor prezenți la înmormântare s-au auzit vociferări și întrebări precum : „De ce v-ați făcut preot?”. Preotul a simțit nevoia să țină un discurs în care să explice de ce s-a simțit jignit. Acesta a precizat că, întrucât familia nu a mai plătit taxa bisericii de 13 ani, a trebuit să-și plătească din nou locul de veci.

 

„M-aţi ponegrit la tot satul. Aţi ajuns tot la cuvintele mele”

„Biserica are rânduiala ei ca orice instituţie. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea să se aşeze peste noi. Şi eu sunt tulburat şi şi dânşii. Ei îşi cer iertare şi eu îi iert. Acum toţi suntem tensionaţi dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte şi neplăcute. Sunteţi oaneni în vârstă şi aţi văzut câte necazuri se pot întâmpla în viaţa unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii. De aceea vă spun haideţi să fie cu duh de pace, să ne iertăm şi şi să putem slujim în tihnă că altfel eu nu pot să slujesc. Dumnezeu să vă ierte şi să ridice blestemul asupra familiei dvs. şi asupra urmaşilor şi să îl şteargă. Pentru că modul în care v-aţi comportat în aceste trei zile mi-aţi mâhnit sufletul. Nu m-aţi înţeles. Mi-aţi făcut reclamaţii. M-aţi ponegrit la tot satul. Aţi ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul Parasca.

Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei

Un apropiat al familiei a declarat că preotul a cerut suma de 5.000 de lei pentru a o înmormânta pe defunctă în cimitirul comunei.

„Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuți, unde este îngropat din 1986, soțul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu și nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu și-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute și mâna. A fost și cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară.

Preotul a fost sancționat disciplinar

Preotul a fost sancționat disciplinar de mitropolitul Andrei Andreicuț cu dojană arhierească, prima care se aplică gradual, să restituie suma plătită familiei îndoliate și să își ceară scuze public.

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide