• Publicat:
Știri

Inspecția Judiciară a deschis o acțiune disciplinară contra procurorilor Ciprian Man și Cristian Ardelean

Inspecția Judiciară a deschis o acțiune disciplinară contra procurorilor Ciprian Man și Cristian Ardelean
Inspecția Judiciară anunță, vineri, că a exercitat acțiunea disciplinară față de Ciprian Man și Cristian Ardelean, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, acuzându-i că au făcut afirmații prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraților.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Man Ciprian și Ardelean Cristian, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru manifestări ce aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare. S-a reținut că în timpul ședinței de analiză, desfășurată într-un spațiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetați au făcut o serie de afirmații, în prezența altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraților”, arată Inspecția Judiciară, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Inspectorii judiciari susțin că limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea „este de natură a contraria și indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfășurarea unor activități care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independența, imparțialitatea și integritatea procurorilor”.

Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorilor.

La începutul anului, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

Dosarul a venit după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei ședințe a DNA Oradea din ianuarie 2018, în care se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul a dat numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el i-a nominalizat pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, care erau de la DNA Oradea.

Inchide