Inspectoratul prezintă luni concluziile raportului de la școala specială unde profesorii „scapă câte o scatoalcă” elevilor

Inspectoratul prezintă luni concluziile raportului de la școala specială unde profesorii scapă câte o scatoalcă elevilor
Publicat: 01/04/2017, 12:54

„Am avut discuții foarte serioase, după ce au apărut în media acuzațiile de posibile rele tratamente aplicate minorilor, cu conducerea Insectoratului Școlar București și le-am cerut ca, pe lângă ancheta pe care o demarează, să ne informeze imediat în legătura cu concluziile preliminarea și cu concluziile finale ale verificării. (…)Vrem să vedem în ce măsură aceste rele tratamente există, în ce măsură vorbim despre o denigrare a activității din acea școală. Sunt mai multe piste pe care Inspectoratul Școlar le urmărește. Luni voi avea o întâlnire cu conducerea ISMB pentru a vedea în ce măsură ne apropiem de o concluzie finală”, a declarat pentru MEDIAFAX, Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației.

Gabriel Ispas a menționat că urmează să aibă o întâlnire Daniel Băluță, primarul sectorului 4, pentru a găsi soluții de remediere a situației de la unitatea școlară.

„Împreună cu Daniel Băluță, primarul sectorului 4, am convenit ca și direcția de specialitate din cadrul primăriei să înceapă demersuri de verificare a lucrurilor din această școală și marți mă voi întâlni cu primarul Daniel Băluță pentru a ne coordona eforturile să vedem ce măsuri sunt necesare pentru remedierea deficiențelor din această școală, în măsură în care aceste deficiențe se constată. Aceeași politică vom aplica față de toate unitățile școlare indiferent că discutăm de învățământul de masa, de cel special sau că discutăm despre situații atipice. Noi vrem ca în învățământ, lucrurile să se defășoare în limitele legalității, fără niciun fel de tratament neadecvat aplicat copiilor”, a mai spus Ispas.

Un profesor de la Școala Gimnazială Specială nr. 4 a fost înregistrat de către un paznic al unității de învățământ în timp ce explica cum îi bate pe elevii cu dizabilități. Înregistrarea a ajuns la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

„Conform probelor video și înscrisurilor aflate în posesia CEDCD și depuse la dosarul în cauză, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazialănr. 4, sunt bătuți cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent. Conform probelor video și a declarațiilor personalului școlii, copiii sunt dați cu capul de pereți, trântiți pe jos, trași de păr, lăsați nesupravegheați la ore, ținuți dezbrăcați în școală, totul desfășurându-se „în spatele ușilor închise”, așa cum declară unul dintre profesorii școlii în cauză”, transmite ONG-ul.

Profesorul care activează de trei ani în școala respectivă se apară spunând că nu îi bate pe elevi, dar că unii dintre ei merită să fie loviți.

„Credeți-mă că de atins, nu i-am atins. În înregistrare am spus că merită unii dintre ei să fie loviți pentru că unul dintre ei mă zgâriase, fusesem mușcat de către alt copil. Merită o corecție fizică, dar ușoară. Omul, la supărare, una e ceea ce gândește, alta este ceea ce face. S-a întâmplat exact la ieșirea din tură, unul dintre copii îmi distrusese un calculator și eram foarte nervos. Eram tare mâhnit și foarte nervos și orice om bombănește la supărare”, a declarat Florin Pană, profesor la Școala Specială nr. 4.

În urma apariției înregistrării, unitatea școlară a demarat o anchetă internă, verificări fiind făcute și de Inspectoratul Școlar, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 și Avocatul Poporului. Poliția a deschis o anchetă pentru rele tratamente aplicate minorului.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități cere Guvernului României și Ministerului Educației, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educație conform obligațiilor României, emiterea unui act normativ în regim de urgență, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din România cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din Romania cu experți evaluatori independenți, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale, acordarea accesului reprezentanților societății civile în unitățile de învățămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația