Instanța supremă: orice medic angajat într-o unitate a Ministerului Sănătății este funcționar public

Instanța supremă: orice medic angajat într-o unitate a Ministerului Sănătății este funcționar public
Publicat: 03/12/2014, 15:58

Nouă judecători ai ICCJ au fost desemnați să dezbată o chestiune de drept privind calitatea de funcționar public a medicilor din România. În final, ei au hotărât, în unanimitate, că orice medic angajat al unei unități ce aparține Ministerului Sănătății are calitatea de funcționar public.

„Judecătorii au spus că medicul încadrat într-un spital din rețeaua Ministerului Sănătății este funcționar public în accepțiunea dispozițiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adică funcție publică de orice natură. Practic, orice medic de la orice spital al MS este funcționar public și, în consecință, este subiect activ al infracțiunii de luare de mită”, explică surse judiciare.

Potrivit acelorași surse, inclusiv la ICCJ au existat judecători care au dat soluții de achitare unor astfel de medici, despre care s-a constatat miercuri că au calitate de funcționari.

Aceleași surse spun că astfel se va unifica practica judiciară privind acest aspect.

Judecătorii ICCJ au dezbătut această chestiune ca urmare a unei sesizări de la Curtea de Apel Târgu Mureș, trimisă cu referire strictă la medicii angajați ai unităților medicale ale Ministerului Sănătății, nefăcând referire și la medicii din spațiul privat sau angajați în egală măsură în domeniul public și în cel privat. Astfel, explică sursele citate, cei nouă judecători nu s-au putut pronunța și cu privire la aceste categorii de medici.

Mai exact, judecătorii instanței supreme au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: „Articolul 175 din Codul penal se interpretează în sensul că medicul chirurg – angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, trimis în judecată sub acuza săvârșirii infracțiunii de luare de mită prevăzută de articolul 289 Cod penal – se încadrează în categoria funcționarilor publici prevăzută la articolul 175 alineatul 1 litera c) Cod penal, sau în categoria funcționarilor publici prevăzută la articolul 175 alineatul 2 Cod penal?”.

Articolul 175 alineatul 1 litera c) arată că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia”.

Cea de-a doua legiferare, existentă la articolul 175 alineatul 2 reglementează faptul că, „de asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”.

În final, completul a stabilit că medicii nu intră în niciuna una dintre cele două categorii, ci în cea reglementată de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a adoua, care spune că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, exercită o o funcție publică de orice natură”.

Pe de altă parte, în 9 octombrie, pre;edintele Traian Băsescu a promulgat legea de aprobare a Ordonanței 2/2004, potrivit căreia medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia, după ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita să se revină asupra acestei decizii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?