Interceptări din cazul „teroristului” Ibrahim din Argeș: Când simți pornirea interioară că ești gata să aționezi, o faci pur și simplu

Interceptări din cazul „teroristului Ibrahim din Argeș: Când simți pornirea interioară că ești gata să aționezi, o faci pur și simplu
Publicat: 30/06/2017, 19:45

Informația apare în referatul procurorilor DIICOT cu propunere de arestare, în urma conversațiilor interceptate de anchetatori.

Potrivit referatului cu propunere de arestare al DIICOT, nivelul de radicalizare a argeșeanului este scos în evidență de continuțul discuțiilor și convorbirilor purtate de Bălan cu diferite persoane, prin care își exprima disponibilitatea de a recurge la gesturi de violență fizică extremă, în numele lui Allah.

În plus, bărbatul a vorbit și despre jihad și cum să pregătești un astfel de plan, „adică după pregătiri prin rugăciuni și studiu al Coranului, când simți pornirea interioară că ești gata să aționezi, fără să primești ordin de la cineva, o faci pur și simplu”, conform procurorilor.

Bărbatul a spus, potrivit anchetatorilor, că jihadul trebuie făcut la un moment dat pentru că „e singura cale prin care poți să ștergi toate păcatele pe care le acumulezi ca musulman, dar jihadul e făcut în mai multe feluri, unii sunt făcuți să fie martiri, alții să facă planuri, alții să instruiască sau să facă bani pentru jihad”.

Procurii DIICOT au interceptat și o discuție în care argeșeanul povestea despre un episod în care a amenințat o jurnalistă.

„Bălan Ionuț Cătălin (BIC): Nu după mine era, acolo la magazin fac ăștia de la televizor să, să nu mai aibe el clienți, să nu mai vină oameni, să nu mai vorbească de Allah, de religia noastră, să-i sperie pe toți să nu mai vină niciunu’. Și știi ce i-am spus la jurnalista aia? I-am spus, fii atent, eu personal, eu, dacă, dacă fac lucru’ ăsta, eu mă duc în Rai și tu te duci în Iad. Da” nu avea, știam că nu are nimic ca să mă înregistreze, i-am zis-o doar așa, i-am… așa, deci nu,..,
Bărbat: Nu era pregătită, ai luat-o…
B.I.C.: Nu era pregătită, am urmărit-o, da.
Bărbat: Surprinsă, așa.
B.I.C.: I-am zis, fii atent, și mi-am arătat fața, nu mascat sau asta. Fii atentă, uită-te bine la mine, eu nu-s arab, nu-s… Eu sunt din România. N-am nicio treabă cu asta. Dar asta fac pentru Allah, dacă mai vii vreodată aicea, deranjezi oamenii ăștia, eu te, te elimin!”, se arată în documentul citat.

Anchetatorii povestesc că Bălan a citit pentru prima data Coranul în anul 2006, în urma interacțiunii cu diverși cetățeni arabi și, ulterior, în 2012, s-a convertit la Islam. El și-a justificat decizia prin evenimentele bune care i s-au întâmplat în viață, după ce a recitit Coranul și s-a rugat să aibă o soție și un copil.

Mai mult, oamenii legii au ajuns la concluzia că una dintre bazele militare pe care le-a analizat suspectul de terorism „va fi un iad pe pământ”.

În cadrul conversațiilor surprinse de anchetatori, argeșeanul spune că, de-a lungul timpului, a comis mai multe infracțiuni, în care a fost „combinat cu albanezi, ruși”.

„B.I.C.: Decât mortăciuni n-am făcut și prostituție și ăstea n-am făcut în viața mea, da” altceva am făcut. Deci, am făcut altceva. Am fost combinat cu albanezi, ruși.
BĂRBAT: Albanezii sunt mafioți, cum se spune.
B.I.C.: Da, frate!
BĂRBAT: … periculoși!
B.I.C.: Ceceni, lucram cu ceceni. În ultima perioadă cu cecenii și marocani.
BĂRBAT: Și cum te-ai convertit la Islam?
B.I.C.: Frate, cu un an înainte de, de a mă converti, mi s-a-ntâmplat ceva cu care am cerut cu adevărat ajutorul lu’ Allah. Am cerut, că nu mai aveam nicio portiță de scăpare. Erau, doi, doisprezece polițiști și au pus toți lanternile pe mine și nu m-au văzut, într-un boschet, uite așa. Te vedeai, te vedeai fără să..
BĂRBAT: Fără să trebuiască să…
B.I.C.: Că eu nu mi-am dat seama că dacă mă duc acolo, mă ascund.
BĂRBAT: Erau lângă tine, da” nu vedeau nimic.
B.I.C.: Da, frate!
BĂRBAT: Păi, de la ..
B.I.C.: Doisprezece lanterne, frate. D-ălea, lanterne d-ălea care te vezi d-aici la casele ălea. ,…, Și tot așa, că treaba asta … Am zis că numai Dumnezeu poa” să facă treaba asta, nimeni, nimeni! Și, frate, …, fumam un canabis, așa, am lăsat astea, una, m-am lăsat de prostii,…, Dintr-o dată, sunt oamenii, băi, da” ce ai frate, frate de ce te-ai schimbat tu așa? Ai pățit ceva?
BĂRBAT: Li s-a părut ciudat, nu?”, conform documentului citat.

Bărbatul povestește că, de-a lungul timpului, a primit mai multe „semne” de la Allah.

„B.I.C.: Frații mi-a zis că mă ajută cu bani, io vin cu-n tir, ți-am zis, de marfă, fac, fac bani, pentru ca să pot să stau în față pentru Islam, așa, ă, vin c-un tir de marfă, telefoane,.., mașinării d-ăstea de construcție se vând la mâna a doua, știi(…).
B.I.C.: Da, păi, asta contează, frate mult, foarte mult, nu mult! Foarte mult, să fim, să fim, m, m, ceva, cum e betonu’ ăsta armat!
BĂRBAT: Da, da, da!
B.I.C.: Nu trebuie să, să clintească! Că ăștia, ăștia… Ce vor ei… Ei încearcă, nu trebui să, să vorbești aiurea, să te pierzi, să renunți, să…
BĂRBAT: Să fii atent!
B.I.C.: Normal, normal!
BĂRBAT: Același lucru l-ai zis, să-l repeți până nu…
B.I.C.: Da, bine”nțeles! Să nu vorbești altceva, să nu…”, a spus Ionuț Cătălin Bălan.

Suspectul de terorism mai spune că el, din punct de vedere material, stă „prost”, dar primește ajutor de la „frații” lui.

„B.I.C.: Io, atâta dacă fac și ce fac, să am bani să mănânc și un”e să stau. Nu trebuie să-mi iau casă și ălea, mie nu-mi trebuie așa ceva!
BĂRBAT: Trebuie gândit la…
B.I.C.: Casa e în frați. Am ajuns aicea, nu?”, explică argeșeanul, în discuțiile cu persoane din anturajul său.

Procurorii au găsit fotografii ale sale și ale fiului său în vârstă de cinci ani în care țin degetul arătător de la mâna dreaptă îndreptat în sus, semn prin care musulmanii exprimă faptul că Allah este singurul Dumnezeu și Mohamed profetul său, gest ce a fost preluat si de liderul DAESH Abu Bakr Al-Baghdadi, în timpul primului său discurs la rugăciunea de vineri după ce Mosulul a fost cucerit de DAESH, același gest fiind folosit și de Osama Bin Laden.

„Gestul reprezintă din punct de vedere politic o respingere a oricărei forme de guvernământ care nu se află sub legea Sharia, reprezentând credința că islamul trebuie impus cu sabia”, potrivit referatului procurorilor.

Ionuț Cătălin Bălan, bărbatul acuzat de terorism, a fost arestat, vineri, pentru 30 de zile, de magistrații Curții de Apel Pitești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte