Interviu cu Nicu Mihai: artist, desenator, animator, muzician, fotograf și, de multe ori, vlogger

Interviu cu Nicu Mihai: artist, desenator, animator, muzician, fotograf și, de multe ori, vlogger
Interviu cu Nicu Mihai
Publicat: 31/03/2022, 13:00

În peisajul artiștilor digitali autohtoni, Nicu Mihai se distinge prin canalul său de YouTube unde, de aproape 7 ani, își utilizează talentul și dragostea pentru desen și tehnologie pentru a produce videoclipuri cool cu artă, desen și animație, toate prezentate într-o manieră deosebită, un stil care amestecă, fără efort, formatul de vlog cu educaționalul. Pe unele dintre creațiile sale digitale le publică și pe Instagram, unde nu se obosește să scrie mereu cu diacritice pentru a părea profesionist, cum, glumind, recunoaște chiar el că procedează uneori pe YouTube.

Nicu și-a descoperit total întâmplător pasiunea pentru animație, prin îmbinarea altor pasiuni ale sale – desenul pe hârtie și tehnologia digitală – un moment în care a aflat cu uimire că își poate expune mult mai limpede și complet ideile în format digital, animația devenind rapid rezolvarea simplă a problemelor anterioare, iar formatul pe care îl adoptă cel mai frecvent este cel de descriere amănunțită, dar haioasă, a procesului de desenare, așa că, pe canalul său, vei găsi numeroase clipuri care îți arată cum să desenezi cu un creion prea mic, cu unul distractiv de mare, cum să pictezi folosind un tub de ketchup sau în acuarelă.

Poți spune despre Nicu că este un artist digital total din simplul motiv că în afară de desen și animație își ocupă timpul liber și cu muzica, fiind membru al band-ului You Arrive. Și, deoarece nu îi sunt suficiente 24 de ore din zi pentru a pregăti și publica clipuri pe YouTube în fiecare zi, volumul de muncă necesar întinzându-se pe mai multe zile, Nicu își ține urmăritorii conectați cu story-uri și postări pe contul de Instagram unde abordează uneori și fotografia, o altă pasiune a sa.

Viitorilor artiști, Nicu Mihai le sugerează din experiență să nu se descurajeze, să aibă răbdare, pentru că îi așteaptă un proces lung, iar, în primele faze, cu siguranță, nu o sa iasă totul așa cum și-au închipuit și asta este perfect OK, pentru că trebuie să începi cu multe încercări nereușite, chiar urâte, ca să poți face ulterior lucruri frumoase cu care să te mândrești.

Cum te-ai prezenta cuiva care nu a auzit încă de tine?

Sunt Nicu, pe net lumea mă știe ca Nicu Mihai sau „ăla care desenează” și am, probabil, cel mai mare canal de artă, desen și animație de pe YouTube-ul românesc, care îmi și poartă numele. La bază sunt artist și designer grafic, ilustrator, animator 2D și alte cuvinte pompoase, dar activitatea mea principală, în momentul acesta, este crearea de conținut video pentru canalul meu, bazat pe aptitudinile mele. De la o vreme sunt și co-vocalist, chitarist și producător în proiectul muzical You Arrive.

Cât de importantă este tehnologia pe care o folosești atunci când faci animație sau desenezi?

Toată activitatea mea are multă implicare tehnologică, și cumva depinde de performanțele device-urilor pe care le folosesc. Adică nu pot să animez eficient dacă placa video nu mă duce, nu pot să aleg culorile potrivite în desene dacă ecranul nu e calitativ, nu pot să montez clipurile pentru canal dacă programele se tot blochează, și implicit… nu prea pot să fac nimic fără un computer performant.

Ce calculator folosești acum și ce apreciezi cel mai mult la el?

Recent, discutând cu un prieten care se pricepe la hardware, am aflat de laptopul ASUS Vivobook Pro 14X OLED, că are placă video nu știu cum, că are ecran nu știu de care, că face nu știu ce… Am mai auzit astea, dar cum sunt sceptic de fel, a trebuit să îl țin în poală ca să mă conving.

Primul lucru care m-a lovit: ecranul 90 Hz, OLED, incredibil de luminos și colorat, acoperă 100% gama de culori DCI-P3, are rezoluție enormă și tre’ să te cam chinui să vezi pixelii individuali. Deși nu ajung niciodată să am clipuri filmate în mai mult de 25 de cadre pe secundă, 90 herți-ul ăsta de care vorbește toată lumea face din utilizarea interfeței o plăcere de nedescris. Aș mișca toată ziua ferestrele pe ecran numai ca să văd cât de smooth e totul. Păcat că adesea sunt prins ore întregi într-un singur program de editat, dar în timpu’ liber le mișc de colo-colo, promit.

Placa video e un NVIDIA RTX 3050, varianta pentru laptopuri. Cunoscătorii s-au convins când am zis 3050. Necunoscătorii care nu le au cu numere și d-astea trebe’ doar să știe că rupe din orice punct de vedere. Pe editare video e stas, pe editare foto nici nu se pune problema, iar cuplată cu ecranul ăla fain îți satisface orice nevoie, de la colorizare foto/video cu acuratețe, până la gaming excelent, chiar și când nu este cuplat la priză. Până la urmă de aia îți iei un laptop, să îl ții după tine.

Procesorul nu prea am reușit să îl stresez prea tare, eu lucrând cu mult content grafic (și cu jocuri când nu am chef să lucrez). E un Intel i7. De ce să mint, aici nu prea mă pricep la numere, generații sau arbori genealogici, dar am softuri care folosesc exclusiv procesorul. Mi-am testat simulatoarele de amplificator de chitară de la Neural DSP, notorii pentru nevoia de procesor puternic.

Crezi că am ajuns în punctul în care un laptop poate înlocui o întreagă suită de echipamente profesionale?

Am transformat lejer laptopul într-un amplificator de chitară electrică, iar latența între momentul când lovesc coarda și momentul când iese sunetul amplificat e extrem de neglijabilă. Aici și eu sunt pretențios. Singurul mod în care ai latență zero e când cânți printr-un amplificator real. Dar având în vedere că amplificatorul din sufrageria mea are aproximativ 38 de kilograme fără cabluri, la 10-15 milisecunde latență eu zic că Vivobook ăsta mic se descurcă excepțional, mult peste alte procesoare de pe piață.

Poți să dai exemplu o inovație recentă care a schimbat modul în care folosești laptopul pentru a crea animații, a desena sau pentru a edita clipurile tale?

Pentru editare video eu folosesc un mouse extern, și am impresia că ASUS știe că e o practică comună. Presupun asta pentru că au integrat pe trackpad un fel de „tre’ să vezi ca să înțelegi” numit DialPad. Se aprinde un cerc luminos chiar pe trackpad (nu înțeleg cum au băgat leduri acolo, dar okay…) care e folosit la diverse controale si shortcuturi. Dacă ai mouse, oricum nu mai folosești trackpadul, deci acum măcar e pus la ceva folositor.

Cerculețul ăla e integrat cu sistemul de operare, iar când „învârți” de el apare o interfață neintrusivă pe ecran de unde poți alege, tot cu cerculețul de pe trackpad, tot felul de funcții care se adaptează în funcție de aplicație. Pe desktopul gol poți controla volumul și luminozitatea ecranului cu o mișcare circulară, iar în aplicațiile Adobe se introduc noi funcții destul de interesante precum zoom sau scroll pe timeline atunci când editezi video în Premiere Pro sau mărimea brush-ului în Photoshop.

Mi se pare cool și îndrăzneț. N-am văzut în altă parte nimic similar, și e o metodă bună să salvezi timp. Sper să extindă mai departe ideea DialPad-ului. Mi-o pot imagina aplicată sub formă de shortcuturi personalizate pentru ce programe vrei tu, cu mai mult control. Poate l-ai putea seta ca o învârtire să iti dea un clip de pe YouTube înainte sau înapoi. Totul o să depindă de soft.

Dar o funcție aparent banală care, însă, este extrem de utilă în realitate?

Probabil cea mai neînsemnată chestie, dar care pentru mine este un bonus gigant, deși nu are legătură cu performanțele laptopului: o acoperitoare de plastic la camera web care face slide stânga-dreapta.

Nu prea înțeleg de ce ASUS nu o folosește mai mult în marketarea laptopului ăsta, mai ales că știm bine cum stă treaba cu privacy-ul în ziua de azi. Din ceva motiv m-a marcat mult ideea de a fi sută la sută sigur că nici un progrămel nedorit nu te poate vedea fără acordul tău sau că nu riști să uiți camera deschisă la cursurile online sau ședințele virtuale. Știți vorba aia din moși strămoși. „Dacă pui ceva în fața camerei de filmat, nu te mai vezi”.

~~~

Indiferent ce model de ASUS Vivobook Pro 14X OLED cumperi în această perioadă, în clipa achiziției primești un cadou util: trei luni de acces gratuit la cele peste 20 de programe ale suitei Adobe Creative Cloud, cea mai cunoscută și folosită colecție de design grafic în rândul creatorilor de conținut, un companion excelent pentru un laptop gândit pentru a satisface exigențele acestora.

Opțional, dacă te înscrii în campania Părerea ta contează prin publicarea unei simple recenzii de cel puțin 200 de caractere pe una dintre platformele participante, primești un an de extindere a garanției noului tău laptop ASUS Vivobook Pro 14X OLED.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase