Interviu Gândul-Frontline Club cu Julian Assange. „Greșesc. Sunt niște mincinoși”. Pe cine acuză fondatorul Wikileaks

Publicat: 19/05/2015, 23:18
Actualizat: 20/05/2015, 12:36

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, consideră că nu a existat nicio persoană nevinovată care să aibă de suferit din cauza dezvăluirilor neredactate din telegramele diplomatice ale Departamentului de Stat al SUA, iar cei care susțin acest lucru „greșesc” și „sunt niște mincinoși”. La Frontline Club București, în cadrul unui interviu online acordat jurnaliștilor gândul Claudiu Pândaru și Andrei Luca Popescu, Julian Assange a vorbit și despre ce crede el că a realizat și a schimbat prin cele mai sonore dezvăluiri ale Wikileaks – Cablegate, telegramele diplomaților americani din întreaga lume către Centrala de la Washington.

„Ce credeți că ați realizat sau ați schimbat în lume publicând telegramele Departamentului de Stat al SUA? Există oameni care spun că prin publicarea lor persoane nevinovate au fost sau ar fi putut fi rănite, în unele state radicale”, a fost întrebat Assange.

Ei bine, greșesc. Sunt niște mincinoși. Pur și simplu. Guvernul SUA, sub jurământ în 2013 – generalul Carr, care a fost însărcinat să găsească orice bucățică de dovadă care să arate că publicarea a rănit fizic măcar o singură persoană – nu a reușit să facă asta. Acest lucru s-a întâmplat în timpul procesului penal al unei presupuse surse – Bradley Manning, acum Chelsea Manning -, deci nu e nimic. De asemenea, NATO în Kabul a fost forțat să recunoască că nu a găsit pe nimeni care să aibă nevoie de protecție fizică, ca rezultat al dezvăluirilor noastre. Este o tactică pe care guvernele au aplicat-o de peste 100 de ani, atunci când sunt expuse – atunci când noi am scos la iveală că SUA sunt implicate direct în moartea a peste 100.000 de oameni, conform propriilor lor documente, documentate mort cu mort, au încercat să schimbe discuția de la complicitatea lor în moartea a peste 100.000 de persoane într-un fel de noțiune speculativă că informațiile fiind publicate, ar putea duce la ceva rău. Este o retorică de grădiniță. Este absurd că media o susține, însă din păcate multe organizații media se sperie de stat și le place să vorbească împotriva rivalilor lor – în acest caz, Wikileaks, o organizație media de succes”, a declarat Julian Assange în interviul acordat gândul la Frontline Club București.

Legat de realizarea unei schimbări semnificative prin publicarea acestor documente, Assange a spus că „succesul” este încă „un proces în desfășurare”.

„Pentru mine succesul este abstract, adică am discutat foarte serios despre părți suprimate din analele globale ale istoriei – cum se comportă în practică imperii ale lumii, cum se comportă instituțiile lor în practică. Cum au loc mecanismele luării deciziilor. Și, pentru că SUA sunt în imperiu, cu peste 100.000 de baze militare în lume, spionând comunicațiile electronice peste tot în lume, arhivele sale sunt de asemenea despre fiecare țară din lume, inclusiv România.

Succesul este să-i faci pe oameni să își înțeleagă propriile istorii și instituțiile umane. Acum, în ce privește ce reiese din asta, eu cred că o teorie politică poate fi doar atât de bună pe cât își înțelege mediul. Teoriile științifice pot fi atât de bune pe cât sunt măsurătorile lor. Un ziar poate fi atât de bun pe cât sunt sursele sale. În programare, noi numim asta „bagi gunoi, iese gunoi” (garbage in-garbage out). Dacă bagi gunoi în ceva, o să scoți de acolo gunoi. Dacă băgăm gunoi în presă, gunoi vom scoate, dacă băgăm gunoi în teoriile politice, gunoi vom scoate. Și din păcate, până acum, civilizația umană s-a desfătat în mare cu gunoi politic și geopolitic, pentru că nu au existat arhivele necesare pentru a înțelege cum se comportă instituțiile umane moderne și puternice. Deci asta am adus noi în arhivele publice, în ciuda tuturor încercărilor de ștergere”, a mai spus Julian Assange.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens