Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută

Întoarcerea bravului polițist de țară. MAI a luat o măsură de urgență, după ce furturile de animale au crescut cu 47 la sută
Publicat: 30/08/2012, 17:05
Actualizat: 05/07/2013, 12:16

Șeful Poliției Române, chestorul principal Petre Tobă, susține că decizia de reorganizare a Poliției Rurale a fost luată pentru că s-au înregistrat creșteri la numărul de infracțiuni, dar și pentru că au crescut cheltuielile în această zonă cu 24 la sută, transmite corespondentul Mediafax.

„Am făcut o analiză pe mai multe paliere. Pe de o parte am constatat că avem creșteri în situația operativă. Sunt creșteri de la 6 la sută per total, dar ajungem undeva la 47 la sută furturile de animale în mediul rural. Deci, avem o creștere a situației operative pe foarte mulți indicatori, avem o creștere a cheltuielilor atât pentru asigurarea mentenanței autospecialelor de patrulare, avem o creștere a consumului de carburant, avem o creștere și din punctul de vedere al cheltuielilor de personal.

Dacă aveam o creștere a cheltuielilor și rezultatele erau foarte bune, poate spuneam că este o soluție care trebuie în continuare susținută. Vă garantez că Poliția Rurală a fost susținută. O treime din promoția de ofițeri din 2011 a ajuns în mediul rural, promoția de agenți din 2011 aproape 95 la sută a ajuns în mediul rural. Toate celelalte resurse au fost dirijate cu prioritate în mediul rural. Din păcate, am înregistrat aceste creșteri, cred că este normal să iei niște măsuri de corecție”, a declarat Petre Tobă, joi, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

El a explicat că în urma reorganizării Poliției Rurale vor fi păstrate lucrurile pozitive, care funcționau în acel sistem.
„Păstrăm secțiile de poliție rurală care vor avea un rol de coordonare a patrulării, păstrăm în secțiile de poliție rurală acel compartiment de poliție judiciară tocmai pentru a putea soluționa cât mai eficient acele plângeri penale care vor fi depuse în mediul rural. Din ceea ce s-a făcut am păstrat ce era bun și am încercat să facem un pas înainte”, a menționat șeful Poliției Române.

Chestorul principal Petre Tobă a mai spus că a fost realizată o cercetare sociologică pentru a afla percepția populației din mediul rural despre Poliția Rurală, iar majoritatea celor intervievați consideră că actuala formă de organizare ar fi în defavoarea cetățeanului.

„Am beneficiat de o cercetare făcută de un institut de specialitate și a fost important pentru mine să văd percepția populației din mediul rural. Vă dau câteva cifre: 58 la sută din cetățenii din mediul rural consideră că actuala formă de organizare este în dezavantajul cetățeanului, 73 la sută dintre cetățenii au spus că timpul de reacție la sesizări a crescut la peste 20 de minute și chiar la o oră, 86 la sută au apreciat că un singur polițist la postul de poliție nu poate rezolva problemele comunități, 90 la sută din cei intervievați au precizat că doresc mai mulți polițiști la postul de poliție și că prezența și vizibilitatea acestora în localitate le conferă un sentiment de siguranță. Toate acestea corobate ne-au dus la decizia de a lua acestă măsură de eficientizare a conceptului în mediul rural”, a mai declarat șeful Poliției Române.

El a afirmat că în cele 10 luni de funcționare a Poliției Rurale în această formulă cheltuielile medii lunare generate de consumul de carburant, întreținerea autovehiculelor și gestionarea patrimoniului imobiliar au crescut cu 24 la sută față de aceeași perioadă de dinainte de înființarea Poliției Rurale.

Vechile posturi de Poliție care funcționau în mediul rural vor fi reînființate și vor funcționa din nou, din 1 septembrie, au anunțat, miercuri, oficialii Ministerului Administrației și Internelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii