Învățătoarea grevistă Cristina Anghel lovește din nou. Ziua a treia: „La mine totul pornește de la creieraș”

Învățătoarea grevistă Cristina Anghel lovește din nou. Ziua a treia: La mine totul pornește de la creieraș
Publicat: 18/07/2012, 16:53
Actualizat: 30/07/2012, 11:57

„Sunt bine. Sunt bine psihic, sunt bine în general. La mine totul pornește de la creieraș”, spune Cristina Irina Anghel, învățătoarea din Caracal care a intrat de trei zile în greva foamei. Este a doua oară când învățătoarea recurge la această formă extremă de protest.

Dacă în 2010, învățătoarea a renunțat la hrană ca reacție la decizia Guvernului Boc de a tăia salariile bugetarilor cu 25%, acum protestează – pe durată determinată, „până pe 29 iulie, de Ziua Imnului, nu de referendum” – împotriva Comisiei Europene. În opinia ei, organismul condus de Jose Manuel Barroso „și-a depășit cu mult atribuțiile pe care le are”.

Analize, apă și cafea

Astăzi, Anghel (53 ani) merge la medic pentru a-și face analize în vederea monitorizării stării de sănătate și caută un avocat care să o reprezinte pro bono în relația ei ca cetățean european cu Comisia Europeană. Până când îl găsește, ea refuză hrana, bea apă și cafea – singurul viciu pe care îl are de 30 de ani – „Un pahar de apă minerală, cu trei lingurițe de ness și cu zahăr brun”, dezvăluie grevista rețeta lichidului vital.

„Prietenii mi-au zis că nu are sens să mă sacrific pentru niște – nu mai spun puncte puncte – cei de la Uniunea Europeană, am avut prieteni care mi-au spus că n-are sens să mă sacrific nici pentru cei din acest neam și țară care nu înțeleg nimic niciodată și nu înțeleg sacrificiile, familia a fost supărată, dar noi avem o familie democrată și nu ne impunem anumite lucruri”, declară Anghel pentru gândul.

Povestește că mama ei, Eugenia, a fost însă speriată, „a plâns foarte mult”, dar s-a liniștit când a aflat că protestul Cristinei Anghel este pe perioadă determinată. „Mama a plâns foarte mult, a fost foarte supărată, mai ales că eu nu i-am spus de la început, dar i-am dat telefon și i-am spus că nu este o grevă pe perioadă nedeterminată și că în cazul în care mă simt rău întrerup, dar nu mor. Numai dacă nu se întâmplă, Doamne ferește, o moarte subită. Pentru că la greva foamei – din prima zi până în ultima zi – ești supus acestui risc”.

Un grevist al foamei cu metabolism atipic

Într-un interviu acordat gândul, Cristina Anghel a declarat că a anunțat Salvarea, dar nu a notificat și Direcția de Sănătate Publică. Spune că a renunțat să aibă Salvarea zilnic la ușă, alegând să meargă singură la monitorizări. „Ca să vină Salvarea în fiecare zi la mine se consumă motorină, se consumă bani, e și perioada asta de caniculă, iar ei nu au multe mașini. Ar fi culmea să aibă cineva nevoie de mașină, iar salvarea să fie la mine. Așa că mă duc eu la ei cât pot pentru că mă duce soțul cu mașina”, afirmă învățătoarea grevistă.

Deocamdată susține că se simte bine, dar dă vina pe metabolismul ei atipic. „Din punct de vedere al mâncării, eu nu sunt un om normal. Eu nu mănânc trei-cinci mese pe zile, eu de obicei nu mănânc până seara. De la greva anterioară nu am reușit să mănânc mâncare gătită, doar legume, brânzeturi, fructe, dulciuri și semințe de toate tipurile. Nu mănânc carne. Așa am rămas după prima grevă. Pentru mine nu este o chestiune gravă când nu mănănc”, spune Anghel, susținând că are noroc. „Am un psihic bun și nu sunt bolnavă. Nu am diabet, nu am ulcer, nu am gastrită”, spune.

Totuși, mărturisește ea, câteva reacții tot au apărut, deși le numește „normale”: i-au crăpat buzele și i s-au umflat picioarele.

„Am ceva de rezolvat cu cei din UE”

Întrebată de ce a ales să-și sisteze greva pe 29 iulie, învățătoarea are o explicație care rezidă din versurile imnului de stat:

„Noi din 1948 sărbătorim pe 29 iulie Ziua Imnului, imn care ne spune Deșteaptă-te, române sau Români din patru colțuri, Uniți-vă acum. Protestul meu nu este legat de referendum, ori de ceea ce se întâmplă acum”, explică învățătoarea din Caracal. „Eu am ceva acum de rezolvat cu cei din Uniunea Europeană și probabil că voi avea și cu cei din țară dacă vor face sluj și vor sta iară în genunchi în fața celor din Comisia Europeană care, în viziunea mea – și probabil că dacă voi găsi un avocat care să mă apere sau să-mi facă acțiune pro bono – , va demonstra că ce au făcut cei din CE este o depășire cu mult a atribuțiilor pe care le are”.

Cum a jignit Barroso poporul român

Anghel susține că nu este o fire agresivă, dar acum „este atacată” de Comisia Europeană. Și are și o soluție, inclusiv pentru statul român: „Ne-au amenințat că ne retrag votul. Bun. Nu trebuie să mi-l retragi tu, că mă retrag eu. Să vedem, îți convine?”

Referitor la cele 11 puncte pe care România le are de îndeplinit în fața Comisiei Europene, Anghel spune că e normal ca organismul internațional să ceară explicații statului român, dar să se limiteze doar la atât. „Ce a făcut Ponta când a dat răspunsuri este perfect normal, perfect legal, perfect în concordanță cu legislația internațională”, explică învățătoarea nu înainte de a puncta și ce a deranjat-o. „Ceea ce mă deranjează pe mine este nu numai că ai dat răspuns, ci și că acționezi ca atare. Până la urmă ce faci? Demonstrezi că cei din Uniunea Europeană, din Comisia Europeană, au avut dreptate. Și nu au! Nu au!”, e catgorică Anghel. „Nu au dreptul să ne impună niște lucruri și să treacă peste constituția noastră”.

Mai mult, vorbește și despre „picătura care a deversat paharul”: că „Barroso nu au ieșit la conferință cu Ponta. Nu l-a jignit pe Ponta, ne-a jignit pe noi. Jignindu-l pe Ponta, m-a jignit pe mine. Nu se poate să-i transmiți lui Ponta ca parlamentarii care au probleme să-și dea demisia. Parlamentarii ăia sunt aleși.”

Întrebată dacă ar fi avut aceeași reacție în cazul în care la conducerea țării s-ar fi aflat un alt guvern și nu coaliția USL, Cristina Anghel răspunde: „Da. Eu sunt român” și face apel la anul 1877 și la discursul politic de atunci: „Suntem independenți!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...