Invazie de șerpi și șopârle într-o comună din Alba. Primarul: „Noi nu suntem criminali, nu vrem să-i omorâm, ci doar să-i trimitem în pădure”

Invazie de șerpi și șopârle într-o comună din Alba. Primarul: Noi nu suntem criminali, nu vrem să-i omorâm, ci doar să-i trimitem în pădure
Publicat: 06/07/2017, 21:27
Actualizat: 02/10/2018, 15:54

Primarul din Pianu, Marin Petruse, a declarat, pentru Mediafax, că în localitatea pe care o administrează este o situație fără precedent, după ce șerpii de pădure s-au înmulțit considerabil și au ajuns în gospodăriile oamenilor. Unii localnici se înspăimântă de ei și îi omoară, iar alții, îi iau și îi duc în case să le arate și nevestelor.

„Față de anii trecuți există o invazie de reptile: șerpi și șopârle. De ce zic invazie? Pentru că am fost sesizați de câteva săptămâni de mai mulți cetățeni cu privire la acest aspect. (…) Am constatat că ar fi bine să încerc să găsesc o firmă autorizată și care să aibă calitatea să distribuie acei repelenți pentru îndepărtarea reptilelor. Noi nu suntem criminali, nu vrem să-i omorâm, ci doar să-i trimitem în pădure. În ultimele săptămâni aproape în fiecare zi cineva îmi spune că a văzut sau omorât un șarpe. (…) Este o situație fără precedent, au ajuns în gospodăriile oamenilor. Nu sunt șerpi de apă sau de casă, ci șerpi de pădure. Care sunt mai îndrăzneți îi alungă. Unul l-a prins și l-a dus în casă să-l arate la nevastă-sa”, a declarat primarul Marin Petruse, care a precizat și că nu există niciun om care să fi fost mușcat de șarpe.

Primarul are și o explicație pentru invazia șerpilor, însă spune că nu este una „autorizată” sau „științifică”.

„În ultimii ani, numărul bovinelor a scăzut constant în favoarea numărului de ovine. Ovinele pe timp de vară nu mai pășunează aproape de vatra satului, merg pe munte, și atunci nu mai există atâta prezență umană în imediata apropiere. Anii trecuți mergeau ciurdarii cu vacile și împingeau reptilele spre pădure. Acum vin reptilele înspre comunitate. Și vremea a fost favorabilă înmulțirii fără precedent”, a explicat Marin Petruse.

Comuna Pianu din județul Alba se află pe Valea Sebeșului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase