Investigații cu fast, achitări la instanță. Cum au desființat judecătorii mai multe dosare

Investigații cu fast, achitări la instanță. Cum au desființat judecătorii mai multe dosare
Publicat: 27/05/2018, 11:14
Actualizat: 26/03/2019, 08:15

Cea mai recentă achitare a fost pronunțată în 22 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, era acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia poate fi contestată de către procurori. Hotărârea magistraților a venit, în condițiile în care procurorul DNA ceruse, la ultimul termen al dosarului, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Tăriceanu. În 2016, DNA Brașov l-a trimis în judecată Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declarațiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

O altă achitare de răsunet a fost pronunțată în 11 mai, tot de către instanța supremă, în dosarul fostului judecător al Curții Constituționale Române (CCR), Toni Greblă. Acesta fusese acuzat de către procurorii DNA de trafic de influență, fals în acte și coordonarea unui grup infracțional. Chiar dacă nici această decizie nu este definitivă, a stârnit numeroase discuții în spațiul public, mai ales că Toni Greblă a fost nevoit să demisioneze din CCR odată cu trimiterea în judecată. Fostul judecător a declarat, pentru MEDIAFAX, că este încrezător că și sentința de la fond va fi tot de achitare, mai ales dacă instanța va decide, ca și până acum, în funcție de probe.

Nici achitarea fostului premier Victor Ponta și a fostului senator Dan Șova nu a scăpat de discuții pe marginea soluției judecătorilor. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 10 mai, în primă instanță, achitarea lui Victor Ponta și a lui Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari. Nu este definitivă și poate fi atacată de DNA. În cazul fostului premier Victor Ponta, judecătorii au decis achitarea pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Fostul ministru Dan Șova a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

Tot nevinovați au fost găsiți și Laurențiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor și Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al CET, cei doi fiind acuzați de abuz în serviciu. De altfel, la scurt timp după decizie, Victor Ponta a anunțat că va redacta un memoriu cu toate încălcările de lege din dosarul Turceni-Rovinari, pe care îl va trimite Ministerului Justiției, CSM și procurorului general al României.

O altă achitare recentă, însă, de data aceasta, definitivă, a fost pronunțată de instanța supremă în dosarul judecătoarelor de la aceeași instituție, acuzate de corupție.

ÎCCJ a decis în 3 mai, definitiv, achitarea fostei președinte a Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței supreme, judecătorul Gabriela Bîrsan și a altor trei magistrați de la instanța supremă, în dosarul privind fapte de corupție deschis de procurorii DNA. ÎCCJ a menținut, practic, sentința dată în primă instanță, acum doi ani, de achitare a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Bîrsan, Iuliana Pușoiu, Corina Corbu și Anton Pandrea, care fuseseră acuzați de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului sau cumpărare de influență.

„Cei 7 ani nu mi-i dă nimeni înapoi. Pentru mine contează că, în acești ani, am înțeles că Dumnezeu m-a iubit mult, că profesia pe care am făcut-o 36 de ani am făcut-o cu pasiune și cu credință”, a declarat Gabriela Bîrsan, la scurt timp după sentință.

Fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuriu a primit și el o decizie favorabilă, fiind achitat, în primă instanță, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani.

În luna martie, Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, aflat în detenție, a scăpat de un alt dosar de abuz în serviciu, în care inițial fusese condamnat la 6 ani. În cazul lui, decizia este definitivă.

În 13 martie, Tribunalul Brașov l-a achitat pe Sorin Blejnar, fost șef ANAF. Un alt dosar greu, supranumit „Motorina”, cu un prejudiciu estimat la 22 de milioane de lei, în care, în primă instanță, Blejnar este găsit nevinovat.

Una dintre achitările importante a fost pronunțată la începutul lunii martie, în cazul lui Ludovic Orban. Președintele PNL a renunțat, în 2016, la cursa pentru Primăria Capitalei tocmai din cauză că era cercetat pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Doi ani mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție menținea decizia primei instanțe și anunța că Ludovic Orban este achitat. DNA îl suspectase pe Orban că ar fi cerut bani, în 2016, omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, pentru campania electorală la Primăria Capitalei.

O achitare surprinzătoare a fost dispusă tot de către judecătorii Curții Supreme pentru Cristian Borcea. Deși magistratul căruia i-ar fi dat mită a fost condamnat, Borcea a scăpat.

Pe 29 decembrie 2017, Tribunalul București a decis achitarea omului de afaceri Nelu Iordache, în dosarul „Transalpina”, decizia nefiind definitivă. Nelu Iordache, firma Romstrade și mai mulți șefi de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova au fost trimiși în judecată în anul 2014, pentru fapte de corupție privind lucrări de modernizare a 184 de kilometri din DN 67C Transalpina, potrivit DNA.

Tot magistrații Tribunalului București au pronunțat o soluție de achitare, în 30 octombrie 2017, pentru fostul senator Vasile Blaga, decizia nefiind definitivă nici în acest caz. Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Ploiești în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, cauza fiind trimisă ÎCCJ.

Altă soluție de achitare a fost dispusă de către judecătorii Curții Supreme în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu erau acuzați de fapte de corupție. Decizia nu este definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom