• Publicat:
Știri

Iohannis, despre declarațiile lui Ponta cu privire la închiderea frontierelor: Nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat la Sofia

Iohannis, despre declarațiile lui Ponta cu privire la închiderea frontierelor: Nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat la Sofia
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmațiile premierului Victor Ponta privind o poziție comună a României, Bulgariei și Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România și s-a "plimbat până la Sofia".

Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, că premierul Victor Ponta „s-a plimbat până la Sofia”, s-a întâlnit cu alți premieri, „chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declarațiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: „Da, cu siguranță! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuție pe această temă”.

Președintele Klaus Iohannis a luat parte, duminică, la două ceremonii militare prilejuite de Ziua Armatei, unul la Monumentul Eroilor din localitatea Păuliș, iar celălalt la Monumentul Ostașului Român din Piața „Avram Iancu” din municipiul Arad, ulterior el dând declarații presei.

Klaus Iohannis va participa, duminică, la reuniunea pe tema migrației care va avea loc la Bruxelles și la care vor lua parte zece șefi de stat sau de guvern.

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar și sârb, că închiderea frontierelor celor trei țări migranților, dacă Germania și Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziția celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles, a relatat Reuters.

Bulgaria, România și Serbia vor fi pregătite să-și închidă frontierele migranților, în cazul în care Germania și Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.

„Noi, cele trei țări, suntem pregătite, dacă Germania și Austria își închid frontierele, să nu ne lăsăm țările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiți să închidem frontierele”, a declarat Borisov pentru presă.

„Nu ne vom expune țările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni”, a subliniat el.

Premierul român Victor Ponta a spus că aceasta va fi poziția comună a celor trei țări la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranților în Balcanii de Vest. Mii de pe persoane care încearcă să ajungă pe această rută în Germania sunt blocate deja în condiții care se deteriorează.

„Noi ne îndeplinim obligațiile, noi suntem solidari cu toată Europa”, a spus Ponta. „Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor țări”, a adăugat el.

„Dacă vor exista țări care își vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util”, a continuat Ponta.

Ungaria a construit un gard pentru a-i împiedica pe migranți să pătrundă pe teritoriul țării și și-a închis frontiera cu Croația, punând Slovenia în situația de a-i urma exemplul și de ridica la rândul ei un gard.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe șefii de stat și de guverne din Austria, Bulgaria, Croația, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia și Slovenia, plus organizații-cheie implicate.

Scopul reuniunii este să ajungă la „concluzii operaționale comune care să fie implementate imediat”.

Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiați și migranți și-au instalat tabere pe drumuri, în țări din Balcanii de Vest, în condiții de toamnă tot mai aspre, după ce Ungaria și-a închis frontierele, provocând o reacție în lanț în alte state copleșite de aflux.

„Este important ca oamenii să știe că nu este o problemă să înregistrezi (refugiați) sau să construiești centre mai mari. Niciuna dintre acestea nu este o problemă pentru Serbia”, a declarat premierul sârb Aleksandr Vucici pentru presă.
„Dar dacă cineva crede că noi putem fi locul a două sau trei milioane de refugiați, acest lucru este nerealist”, a insistat el.

Inchide