Iohannis pierde meciul cu Dragnea în parlament. Legea celor 102 taxe se întoarce la Cotroceni în aceeași formă

Iohannis pierde meciul cu Dragnea în parlament. Legea celor 102 taxe se întoarce la Cotroceni în aceeași formă
Publicat: 28/12/2016, 14:32

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, în plen, după respingerea cererii de reexaminare a legii pentru eliminarea a 102 taxe că ar vrea să nu mai plângă nimeni pe umerii SRTV și SRR, afirmând că abia de acum aceste instituții pot ieși din depolitizare.

„A fost contestată la CCR, Curtea a respins contestația și a declarat-o constituțională. A fost retrimisă la Parlament (…) doar, doar renunțăm la acestă lege pentru ca românii în continuare să stea ca în perioada comunistă la cozi. Aș vrea să nu mai plângă nimeni pe umărul TVR-ului și Radioului Public, abia de aici înainte aceste instituții pot ieși din politizare și dependența față de politic în condițiile în care în fiecare an prin lege câștigau o sumă foarte clară nu au de ce să se mai căciulească nici la primul ministru, nici la Parlament, nici la ministrul de Finanțe, nici la alt lider politic de influență în momentul respectiv”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, în plenul Camerei Deputaților, după ce aleșii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea a afirmat că procesul de restructurare necesar în TVR trebuie să înceapă nu sub presiune și nu dând oamenii afară.

Liderul PSD a susținut că nu mai vede nicio scuză care ar putea fi „inventată” de Klaus Iohannis pentru a nu promulga legea.

„Nu mai văd nicio scuză posibilă care ar putea fi inventată ca această lege să nu fie promulgată de președinte”, a spus Dragnea.

Deputatul PSD Lia Vasilescu a declarat că taxa radio-tv este aberantă, afirmând că de 12 ani Paralmentul încearcă „să rezolve această chestiune”.

” (…) trăiesc un deja-vu (…) acum 12 ani discutam tot despre faptul că se plătește o taxă care duce la aberații. Mai precis, dacă sunteți cultivatori de roșii și aveți o seră vreau să vă spun că plătiți taxa radio -tv, chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveți un cavou la cimitir și acolo este tras un fir de electricitate, plătiți taxa radio-tv, chiar dacă nu se uită mortul la televizor’, a declarat deputatul PSD Vasilescu.

Vasilescu a afirmat că a rezonat cu discursul pe care deputatul PMP Robert Tucescu l-a susțininut deși nu este o „simpatizantă’ a acestuia, însă, a cerut ca tribuna Paralmentului să nu fie ‘întinată” prin rostirea unor sesizări făcute DNA, deși „instituția denunțătorului funcționează cu succes în România”.

Deputatul PMP Robert Turcescu a invocat veniturile colectate de TVR în ultimii 13 ani, un miliard de euro, spunând că pentru frauda din dosarul EADS s-a discutat ani de zile în spațiul public.

„Este vorba despre un miliard de euro, acesta este nivelul colectării taxei radio-tv din 2003 și până astăzi. Deci, TVR doar a obținut venituri de aproape un miliard de euro în ultimii 13 ani. Ce s-a întâmplat cu acești bani? Unde s-au dus? Mai ales că reprezintă aproape jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă. (…) este o sumă mare. Ar trebui să ne gândim și la constituirea uni grup de lucru, comisii care să analizeze și felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem”, a spus Turcescu.

Turcescu „a bătut și obrazul” acelor care au făcut parte din comisiile parlamentare care au analizat activitatea TVR inclusiv din punct de vedere financiar „pentru felul superficial în care s-au uitat asupra rapoartelor de activitate”.

Lia Olguța Vasilescu a afirmat că legea privind eliminarea celor 102 taxe este „o lege bună” și le-a cerut deputaților să voteze împotriva cererii de reexaminare a președintelui Kalus Iohannis, discursul său fiind aplaudat de colegii din sala de plen.

Președintele intermiar al PNL Raluca Turcan a cerut deputaților să voteze în favoarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis, îndemnând să fie lăsată de o parte „patima din ajunul campaniei electorale”.

„Solicitarea PNL este de a accepta cererea de reexaminare a președintelui de a renunța la eliminarea taxei radio-tv, urmând ca în Camera Deputaților și în Senat să supunem dezbaterii o inițiativă de reorganizare a acestor instituții, de regândire inclusiv a formulei de finanțare astfel încât să nu știrbim democrația româneească de rolul pe care Radioul și Televiziunea îl pot avea”, a spus Turcan.

Turcan a susținut că formula care a rezultat din Comsiai de buget, finanțe „lasă un gust amar și o pată neagră pe destinul a două instituții fundamentale pentru România, Radioul public și Televiziunea publică’.

Turcan a mai spus că dacă au fost scurgeri de bani în cele două instituții cineva trebuie să plătească.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut ca taxa radio-tv să fie păstrată și ca inițiativa legislativă să fie trimisă și Comisei de cultură.

„Eu cred că în acest moment Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranță cele două instituții eliminând taxa radio-tv și nelăsând nimic în locul acestei taxe. (…) Se schimbă toată filosofia de bugetare și funcționare a celor două instituții. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanțare a acestor instituții publice. Se poate. (…) Dar acest lucru ar însemna să modificăm și legea 41/1994”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a afirmat că anul viitor, după ce Curtea de Conturi va merge la cele două instituții vor fi puse în discuție salarizările din cadrul TVR și SSR și se va vedea că s-a creat „un haos genera în cele două instituții prin această lege.

„După acest vot cele două instituții vor fi considerate bugetate 100% de la bugetul de stat. Asta înseamnă și un alt mod de salarizare”, a explicat Kelem Hunor.

Liderul UDMR a mai atras atenția că dacă aleși vor să redea credibilitatea Parlamentului proiectul de lege ar trebui să ajungă și în Comisia de cultură a Camerei Deputaților, afirmând că UDMR va cere retrimiterea proiectului la Comsiai de cultură.

„Să ocolim Comisia de cultură este o greșeală uriașă”, a spus Kelemen Hunor.

Propunerea lui Kelemen Hunor a fost reluată și de președintele Comisiei de cultură deputatul PNL Gigel Știrbu, care a cerut retrimiterea proiectului de lege către Biroul Permanent ca acesta să sesizeze și Comsia de cultură.

Deputatul ALDE Remus Borza a afirmat că grupul parlamentar din care face parte a vota împotriva solicitării de reexaminare a președintelui, „câtă vreme legislativul s-a mai pronunțat o dată și CCR a declarat-o constituțională”.

Deputatul USR Cosette Chichirău a solicitat ca discutarea acestor taxe să se facă în același timp cu bugetul de stat.

Deputații au respins propunerile de retrimitere a inițiativei la Comisia de cultură, precum și eliminarea din textul legii a articolelor care vizau eliminarea taxei radio-tv.

În ședința de vot final, 174 de deputați au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă”, fiind înregistrată o singură abținere.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale