Iohannis:Nu va exista regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor.Nu se va modifica Constituția

Iohannis:Nu va exista regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor.Nu se va modifica Constituția
Publicat: 01/10/2013, 18:27
Actualizat: 02/10/2013, 01:35

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marți că realizarea regionalizării nu va putea avea loc nici anul acesta, nici anul viitor, întrucât nu se va modifica Constituția ca să permită acest lucru, menționând că acest proces nu trebuie făcut de dragul fondurilor europene.

„Nu există un punct de vedere elaborat, care poate fi comunicat, vorbesc de punct de vedere elaborat în cadrul PNL. Lucrurile se discută, nu am ajuns la o concluzie finală pe care putem să o înaintăm partenerilor noștri în USL, discuțiile continuă și, atunci când vom fi pregătiți să prezentăm un punct de vedere pe care ni-l însușim cu toții, vom face acest lucru”, a susținut Iohannis.

Liderul PNL a precizat că este o „abordare posibilă” modificarea legii de înființare a regiunilor de dezvoltare, „dacă prin asta rezolvăm ceva făcând o jumătate de pas în direcția regionalizării sau nu”.

El a menționat că la nivelul PNL nu a fost finalizată discuția nici în ceea ce privește numărul regiunilor de dezvoltare.

Iohannis a fost întrebat dacă în urma ședințelor grupului de lucru din PNL pe regionalizare, pe care îl conduce, au existat concluzii preliminare privind regionalizarea.

„Nu avem un punct de vedere comun, sunt păreri diferite la multe capitole și nu am considerat că în această fază este obligatoriu să forțăm ajungerea la o concluzie doar ca să avem una. După părerea noastră, regionalizarea nu se va petrece nici în anul acesta, nici în anul următor. Și atunci nu suntem în niciun caz sub presiunea timpului și decât să venim cu o concluzie preliminară care nu ne reprezintă, mai bine venim cu o concluzie finală care este bine gândită și care necesită un pic mai mult timp de dezbatere și de gândire”, a afirmat liderul PNL.

De asemenea, el a afirmat că trebuie să fie făcută diferența între „regionalizare de dragul fondurilor europene”, care i se pare greșită, și cea „de dragul modernizării administrației”, pe care o consideră corectă.

„Ca să putem să folosim fondurile europene este evident că trebuie să avem acele entități care gestionează fondurile pentru dezvoltare regională – lucru făcut până acum de agențiile de dezvoltare. Dacă modificăm legea regiunilor de dezvoltare înființând un alt număr decât cel existent, trebuie înființate alte agenții sau desființate unele de acuma și acelea vor trebui să semneze contractele pe fondurile europene. Este o chestiune care se poate discuta, este în discuție, și vom da un răspuns în timp rezonabil, însă asta nu este ceea ce înțeleg eu prin regionalizarea României”, a explicat Iohannis.

Prim-vicepreședintele PNL a precizat că „regionalizarea administrativă” se va putea realiza doar prin modificarea Constituției.

„De aceea am spus că nu vom avea regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor, fiindcă nu vom avea Constituție modificată, sau cel puțin este extrem de puțin probabil”, a mai spus Iohannis.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonator din partea PSD al procesului de regionalizare, a trasmis PNL că are termen până la 15 octombrie să se pronunțe asupra proiectului transmis liberalilor prin care se realizează o regionalizare preliminară, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

Proiectul transmis PNL în urmă cu câteva săptămâni prevede înființarea Consiliilor de Dezvoltare Regională, instituții preliminare regiunilor care beneficiază de un statut juridic distinct, până când noțiunea de regiune va fi inclusă în legea fundamentală.

Structura Consiliilor de Dezvoltare Regională ar urma să se suprapună configurației județelor asociate care vor forma o regiune, astfel încât să fie realizată continuitatea în derularea programelor prin fonduri europene.

Conform propunerii din proiectul lui Dragnea, Consiliile de Dezvoltare Regională ar urma să beneficieze inclusiv de posibilitatea de a gestiona fonduri bugetare, printr-o modificare a legii administrației publice.

Conform surselor citate, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor că mai așteaptă o discuție la nivelul grupului de lucru al USL până în 15 octombrie, moment în care va înainta în Guvern proiectul de lege.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase