Ion Cristoiu: Un posibil paradox: Iohannis și Barna să ajungă la mâna „ciumei roșii”

Ion Cristoiu:  Un posibil paradox: Iohannis  și Barna să ajungă la mâna „ciumei roșii
Publicat: 09/11/2019, 21:37

„Cifrele de acum se pot dubla deoarece e de presupus în stil românesc, că și ei sunt români că se vor duce mulți în ultima zi. În consecință cea mai mare cifră de voturi în diaspora a fost la alegerile europarlamentare din 26 mai, 375.000, aproape 380.000. Deja s-a trecut de 250.000 după două zile, deci ne putem aștepta la 400.000 dacă nu chiar la o jumătate de milion. Desigur, prin raportare la cele trei zile și la numărul uriaș de 4 milioane de români din diaspora e puțin și arată că s-a supraestimat din acest punct de vedere tema . Totuși sunt trei zile, normal ar fi fost să fie cel puțin 3 milioane, pentru că după trei zile și cu atâtea secții și cu atâta campanile te-ai aștepta să vină să voteze și italienii și englezii pentru noi, de dragul de a vota. Deci din acest punct de vedere ar trebui să discutăm după alegeri și să așezăm la proporțiile firești, normale, fenomenul diaspora”, a explicat analistul politic, pentru MEDIAFAX.

Ion Cristoiu a explicat de ce ar trebui ca prezența românilor din țară să ne țină mâine cu sufletul la gură și cum aceste date vor stabili cine se va alinia la start pentru turul al II-lea.

„Anul acesta avem o situație deosebită prin raportare la prezența din România. Noi avem un candidat, Klaus Iohannis, care indiferent de ce i se spune în sondaje, va intra în turul al II-lea, și avem până la ora actuală trei candidați umăr la umăr pentru locul 2 Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu. Așadar, ceea ce se întâmplă acum în diaspora ne atrage atenția că fenomenul de mâine, de duminică, care ar trebui urmărit cu sufletul la gură va fi prezența la vot în România. Dacă prezența va fi la nivelul europarlamentarelor, în jur de 51-52%, există șanse uriașe să intre în turul al II-lea sau Viorica Dăncilă sau Mircea Diaconu. Eu cred că până la urmă Viorica Dăncilă deoarece procentajul mic obținut de stânga, de Viorica Dăncilă și de Mircea Diaconu în diaspora ar fi echilibrat aici. Dacă este sub 50%, indiscutabil intră în turul al II-lea Dan Barna”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a arătat și de ce fenomenul Dan Barna în rândul diasporei și voturile românilor din străinătate se duc cu precădare către candidatul USR-PLUS, și nu către Iohannis.

„Teoretic, diaspora ar trebui să se împartă. Unii cu Klaus Iohannis, alții cu Dan Barna. S-a ivit însă un fenomen pe care mi l-a dezvăluit mie personal, într-o discuție în seara aceasta cu un tefelist, cu un antipesedist înrăit. L-am întrebat cu cine va vota și mi-a spus că votează cu Dan Barna în primul tur și cu Klaus Iohannis în turul al II-lea. Și l-am întrebat de ce cu Barna și mi-a explicat pentru ca PSD să nu intre în turul al II-lea deoarece, dacă nu intră, se dizolvă. E foarte important acest slogan aruncat de Dan Barna, destul de deștept, care este folosit în străinătate. Cei de dreapta, care se duc la vot, nu-I dau votul cu precădere lui Klaus Iohannis, fiind sigur că Iohannis câștigă, ci i-l dau lui Dan Barna. Asta este noutatea acestei prezențe. I-l dau lui Dan Barna ca să intre în turul al II-lea. Și s-ar putea ca în străinătate să nu mai avem un raport normal între cei care îl votează pe Klaus Iohannis și cei care îl voteză pe Dan Barna, ci cu precădere cei dreapta să fie cu Dan Barna și cei de stânga cu Viorica Dăncilă. În cazul Vioricăi Dăncilă, am înțeles că estimările sunt că intră în lotul ”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu a mai declarat că paradoxul pe care și-l dorește este ca Iohannis să ajungă președinte cu votul >, așa cum este etichetat PSD de adversarii săi politici.

„Foarte important. Deci din acest punct de vedere prezența mâine la vot va fi crucială pentru cine intră în turul al II-lea și dacă în turul al doilea nu intră Viorica Dăncilă, ci Dan Barna sau Mircea Diaconu, noi vom avea turul al II-lea cu rezultat nestabilit înainte pentru că toată campania se va da peste cap, se vor da peste capă toate calculele, Klaus Iohannis nu va mai putea să meargă cu acest clișeu care I s-a pregătit, clișeul înving PSD, înving pe Viorica Dăncilă, ci va trebui să-și regândească toată campania. Nu mai merge cu anti-PSD. Există mari posibilități ca dreapta să se divizeze în această perioadă și există paradoxul pe care mi-l doresc, anume, ca la un moment dat, Klaus Iohannis să ajungă președinte cu votul ciumei roșii. Este visul meu”, a dezvăluit jurnalistul.

Ion Cristoiu a susținut că atât Iohannis, cât și Barna vor ajunge la mâna PSD. „Pentru că dacă intră Dan Barna, cel care va înclina votul va fi PSD-ul. Deci atenție, foarte important. Paradoxul. Dacă PSD-ul intră în turul al II-lea, votul lui nu are nicio importanță pentru că oricum pierde la scor. Dacă PSD-ul nu intră în turul al II-lea, el devine cel mai important partid între cele două tururi. Pesediștii sunt anti-Iohannis. Probabil că conducerea PSD nu va putea să spună votați pe Barna sau pe Iohannis și va spune votați după conștiință. Atunci, electoratul acesta PSD care își caută de o lună două candidatul pe care să parieze că îl bate pe Iohannis, fiind conștienți că nu-l bate Viorica Dăncilă, s-ar putea să meargă cu cel care intră în turul al II-lea indiferent cine va fi acela, și poate și Dan Barna. Pentru pesediști, în turul al II-lea, indiferent de ce spune conducerea PSD, va fi foarte important să-I dea o lecție lui Klaus Iohannis. Și lecția nu poate fi decât a vota pe adversarul lui Klaus Iohannis”, a susținut analistul politic.

Ion Cristoiu a afirmat, totodată, că în ultimele zile, USR a explodat în sondaje și niciun institut de calibrare a intențiilor de vot nu are curajul să dea un rezultat pentru primul tur, bulversând sistemul instituțiilor de forță aflat de partea lui Iohannis.

„Chiar o prezență foarte slabă, va ridica o foarte mare problemă. Siguranța cu care Klaus Iohannis a mers, și sondajele și calculele lor că va obține … a avut și își are cauza în teza că Viorica Dăncilă nu reușește să stimuleze electoratul. O strategie diabolică a făcut ca PSD să aibă varianta Mircea Diaconu. Nu știu cine a gândit această mișcare, dar este catastrofală pentru Viorica Dăncilă pentru că electoratul de stânga, anti-Iohannis are de ales între cei doi candidați. Și Diaconu a crescut în ultimele zile și pot să vă dau o știre a explodat USR și nimeni nu îndrăznește, pentru prima dată, niciun institut care calibrează, niciunul nu a avut curaj să de un scor cât de cât pentru primul tur pentru că nu reușesc să prindă diaspora. Dacă vă uitați la ierarhie, pe primul loc e Italia, ori în Italia USR este foarte puternic. Este foarte important această nuanță și aș vrea să o repet. Întrebarea e de ce se duc ei să voteze cu Barna și nu cu Klaus Iohannis. Nu că sunt împotriva lui Klaus Iohannis, ci pentru că știu sigur că Iohannis va intra în turul al doilea și vor să intre Barna în turul al doilea și s-ar putea ca aici să vină răsturnare a tuturor calculelor. Tot sistemul instituțiilor de forță este în alertă de ieri seară pentru că strategia, totul era bine pus la punct cu Viorica Dăncilă în turul al II-lea, care era ideal pentru Klaus Iohannis”, a dezvăluit analistul politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912