Ion Iliescu, afectat de tăierea pensiilor speciale. Câți bani pierde fostul președinte

Ion Iliescu, afectat de tăierea pensiilor speciale. Câți bani pierde fostul președinte
Publicat: 28/01/2020, 18:10

Printre cei afectați de tăierea pensiilor speciale se numără și foștii președinți ai României, dar și judecătorii CCR și membrii Curții de Conturi.

Pensia fostului președinte Ion Iliescu a fost de 3.916 lei în fiecare lună, dar aceasta a crescut, cu 5,3%, de la 1 aprilie 2018, apoi cu majorarea punctului de pensie, de la 1.000 de lei, de la 1 iulie 2018.

Iliescu a primit pensie deoarece a muncit înainte de 1989, dar mai primește și pensia specială pentru un mandat de deputat și trei mandate de senator, de cel puțin 4.600 lei.

De fapt, cea mai mare contribuție la venitul lunar o reprezintă indemnizația de fost președinte care este 75% din salariul președintelui în funcție, 8.367 lei. În total, Iliescu câștigă 18.000 lei pe lună, scrie capital.ro.

Iliescu primește o nouă lovitură, după desființarea Institutului Revoluției Române, pe care îl conducea. Fostul președinte a declarat, la sfârșitul anului trecut, că măsura este o „porcărie curată”, că este surprins de decizie și nu înțelege motivața demersului Guvernului.

Iliescu este judecat pentru săvârșirea de crime împotriva umanității la Revoluția din 1989. „Nu am auzit de asa ceva. Asta e o porcarie curata. Adica Institutul Revolutiei Romane, renuntam la Revolutia Romana, la studierea ei… Nu inteleg, nu stiu, nu am aflat inca aceasta stire. Mi se pare o porcarie indamisibila. Ca sunt oameni care n-au trait Revolutia si nu-nteleg si-i intereseaza, asta e alta treaba, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat intreaga transformare pe care a cunoscut-o tara in ultimii 30 de ani de zile.

Cum sa renunti la asa ceva? Unde in lume se intampla asa ceva? N-am aflat inca aceasta stire, ma surprinde si nu-nteleg motivatia ei”, a afirmat, intr-o declaratie pentru Mediafax, Ion Iliescu.