ÎPS Calinic solicită Guvernului să înapoieze Bisericii averea confiscată: „Vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de niciun sprijin din partea credincioşilor”

ÎPS Calinic solicită Guvernului să înapoieze Bisericii averea confiscată: „Vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de niciun sprijin din partea credincioşilor”
ÎPS Calinic solicită Guvernului dă înapoieze Bisericii averea confiscată: „Vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de niciun sprijin din partea credincioşilor” / Sursă FOTO: captură YouTube

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a primit dispoziție de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, „să se străduiască pentru recuperarea fondului bisericesc”, așa cum scrie în Gramata mitropolitană.

În acest context, ÎPS Calinic a susținut că Biserii ar trebui să i se înapoieze proprietățile confiscate. Declarațiile Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților vin în contextul în care a răspuns întrebărilor unui credincios.

„Activităţile Bisericii de orice natură – culturală, socială, filantropică, edilitară etc. – au fost, sunt şi vor fi o prerogativă a credincioşilor, trup din trupul Bisericii, după cuvântul «Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască? […] Dacă nu are fapte, (credinţa) e moartă în ea însăşi. Dar va zice cineva: Tu ai credinţă, iar eu am fapte; arată-mi credinţa ta fără fapte, şi eu îţi voi arăta din faptele mele credinţa mea.» (Iacov 2, 14, 17-18).

Personal, nu cunosc nicio perioadă din istoria Bisericii Ortodoxe Române şi nici din istoria altor Biserici în care credincioşii să nu fi susţinut lucrarea Bisericii din care fac parte. Ştiţi? «Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina […] şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor» (Faptele Apostolilor 5, 2). Şi tot în Faptele Apostolilor se spune că «toţi cei ce credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte» (2, 44). Aşa era pe atunci şi nimeni nu reproşa, ca acum! «Ziarul Lumina», radioul şi televiziunea sunt ale Bisericii şi, ca atare, trebuie susţinute, fiindcă nu primesc nicio finanţare şi nu au venituri din publicitate, care, nu e aşa, uneori ne întrerupe vizionarea/audiţia. La fel şi cărţile «Noul Testament cu Psalmii» împărţite, fiindcă, din păcate, nimeni nu a vrut să le tipărească gratuit (şi nici nu ar fi fost corect, de altfel); însă au fost achiziţionate cu cel mai mic preţ posibil”, a susținut ÎPS Calinic.

ÎPS Calinic: „Este de datoria noastră, a celor botezaţi, să susţinem Biserica”

„Este de datoria noastră, a celor botezaţi, să susţinem Biserica, fiindcă Biserica nu se reduce doar la slujitorii ei şi, eventual, la cei angajaţi în sânul ei. Cine vreţi să o susţină, dacă nu cei ce sunt parte din trupul ei, prin Botez? Ţara este susţinută de popor, prin nenumărate dări care se adună la buget, pentru acoperirea diferitelor cheltuieli şi pentru investiţii de care se bucură toţi, indiferent de statut, etnie sau credinţă; cluburile sportive sau competiţiile sunt susţinute de patroni sau directori prin veniturile provenite din transferurile sportivilor şi vinderea biletelor şi a drepturilor de transmisiune; restaurantele, cluburile, hotelurile, magazinele etc. sunt susţinute de clienţii acestora, prin plătirea acelor adaosuri comerciale la preţul real al produsului sau serviciului, că de altfel s-ar închide, nu-i aşa?

Da, este bine şi recomandat ca lumea să ştie că fiecare parohie plăteşte abonament la «Ziarul Lumina», taxa TV Trinitas, taxa Radio Trinitas, diverse cărţi şi broşuri, calendarele şi lumânările trimise de protoierie, produsele de curăţenie, facturile la electricitate, gaz, apă, reparaţiile şi multe altele. Nu mai amintim de actele de caritate. De ce să nu ştie? Ca să vadă de unde i se trage sărăcia. Aşa se vede şi ce se întâmplă cu sumele «imense» pe care le primesc preoţii, mereu vânturate în spaţiul public, ştiut fiind faptul că preotul, deşi este salarizat, nu primeşte integral salariul de la stat, – şi se poate verifica acest lucru –, însă dările către stat le plăteşte ca pentru întreaga sumă.

Ce credeţi că ar trebui făcut? Eu aş avea o propunere! Să i se dea Bisericii proprietăţile confiscate de-a lungul timpului şi vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de niciun sprijin din partea credincioşilor, ci ea va fi aceea care îi va ajuta necondiţionat. Până atunci, cu Dumnezeu înainte.”, a mai precizat ÎPS Calinic.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Bianca Drăgușanu, goală în cadă! Imagini interzise cu fosta soție a lui Alex Bodi...
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Partidul AUR aduce acuzații grave Guvernului! George Simion: 'Românii trebuie să fie informați'
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Doamne, cât de mult a slăbit! Fostul soț sigur regretă acum divorțul! Îi reproșase că...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Schimbarea WhatsApp pe care sigur o așteptai și care te poate face să renunți la...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
DOLIU în presă: Virusul ucigaş a răpus-o. Din păcate, medicii nu au mai avut ce...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea unei afaceri începute în anii 2000 de un tânăr care tocmai terminase facultatea. Câţi...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide