Istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Șora, decorați de Iohannis cu Ordinul „Steaua României”

Redactor:
Cristina Andrei
Istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Șora, decorați de Iohannis cu Ordinul „Steaua României”
Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretele prin care istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Șora au fost decorați cu Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler, la aniversarea a 100 de ani și a decenii întregi de carieră. Aceeași distincție i-a fost acordată și membrului de onoare al Academiei Române, iar profesorul universitar Cicerone Rotaru a primit, la rândul său, Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Comandor.

„Cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care și-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice și culturale ce au promovat valorile, istoria și imaginea țării noastre în lume, precum și pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Neagu Djuvara, istoric”, se arată în decretul semnat de șeful statului.

Și filosoful și eseisul Mihai Șora a primit aceeași distincție, acordată pentru celebrarea aniversării sale de 100 de ani, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării și educației, prin care a îmbogățit cultura românească și universală, pentru rolul avut în consolidarea democrației în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generații”.

Tot marți, Iohannis i-a decorat și pe Dumitru Protase, în vârstă de 90 de ani, membru de onoare al Academiei Române, ca apreciere pentru întreaga sa carieră academică și pentru excelența de care au dat dovadă lucrările sale de aprofundare a istoriei Daciei. Același ordin i-a fost conferit și sopranei Virginia Zeani (Zehan), „în semn de înaltă apreciere pentru talentul excepțional cu care a strălucit pe marile scene ale lumii, impunându-se drept un reper al școlii românești de canto și contribuind la formarea tinerelor generații de interpreți”.

Profesorul universitar Cicerone Rotaru a fost decorat tot marți de șeful statului cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, tot la aniversarea celor 90 de ani, pentru o întreagă carieră pe care a dedicat-o cercetării forestiere, ecologiei și învățământului silvic, dar și pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la consolidarea legăturilor dintre România și Franța.

Inchide