Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al ICCJ

Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al ICCJ
Publicat: 27/07/2012, 16:36
Actualizat: 07/01/2013, 20:08

Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat, vineri, din funcția de purtător de cuvânt al ICCJ, după ce procurorii anticorupție au început urmărirea penală în cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată că l-a avertizat pe fostul șef al SIPI Ilfov că-i va fi percheziționată locuința.

Magistratul a înaintat, vineri, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) cererea de demisia din funcția de purtător de cuvânt al instituției.

Președintele ICCJ a luat act de cererea judecătoarei și a dispus încetarea desemnării acesteia în funcția de conducere a Biroului de informare și relații publice și în cea de purtător de cuvânt al instanței supreme, începând de vineri, 27 iulie.

Totodată, prin ordin al președintelui ICCJ, judecătoarea Minodora Condoiu, de la Secția a II-a civilă, va conduce Biroul de informare și relații publice și va fi purtătorul de cuvânt al instituției din 27 iulie și până în 5 august, dată de la care funcțiile vor fi delegate, până în 9 septembrie, magistratului Lucia Tatiana Rog, de la Secția penală.

Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secția penală a ICCJ, pentru infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.

Concret, judecătoarea l-a avertizat pe fostul șef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul că s-a solicitat la ICCJ autorizație de percheziție a locuinței sale și că „ar putea avea anumite probleme” legate de „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000”, precizează DNA, în urma solicitărilor presei.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a aflat de existența unei solicitări de autorizare a efectuării perchezițiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziționat și că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George și Sâmpetru Marcel. „Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală”, arată DNA.

Judecătoarea Barbălată Georgeta a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală față de Vlad Mihai, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov și față de procurorii Bălan George și Sâmpetru Marcel, învinuiți pentru infracțiunea prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la infracțiunea menționată.

Vineri, învinuitei Barbălată Georgeta i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.

Inspecția Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu și a declanșat verificări cu privire la îndeplinirea de către judecătoarea Georgeta Barbălată de la instanța supremă „a condiției de bună reputație”, ca urmare a punerii sub acuzare a magistratei de către procurorii anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate