Judecătorii Bărbuță și Prandea, suspendați de CSM, după trimiterea în judecată pentru corupție

Judecătorii Bărbuță și Prandea, suspendați de CSM, după trimiterea în judecată pentru corupție
Publicat: 13/10/2014, 21:35
Actualizat: 27/09/2018, 19:13

„În ședința din data de 13 octombrie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcția de judecător a doamnei Prandea Daniela Mariana și a domnului Bărbuță Bogdan-Ilarion Costică, judecători în cadrul Judecătoriei Rădăuți, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea, cu intenție, a unor infracțiuni”, conform CSM.

Cei doi judecători au fost trimiși în judecată, în 7 octombrie, alături de primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, suspendat din funcție și din PDL, de procurorul Dumitru Dâmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că judecătorul Bogdan Bărbuță, alături de alți funcționari, „a dat o aparență de legalitate” și l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obținerea unor venituri ilicite, prin tranzacțiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că a asigurat mai departe protecția lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfășurate cu privire la modul în care a obținut aceste venituri.

„Ambii magistrați și-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcției lor, cât și relațiile profesionale și interumane, fiind motivați de dorința participării într-un fel sau altul, la beneficiile obținute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit și a situației infracționale existente. Din probatoriu a rezultat că, în mod individual și ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârșit infracțiuni de corupție sau infracțiuni în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu în raport cu justițiabilii, motivați într-un final de obținerea unor avantaje ilicite”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că, în perioada martie – octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. Prin aceste hotărâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obținând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

De asemenea, în 20 iunie 2006, la solicitarea și cu sprijinul lui Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuță, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, a unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acțiune civilă prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

„Imobilul respectiv, având destinația magazin alimentar și bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin acțiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar, proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât și Primăriei Municipiului Rădăuți”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Judecătoarea Daniela Prandea este acuzată că, la judecarea unei acțiuni în rectificare, formulată în 2011 de Aurel Olărean în numele Primăriei Rădăuți prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat soluționarea cauzei, acordând 32 de termene, ultimul fiind stabilit în 24 iunie 2014.

Acțiunea a fost susținută de primarul Aurel Olărean în intervalul 2011-2014, deși nu avea temei legal, „cu scopul de a exercita constrângeri și presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deținea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril și, drept consecință, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuți, în cuantum de 65.000 euro”.

În 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Bărbuță, achiziționarea unui sejur de șapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului, susțin procurorii.

Primarul Olărean mai este acuzat că, pentru a sprijini acțiunea de șantaj exercitată de Babiuc asupra părții vătămate, a dat dispoziție secretarului primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 de euro onorariu de succes și 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În urma acestor intervenții, o parte din imobilul din municipiul Rădăuți a deveni proprietatea SC Nikodemus „Babiuc” Exim SRL, al cărei reprezentant legal era Constantin Babiuc.

„Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeței de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuți (cu sprijinul judecătorului Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul sus-menționat, direct sau prin intermediari, în cursul anului 2005-2007, unui concern străin, iar în anul 2011, din aceleași considerente, în calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus «Babiuc» Exim SRL a vândut imobilul unei societăți comerciale, obținând profituri în cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro”, susțin procurorii.

Dosarul va fi judecat de magistrații Curții de Apel Cluj.

Primarul Aurel Olărean a fost suspendat din funcție în 19 septembrie, după ce cu o zi înainte instanța supremă hotărâse definitiv arestarea preventivă a edilului.

Și prim-vicepreședintele PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, declara atunci că Aurel Olărean este suspendat de drept din toate funcțiile din partid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Dan Negru se agață de suferința lui Florin Piersic. Nu se obișnuiește cu anonimatul
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Filmul morții președintelui Iranului. Cadavrele, găsite carbonizate. Ce se va întâmpla după moartea lui Raisi
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
×