Julian Assange, despre închisoarea CIA din România: „SUA corup România în modul cel mai grav”. Ce spune despre relația cu Rusia

Publicat: 19/05/2015, 23:12
Actualizat: 20/05/2015, 13:40

Julian Assange a vorbit, în interviul video acordat jurnaliștilor gândul Claudiu Pândaru și Andrei Luca Popescu, la Frontline Club București, despre presupusa închisoare secretă a CIA de pe teritoriul României și despre implicațiile acceptării de către România a unei astfel de „concesii” față de SUA, despre care spune că ar trebui deschisă o anchetă națională. Totodată, Assange susține că înțelege nevoia geostrategică a României de a se apăra de Rusia, care este un pericol „pe termen lung”, însă consideră că „Româniaprimește ceea ce vrea în relația cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites” (închisori secrete CIA)”.

Nu există un abuz mai mare pe care un stat să îl poată comite decât să asasineze în secret oameni sau să îi închidă în secret, fără un proces. Acum SUA le-au făcut pe amândouă, cu listele sale secrete de asasinate, care nu au nicio supraveghere judiciară sau publică, până și regulile – cum ajunge cineva pe o astfel de listă – sunt ținute secrete. De asemenea, SUA au făcut acest lucru în România, corup România în modul cel mai grav. Eu cred că atât timp cât cineva are un stat, asasinarea și închiderea extrajudiciare trebuie să fie primele lucruri pe care nu le tolerează un stat, cele mai înalte priorități. A existat un grad serios de imunitate a acestor cazuri și sunt mulțumit să văd că Polonia, Italia, Germania iau aceste cazuri (…). Este foarte important, e vital ca România să arate că cele mai grave încălcări ale premisei de ce înseamnă un stat nu sunt tolerate și că nu va exista imunitate în acest caz și că va exista o anchetă, pe care România este obligată să o facă de Convenția împotriva torturii, are o obligație internațională sub acest tratat. Să se ancheteze singură în legătură cu aceste acuzații de tortură”, a declarat Julian Assange.

Fondatorul Wikileaks recunoaște nevoia geostrategică a României de a se apăra de Rusia, însă nu crede că ar trebui să îi facă astfel de „concesii” Americii, care și așa „anexează cu ușurință în România și în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii”.

„La un nivel geostrategic, este o întrebare rezonabilă. România a avut probleme cu Rusia în trecut, la fel ca și alți vecini, dar nu trebuie să ofere SUA această concesie, pentru a se proteja. Este o porcărie absolută. SUA încearcă printr-o varietate de moduri să câștige mai mult control în statele ex-sovietice, NATO este interesat de asemenea de acest lucru, fabricanții de armament sunt interesați de asta. România primește ceea ce vrea în relația cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites”. Desigur, pe termen lung, Rusia este o amenințare pentru România, pur și simplu pentru că este o țară mare și este apropriată geografic. România trebuie să-și înțeleagă cu atenție poziția față de vecinii mari – Rusia și puțin mai departe Germania.

Nu ar trebui să privim la relațiile geostrategice prin prisma lumii vechi. Da, Rusia este aproape, dar totuși după cum evoluează lumea, acest concept se năruiește. Granițele naționale devin foarte volatile, în relație cu mișcarea oamenilor și mai ales cu mișcarea telecomunicațiilor. SUA anexează cu ușurință în România și în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii. Nu este deci important doar ce țară este aproape geografic, pentru că electronii se mișcă cu viteza luminii, SUA sunt la mai puțin de 200 de milisecunde distanță de România, în termeni de influențare a României la nivel electronic”,consideră Julian Assange în interviul acordat gândul.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Parcul din București care se redeschide după 30 de ani. Cât de bine arată acum,...
ACUM, interviu LIVE, cu Florin CHELARU, primarul orașului Năvodari
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Renunță Reghecampf la iubită? Anamaria Prodan a distrus-o cu o dezvăluire din 2011
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021