Julian Assange, despre închisoarea CIA din România: „SUA corup România în modul cel mai grav”. Ce spune despre relația cu Rusia

Publicat: 19/05/2015, 23:12
Actualizat: 20/05/2015, 13:40

Julian Assange a vorbit, în interviul video acordat jurnaliștilor gândul Claudiu Pândaru și Andrei Luca Popescu, la Frontline Club București, despre presupusa închisoare secretă a CIA de pe teritoriul României și despre implicațiile acceptării de către România a unei astfel de „concesii” față de SUA, despre care spune că ar trebui deschisă o anchetă națională. Totodată, Assange susține că înțelege nevoia geostrategică a României de a se apăra de Rusia, care este un pericol „pe termen lung”, însă consideră că „Româniaprimește ceea ce vrea în relația cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites” (închisori secrete CIA)”.

Nu există un abuz mai mare pe care un stat să îl poată comite decât să asasineze în secret oameni sau să îi închidă în secret, fără un proces. Acum SUA le-au făcut pe amândouă, cu listele sale secrete de asasinate, care nu au nicio supraveghere judiciară sau publică, până și regulile – cum ajunge cineva pe o astfel de listă – sunt ținute secrete. De asemenea, SUA au făcut acest lucru în România, corup România în modul cel mai grav. Eu cred că atât timp cât cineva are un stat, asasinarea și închiderea extrajudiciare trebuie să fie primele lucruri pe care nu le tolerează un stat, cele mai înalte priorități. A existat un grad serios de imunitate a acestor cazuri și sunt mulțumit să văd că Polonia, Italia, Germania iau aceste cazuri (…). Este foarte important, e vital ca România să arate că cele mai grave încălcări ale premisei de ce înseamnă un stat nu sunt tolerate și că nu va exista imunitate în acest caz și că va exista o anchetă, pe care România este obligată să o facă de Convenția împotriva torturii, are o obligație internațională sub acest tratat. Să se ancheteze singură în legătură cu aceste acuzații de tortură”, a declarat Julian Assange.

Fondatorul Wikileaks recunoaște nevoia geostrategică a României de a se apăra de Rusia, însă nu crede că ar trebui să îi facă astfel de „concesii” Americii, care și așa „anexează cu ușurință în România și în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii”.

„La un nivel geostrategic, este o întrebare rezonabilă. România a avut probleme cu Rusia în trecut, la fel ca și alți vecini, dar nu trebuie să ofere SUA această concesie, pentru a se proteja. Este o porcărie absolută. SUA încearcă printr-o varietate de moduri să câștige mai mult control în statele ex-sovietice, NATO este interesat de asemenea de acest lucru, fabricanții de armament sunt interesați de asta. România primește ceea ce vrea în relația cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites”. Desigur, pe termen lung, Rusia este o amenințare pentru România, pur și simplu pentru că este o țară mare și este apropriată geografic. România trebuie să-și înțeleagă cu atenție poziția față de vecinii mari – Rusia și puțin mai departe Germania.

Nu ar trebui să privim la relațiile geostrategice prin prisma lumii vechi. Da, Rusia este aproape, dar totuși după cum evoluează lumea, acest concept se năruiește. Granițele naționale devin foarte volatile, în relație cu mișcarea oamenilor și mai ales cu mișcarea telecomunicațiilor. SUA anexează cu ușurință în România și în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii. Nu este deci important doar ce țară este aproape geografic, pentru că electronii se mișcă cu viteza luminii, SUA sunt la mai puțin de 200 de milisecunde distanță de România, în termeni de influențare a României la nivel electronic”,consideră Julian Assange în interviul acordat gândul.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...