Justiția, „înghețată” în semn de protest în privința abrogării pensiilor speciale: TMB și CAB își suspendă activitatea începând de miercuri / Tribunalului Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj se alătură protestului

Justiția, „înghețată în semn de protest în privința abrogării pensiilor speciale: TMB și CAB își suspendă activitatea începând de miercuri / Tribunalului Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj  se alătură protestului
Publicat: 21/01/2020, 16:49

Tribunalului Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj anunță că suspendă activitatea

Tribunalul Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj au anunțat, marți, că își vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații.

Magistrații Tribunalului Iași consideră că „celelalte puteri alte statului încearcă să submineze independența puterii judecătorești”, astfel că „având în vedere iminenta abrogare a dispozițiilor legale legate de pensiile de serviciu, judecătorii Tribunalului Iași vor suspenda activitatea, cu execepța cauzelor urgente”, începând cu 27 ianuarie. Aceeași decizie a fost luată și de către magistrații Curții de Apel Craiova, precum și de cei ai Curții de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis mari de magistrații Tribunalului Iași, intențiile Guvernului și a parlamentarilor de a elimina pensiile de serviciu „rreprezintă o încălcare gravă a independenței puterii judecătorești”, ei reamintind că magistrații au prevăzute incompatibilități și interdicții și nu le sunt permise alte surse de venit
.
„Având în vedere iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași din data de 21.01.2020, s-a stabilit, în unanimitate, ca, începând cu data de 27.01.2020, activitatea de judecată, cu excepția cauzelor urgente, să fie suspendată. Durata suspendării, decisă în unanimitate prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași, va fi reevaluată în funcție de respectarea climatului de independență necesar înfăptuirii actului de justiție în condiții optime și în beneficiul cetățenilor”, anunță Tribunalul Iași, printr-un comunicat de presă.

Și magistrații Curții de Apel Craiova, au decis, tot în Adunarea Generală a Judecătorilor, să transmită un mesaj CSM și suspendarea activității de judecată, cu excepția cazurilor urgente, începând cu 27 ianuarie.

„Urmare a dezbaterilor din Adunarea Generală s-a hotărât transmiterea către Consiliul Superm al Magistraturii a unui punct de vedere motivat, în sensul respingerii ferme a propunerii legislative de abrogare a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu a magistraților, o astfel de măsură încâlcând independența judecătorilor și afectând statutul constituțional al acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Curții de Apel Craiova.

Aceeași decizie a luat-o și Curtea de Apel Timișoara, care anunță suspendarea activității din data de 22 ianuarie.

„Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Timișoara a decis suspendarea activității începând cu data de 22 ianuarie 2020 și până la momentul retragerii sau respingerii Proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu a magistraților, cu excepția cauzelor urgente”, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, Mediafax.

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curții de Apel Cluj a decis, marți, suspendarea activității de judecată între 22 ianuarie și 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepția cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

„Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj cere abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraților, propunerile legislative fiind susceptibile de a afecta, în mod grav, independența judecătorului, ca și componentă fundamentală a statutului acestuia și implicit, independența sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare și păstrarea actualelor dispoziții cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. S-a aprobat suspendarea activității de judecată, între 22 ianuarie și 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepția cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”, se arată în comunicat.

De asemenea, magistrații clujeni au aprobat formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a-și exercita, prin Secțiile Unite, prerogativele de a sesiza Curtea Constituțională „pentru un control de constituționalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia”.

Tribunalul Municipiului București (TMB) și Curtea de Apel București (CAB) își vor suspenda activitatea

Tribunalul Municipiului București (TMB) și Curtea de Apel București (CAB) își vor suspenda activitatea, începând de miercuri, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul instanțelor.

Magistrații sunt nemulțumiți pentru că pe masa parlamentarilor se va afla, în 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secției pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independența și a afecta statutul constituțional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi și suspendarea activității de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 și până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților”, anunță CAB.

În ultimele săptămâni, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile Parlamentului și spun că măsurile sunt și neconstituționale și incorecte.

De altfel, Tribunalul Capitalei, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară și-au suspendat activitatea și în luna decembrie, având la bază aceleași considerente.

Acțiunilor de protest li s-au alăturat și procurori din cadrul mai multor parchete din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican