Klaus Iohannis, declarații despre categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19. În ce stadiu se află România în ceea ce privește pregătirea sistemului sanitar?

Redactor:
Florentina Dinu

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți o conferință de presă, de la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, într-un context de accelerare a pandemiei de Covid-19. Șeful statului a vorbit despre categoriile de persoane care vor avea prioritate pentru a fi vaccinate împotriva Covid-19, dar și despre stadiul României în ceea ce privește transportul și depozitarea vaccinului. Klaus Iohannis a făcut un apel la medicii de familie, astfel încât aceștia să fie bine instruiți, iar personalul medical de la toate nivelurile să se pregătească și să se informeze corect.

În ultimele 24 de ore, autoritățile au raportat un număr record de cazuri de îmbolnăviri – aproape 8.000 – dar și de decese – 120 de persoane.

Conferința vine după o ședință de evaluare și de prezentare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, convocată de șeful statului.

La discuțiile cu șeful statului au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful SDU, Raed Arafat, precum și alți specialiști în domeniul medical. Este vorba de general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Principalele declarații ale șefului statului:

”Situația epidemiologică de la nivelul tutror statelor mebre se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adapteaza cu noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului . Ne punem cu toțîi mari speranța în dezvoltarea cât mai curând posibil  a unui vaccin covid-19, un vaccin sigur și eficient, iar eforturile la nivel international arată dorința de a avea nevoie de acesta. România este parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru furnizarea vaccinurilor Covid-19, atunci când vor fi disponibile. Urmează ca țării noastre să ii fie alocate peste 10 milioane de vaccinuri covid-19. Din cauza cererii si a capacității reduse de productie, vaccinurile vor ajunge în mod etapizat in tarile europene. Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă urmând să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor.
În baza convențiilor făcute în UE, toate statele membre vor primi aceste tranșe. Când va fi livrată prima tranșă, toate statele UE vor primi cota corespunzătoare din tranșa necesară. primi care vor fi vacinati vor fi lucratorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va incepe, cel mai devreme, în primăvară. Am convocat o întâlnire cu Ministrul Sănătății și experți din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirii României și am discutat despre găsirea celor mai eficiente soluții la nivelul întregului sistem sanitar, de la medicul de familie până la nivel de spital.
Pentru a combate dezinformarea este necesar un proces transparent și clar și mă bazez pe reprezentanții mass-media.
Ministerul Sănătății  mi-a prezentat Strategia de vaccinarea anti- Covid-19 în România:  platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat și va funcționa programul naționale, etapele vaccinării, precum și rețeaua de stocare și distribuție. 

Fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti și a se informa corect. Medicii de familie să fie bine instruiți

Klaus Iohannis a făcut un apel la medicii de familie, astfel încât aceștia să fie bine instruiți, iar personalul medical de la toate nivelurile să se pregătească și să se informeze corect.
Toate aspectele sunt foarte importante și sunt analizate inclusiv la nivelul UE, pentru că noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare. Fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti și a se informa corect. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie să fie bine instruiți. Am solicitat ministrului Sanatatii sa identifice resursa umana pentru fiecare etapa de vaccinare si sa stabileasca un plan al stocurilor de materiale de care va fi nevoie. 

Am discutat și aspecte de logistică, dar și despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elemenet legate de procesul de dezvoltare.” (…)

 

 

 

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide