La cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești, magistrații găsesc vinovații morali

La cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești, magistrații găsesc vinovații morali
Publicat: 02/04/2015, 18:32
Actualizat: 02/04/2015, 18:40

Familiile bebelușilor și-au căutat dreptatea în instanță, chiar dacă au știut tot timpul că pedepsirea lor nu le va aduce copiii înapoi.

O parte dintre ei au asistat, răbdători, la fiecare termen de judecată, la explicațiile date instanței de cei care au fost prezenți la locul tragediei sau au ajuns la Maternitatea Giulești imediat după ce a izbucnit incendiul. Alții nu au avut puterea de a retrăi acele momente.

Toți, însă, au așteptat cu nerăbdare ca cineva să le spună de ce s-a întâmplat tragedia și, mai ales, cine sunt cei vinovați pentru moartea sau rănirea bebelușilor.

Curtea de Apel București a reușit, joi, să răspundă cel puțin la cea de-a doua întrebare, prin condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani și două luni de închisoare și a fostului manager Bogdan Marinescu la șase luni de închisoare cu suspendare, dar și prin obligarea la plata unor daune de ordinul milioanelor de euro.

Povestea tristă de la Maternitatea Giulești a început în seara zilei de 16 august 2010, când un incendiu a cuprins salonul de Terapie Intensivă nou-născuți din cadrul Secției de Neonatologie a spitalului.

Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit chiar în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Incidentul a ajuns să fie anchetat de procurorii de la Parchetul instanței supreme, iar după patru luni ei au reușit să finalizeze cercetările și să trimită dosarul la Judecătoria Sectorului 6, în 6 decembrie 2010. Procesul a început în 10 ianuarie 2011.

În fața judecătorilor au ajuns asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și reprezentanți ai Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu”, acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.

Fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful Secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În ziua incendiului, potrivit planificării, asistenta medicală Florentina Daniela Cîrstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției neonatologie, pe o tură de 12 ore.

Oamenii legii au ajuns la concluzia că asistenta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24, a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.

Ulterior, magistrații de la Judecătoria Sectorului 6 au stabilit că nou-născuții de la Maternitatea Giulești nu au putut fi evacuați imediat după izbucnirea incendiului din cauză că asistenta a fost plecată după șervețele igienice, ca să meargă la toaletă.

„În ceea ce privește motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă și activitățile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declarațiilor martorei M. D. și ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene și i-a solicitat martorei șervețele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afișate pe înregistrări, instanța reține că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de patru minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru a lua șervețele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: «În salonul de cezariene se afla M. D…și i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre»”, se arată în motivarea instanței care în 9 iulie 2013 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cîrstea la doi ani și două luni de închisoare cu executare.

De altfel, asistenta nu a fost singura condamnată în primă instanță pentru tragedia din 16 august 2010.

Șeful Serviciului tehnic Vasile Dima a fost și el condamnat, primind o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu”, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar șeful Secției neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Maternitatea Giulești a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă.

Instanța a mai stabilit ca Spitalul „Panait Sârbu” să plătească, în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea, peste 4,3 milioane de euro victimelor incendiului din 2010.

Când a aplicat aceste pedepse, instanța a avut în vedere și una dintre declarațiile martorilor, conform căreia în timpul incendiului nu exista vreun reprezentant al spitalului care să dea indicații cu privire la gestionarea crizei.

„În fața salonului din care ieșea fum am observat o persoană de la pază care încerca să spargă ușa. La un moment dat, a venit inculpata Cîrstea, care a deschis ușa cu cardul de acces… Am încercat să scoatem fumul din salon, sens în care ușa de la salon a fost blocată cu o piesă de mobilier ca să nu se închidă, iar eu am spart geamul de deasupra scărilor de acces ca să se facă curent… La un moment dat, am încercat să folosim un hidrant din apropiere, însă din câte cunosc nu exista apă pe instalație. La un moment dat, l-am observat pe cel de la pază când încerca să stingă incendiul cu un stingător, însă mi-am dat seama că nu are cum să reușească. Arăt că în acele momente nu era cineva din cadrul spitalului care să ne îndrume și să ne spună cum să procedăm”, a declarat un martor, citat în motivare.

Imediat după decizia din 9 iulie 2013, Maternitatea Giulești a anunțat că nu are bani să plătească în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea daune de peste 4,3 milioane de euro în urma incendiului, neavând altă asigurare decât pe cea de malpraxis, care în 2010 era de 500.000 de euro.

„În principiu, spitalul nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri. Nu există bani pentru astfel de lucruri în spitalele de stat din România. Nu știu cum se va proceda. (…) Poate că spitalul poate fi închis, iar un expert judiciar sau lichidator să spună că spitalul este al celor care au câștigat procesul. Nu știu, vom vedea când va fi pronunțată decizia definitivă”, declara la acel moment purtătorul de cuvât al Spitalului „Panait Sârbu”, Doru Pană, pentru MEDIAFAX.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel București.

Astfel, după 55 de luni de la tragedie, nici spitalul și nici asistenta care nu a avut grijă de bebeluși nu mai pot spera că vor scăpa de responsabilitatea penală a morții a șase bebeluși și a rănirii altor cinci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer