La Curtea de Argeș au început pregătirile pentru funeraliile Reginei Ana. Cum se va desfășura ceremonia

Publicat: 02/08/2016, 11:32
Actualizat: 02/08/2016, 13:30

Luni seara, câțiva muncitori lucrau în interiorul Catedralei Episcopale și Regale, care are o suprafață de peste 800 de metri pătrați și care va adăposti, în cripte, trupurile membrilor Familiei Regale.

Primarul municipiului, Constantin Panțurescu, a declarat că înmormântarea Reginei Ana va avea loc în data de 13 august, începând cu ora 15.00.

Între Casa Regală și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului există încheiat un protocol, care impune respectarea anumitor norme.

„În urmă cu vreo doi ani se vorbea despre boala Majestății sale, dar faptul că trecuse atâta timp mă făcuse să sper că va apuca cel puțin aniversarea vârstei de 93 de ani, care este în septembrie. Iată că nu a avut parte de împlinirea frumoasei vârste pe care eu i-o doream din tot sufletul. Faptul că este de religie catolică impune probabil o slujbă făcută de reprezentantul bisericii catolice din România, așa mi se pare firesc. Pot să vă spun că la înmormântarea Reginei Elisabeta, care trecuse la ortodoxism, s-a făcut atât slujbă protestantă, cât și slujbă ortodoxă, deci ambele tipuri de slujbă, una în București, cealaltă la Curtea de Argeș. Cred că în cazul Reginei Ana va fi o slujbă romano-catolică, deși la momentul căsătoriei sale Papa Pius al 12-lea a excomunicat-o pentru refuzul său de a se căsători în rit catolic și a-și boteza copiii catolic. După cum știți, toate cele cinci principese sunt botezate ortodox. Din ce am auzit eu, mormintele sunt gata, se află la un demisol, exact unde trebuie să fie o necropolă regală organizată după toate regulile unui astfel de așezământ și partea de morminte este gata. Mai sunt alte lucrări conexe pe partea de mobilier”, a declarat managerul muzeului din Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache.

Cele 12 mormintele regale de la Curtea de Argeș sunt amplasate chiar la intrarea în noua Catedrală Episcopală și Regală, care are o suprafață de peste 800 de metri pătrați.

Nicolae Drăgoi, șeful lucrării, a declarat că aceasta „a fost dificilă, pe bolți. E construită din cărămidă ambientală, iar structura este făcută în condițiile impuse de lege, cu fier și cu ciment. Zona din față este mai specială, având mormintele regale, 12 la număr. Este solidă, din beton armat și are o adâncime de 2 metri și jumătate”.

„Sunt 12 locuri de veci pentru reprezentanții Casei Regale, așezate stânga – dreapta, șase și șase și a reprezentat o prioritate maximă pentru noi. Între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Casa Regală există un protocol încheiat cu acest scop”, a declarat, la rândul său, Caliopie Ichim, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Catedrala care urmează să fie inaugurată în 13 august poartă hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta și de soțul acesteia, Radu Duda.

Executivul condus de Dacian Cioloș intenționează să declare ziua de 13 august – ziua în care va fi înmormântată Regina Ana, ca zi de doliu național, declarau pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

”Nu știu dacă avem timp să luăm decizia în ședința de miercuri, 3 august, dar acest lucru se poate stabili și la următoarea ședință de Guvern”, au adăugat sursele citate.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soția regelui Mihai, a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveția, a anunțat Casa Regală a României.

Regele Mihai I și Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Militari, la ceremoniile funerare

Ministerul Apărării anunță că asigură efectivele de militari necesare pentru ceremoniile funerare organizate la încetarea din viață a Majestății Sale Regina Ana a României, în garnizoanele București, Sinaia și Curtea de Argeș.

„Pentru desfășurarea corespunzătoare a ceremoniilor funerare organizate la încetarea din viață a Majestății Sale Regina Ana a României, Ministerul Apărării Naționale va asigura, în acord cu dorințele transmise de Casa Regală, potrivit reglementărilor în vigoare, efective de militari din unități specializate, în garnizoanele București, Sinaia și Curtea de Argeș. Ministrul apărării naționale și conducerea Ministerului exprimă pe această cale sincere condoleanțe Familiei Regale”, a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York