Laptele distribuit în școlile și grădinițele din sectorul 2 al Capitalei a fost retras sub suspiciunea contaminării cu aflatoxină

Laptele distribuit în școlile și grădinițele din sectorul 2 al Capitalei a fost retras sub suspiciunea contaminării cu aflatoxină
Publicat: 07/03/2013, 19:08
Actualizat: 30/08/2014, 20:38

Laptele distribuit în școlile și grădinițele din Sectorul 2 al Capitalei a fost retras până când distribuitorul, firma Simultan SRL, va dovedi că produsul furnizat nu conține aflatoxină, societatea fiind nominalizată în discursul ministrului Agriculturii, a anunțat, joi, Primăria Sectorului 2.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a decis sistarea furnizării laptelui în toate școlile și grădinițele din această zonă administrativ-teritorială până când societatea comercială Simultan SRL, care are contract cu Primăria Sectorului 2, va prezenta un buletin de analiză prin care să facă dovada că produsul furnizat în școli și grădinițe nu conține aflatoxină.

Totodată, întreaga cantitate de lapte a fost retresă de la consumul elevilor și preșcolarilor.

„Trebuie să menționăm că orice aprovizionare cu lapte făcută de S.C. Simultan SRL până astăzi a fost însoțită conform legii, de aviz de conformitate, iar începând de azi, Primăria Sectorului 2 a solicitat ca masură suplimentare ca laptele livrat să fie însoțit de buletin de analiză pentru conformitate”, a precizat sursa citată.

Primăria Sectorului 2 asigură zilnic, conform contractului, lapte pentru 31.507 elevi, cantitatea contractată pentru anul școlar în curs fiind de 5,8 milioane de porții.

O cantitate de lapte care conține aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, și o alta aflată la un procesator din România au fost identificate și retrase de pe piață, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi și noi lucruri. Sunt câteva situații de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conține aflatoxină. S-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.

El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piață.

Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanșat o alertă în acest sens.

„Acest efect (al aflatoxinei – n.r.), din câte înțeleg, se manifestă la consum ceva mai mare și pentru o perioadă îndelungată, ceea ce nu este cazul. Am descoperit și imediat am retras produsele de pe piață”, a menționat Constantin.

El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată și nici zona în care a fost descoperită.

„Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susținut. Imediat ce facem analize într-un ritm susținut descoperim tot felul de lucruri”, a continuat ministrul.

El a precizat că una dintre cele două cantități de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

„Înainte ca o cantitate de lapte să fie introdusă pe fluxul de producție se fac anumite analize. Așa s-a întâmplat în cazul acelui procesator. În momentul în care a vrut să introducă pe fluxul de producție laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus și a fost retras de pe piață. Aceeași situație a fost și în cazul celui de-al doilea comerciant”, a mai spus Constantin.

Guvernul sârb a dispus în urmă cu două săptămâni retagerea de la vânzare a unor cantități de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină.

Autoritățile sârbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate într-un laborator din Munchen, care au arătat un conținut de aflatoxină peste limita maximă admisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern