Laura Georgescu-CNA: „Instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul să redevină legal”

Laura Georgescu-CNA: Instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul să redevină legal
Publicat: 13/03/2015, 16:33
Actualizat: 13/03/2015, 20:00

Laura Georgescu a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost și este de acord cu orice modificare în Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF) al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) care să conducă la optimizarea activității instituției, la modernizarea acesteia din punct de vedere managerial, la creșterea responsabilității și implicării tuturor membrilor în actul de conducere.

În acest sens, Laura Georgescu a menționat câteva idei în afară de cele prevăzute de Legea audiovizualului, între care: conducerea ședințelor Consiliului prin rotație de fiecare membru care să fie președinte de ședință; implicarea membrilor CNA în actul de conducere prin coordonarea de către aceștia a unuia sau mai multor Compartimente/ Birouri/ Servicii/ Direcții din cadrul CNA, conform unei hotărâri adoptate în ședința Consiliului; aprobarea unui Cod deontologic al membrilor CNA; stabilirea unor atribuții și obligații clare pentru membrii Consiliului și sancțiunile în caz de încălcare a acestora.

Potrivit Laurei Georgescu, ROF-ul aprobat de majoritatea membrilor CNA într-o ședință a Consiliului din septembrie 2014 (la care ea nu a participat, n.r.) conține articole care încalcă atât Legea audiovizualului, cât și Legea privind finanțele publice.

„În ROF aprobat în ședința Consiliului din luna septembrie 2014 se specifică faptul că structura funcțională proprie a instituției nu mai este condusă de președintele CNA, ci de un organism colectiv, respectiv de către toți cei 11 membri ai Consiliului, încălcându-se grav, printre altele, prevederile articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului numărul 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și articolul 20, alineatul 2 din Legea numărul 500/ 2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Laura Georgescu.

Potrivit articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani”.

Articolul 20, alineatul 2 din Legea numărul 500/ 2002 privind finanțele publice prevede că „Ordonatorii principali de credite pot delega aceasta calitate înlocuitorilor de drept, secretarilor generali sau altor persoane împuternicite in acest scop. Prin actul de delegare ordonatorii principali de credite vor preciza limitele și condițiile delegării”. Pe de altă parte, în același articol, la alineatul 1, se spune că „Ordonatorii principali de credite sunt miniștrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, conducătorii altor autorități publice și conducătorii instituțiilor publice autonome”.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a precizat, pentru MEDIAFAX, că instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul CNA să redevină legal.

„Din luna septembrie și până în prezent, am depus toate diligențele necesare pe lângă colegii mei pentru a discuta și modifica acest Regulament de Organizare și Funcționare ilegal și de a vota în ședința Consiliului eliminarea articolelor care încalcă prevederile legale, dar toate eforturile mele au rămas fără rezultat. Singura soluție a rămas instanța de judecată, care va judeca cererea și care va soluționa cauza”, a mai spus Laura Georgescu.

Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului, a dat în judecată șase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuțiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției.

Dosarul prin care Laura Georgescu, președintele CNA, i-a chemat în judecată pe șase dintre actualii săi colegi – Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Viorel Vasile Buda -, dar și instituția CNA a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 9 martie, la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Obiectul procesului este anularea unui act administrativ al Consiliului Național al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Nu a fost stabilită încă o dată în acest proces.

Informația privind dosarul depus în instanță de Laura Georgescu a fost făcută publică, vineri, de Narcisa Iorga, care la rândul său a fost membru al CNA, până în octombrie 2014, când i-a expirat mandatul.

În ședința CNA din 11 septembrie 2014, opt membri ai Consiliului (Viorel Buda, care la momentul respectiv era vicepreședintele CNA, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Narcisa Iorga și Cristina Trepcea) au votat o decizie care modifica Regulamentul de Organizare și Funcționare al instituției.

Prin acea decizie, care a fost adoptată în absența Laurei Georgescu și împotriva căreia a votat doar membrul CNA Christian Mititelu, atribuțiile lui Georgescu la conducerea CNA au fost reduse. De altfel, în acea ședință a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnaliștilor că, prin adoptarea noului ROF, președintele CNA, Laura Georgescu, „nu mai are putere”.

Una dintre modificările aduse prin respectiva decizie a CNA a fost aceea că toate direcțiile instituției, mai puțin cea de audit, au trecut în subordinea întregului Consiliul și nu a președintelui, ca până la momentul respectiv, potrivit informațiilor prezentate în acea ședință a CNA.

Potrivit unor alte prevederi ale ROF-ului adoptate la momentul respectiv, ședințele publice ale CNA sunt conduse de atunci de fiecare membru al Consiliului, în ordine alfabetică, nu doar de președintele Laura Georgescu.

Deși această variantă a ROF a fost adoptată în ședința CNA din 11 septembrie 2014, la care Laura Georgescu nu a fost prezentă, aceasta a semnat ulterior, respectiv pe 16 septembrie 2014, acest document.

În aceeași ședință din 16 septembrie 2014, Viorel Vasile Buda, care era vicepreședinte al CNA, a anunțat că demisionează din această funcție și că va continua să își desfășoare activitatea ca membru.

Înainte de acest anunț, ședințele CNA fuseseră conduse în general de Viorel Vasile Buda, în absența președintelui Laura Georgescu, pe fondul neînțelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.

După anunțul demisiei lui Viorel Vasile Buda, Narcisa Iorga a scris pe contul său de Facebook că motivul demisiei acestuia ar fi faptul că Laura Georgescu nu a semnat noul Regulament de Organizare și Funcționare al CNA.

Decizia de modificare a ROF al CNA a venit în urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august 2014, în Comisia de Cultură a Senatului. Audierea a avut loc din cauza neînțelegerilor dintre membrii Consiliului, care cereau demisia Laurei Georgescu pe fondul apariției în media a unor înregistrări în care aceasta ar fi folosit un limbaj injurios.

Mandatele Narcisei Iorga și Cristinei Trepcea în CNA au expirat în octombrie 2014, în timp ce Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu sunt și în prezent membri ai Consiliului, alături de Laura Georgescu.

Faptul că mandatele Narcisei Iorga și Cristinei Trepcea au expirat în octombrie 2014 ar putea fi motivul pentru care acestea nu au fost chemate în instanță în acest proces.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii