Legea care recunoaște voluntariatul ca experiență profesională, intrată în dezbatere parlamentară

Legea care recunoaște voluntariatul ca experiență profesională, intrată în dezbatere parlamentară
Publicat: 19/09/2013, 14:42
Actualizat: 19/09/2013, 19:08

Deputatul PSD Mihai Sturzu a anunțat, joi, că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul și care instituie obligația ca relația dintre voluntar și organizația gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoacut ca experiență profesională.

Inițiativa legislativă depusă de Mihai Sturzu, care este susținută și semnată, în calitate de co-inițiatori, de 106 parlamentari din toate formațiunile politice parlamentare, aduce trei modificări importante, prima dintre acestea constând în reglementarea obligatorie a relației dintre voluntar și organizația gazdă printr-un contract cadru în formă scrisă, înregistrat în evidența organizației gazdă.

Sturzu a explicat, într-o conferință de presă, că argumentele introducerii acestei prevederi au constat în evitarea pe viitor a muncii la negru, stabilirea clară a responsabilităților voluntarului și organizației gazdă și evitarea încheierii altor forme contractuale.

A doua modificare, potrivit lui Sturzu, constă în recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională, în condițiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere. Această recunoaștere nu însemnă vechime în muncă și nu se referă la includerea voluntariatului în sistemul de asigurări sociale sau în sistemul de pensii, ci vizează direct creșterea gradului de angajare a tinerilor, dar și a tutoro categoriilor de vârstă.

Totodată, Sturzu a spus că a treia modificare rezidă în acordarea de către organizația gazdă a unui certificat de competențe dobândite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul conține opt competențe preluate din cadrul național și european al calificărilor.

Prezent la conferința de presă în calitate de susținător al inițiative legislative, ministrul Tineretului, Nicolae Bănicioiu, a precizat că proiectul este un lucru bun, în concordanță cu solicitările ONG-urilor în acest sens. „Eu am găsit tot felul de astfel de proeiecte de lege ascunse prin sertare la minister. Ultimul era din 2009. Nu a existat însă o concretizare. Mă bucur că putem anunța intrarea pe un făgaș accelerat către Parlament și îi rugăm pe toși parlamentarii să ne sprijine. Eu am inclus acest proiect în strategia pentru tineret pe care Ministerul o adoptă”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a precizat că de foarte multe ori, dincolo de munca la negru, voluntarii erau descurajați de faptul că nu exista un acord, respectiv un contract care să prevadă clauze clare. „Activitatea de voluntariat trebuie statuată prin acest contract cu clauze clare, cu activități recunoscute ca experiență. Partea de rezistență a proiectului e că toată experiența se va soluționa cu un certificat de competențe preluate din cadrul european și național al calificărilor. Va fi o dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament și suntem deschiși oricăror amendamente care vin în ajutorul legii”, a mai spus Bănicioiu.

La conferința de presă a fost prezent, ca susținător, și senatorul PSD Mircea Geoană.

El a precizat că acest proiect de lege va face bine României pentru educarea și încurajarea sistematică a implicării civice a cetățenilor români în mersul cetății.

„În medie, un suedez face parte din 4,4 ONG-uri diferite. Nivelul de implicare, dorința de a contribui, de a fi parte a unei comunități e extrem de puternică acolo.Voluntariatul și impicarea se educă, nu vine din dat religios (…) Iar voluntariatul nu e adresat exclusiv tinerii generații. Sper să avem legea operațională în această sesiune”, a mai spus Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice