LEGILE JUSTIȚIEI. Modificările la Codurile penale și civil, dezbătute în Comisia Iordache VIDEO

Redactor:
Silviu Bănilă
LEGILE JUSTIȚIEI. Modificările la Codurile penale și civil, dezbătute în Comisia Iordache VIDEO
Comisia Iordache a dezbătut propunerile de modificare la Codul de procedură civilă

Președintele Comisiei pentru Legile justiției, Florin Iordache, a declarat, săptămâna trecută, că există cel puțin 100 de amendamente care pot îmbunătății Codul de procedură civilă, unele referindu-se la durata procesului sau a intervalului emiterii unei hotărâri judecătorești.

„Sunt cel puțin 100 de articole care pot fi îmbunătățite. S-a plecat de la deciziile CCR, care sunt în general obligatorii, dar s-a venit și cu chestiuni practice pe care CSM le-a invocat că prin modificarea Codului de procedură civilă. (..) Sunt mai multe chestiuni, unele sunt chiar necesare, cu durata procesului, cu executarea silită, cu durata în care un judecător ar trebui să motiveze o hotărâre, ați văzut că sunt cel puțin două opinii, aceea de a fi în 45 de zile sau dacă nu, în 30 de zile plus 30, în total în 60 de zile. A fost o întreagă dezbatere și discuție legată de cine ar trebui să motiveze o hotărâre, dacă judecătorul respectiv, din motive neimputabile lui, părăsește instanța, adică este promovat la o instanță de același rang sau la o instanță de rang superior. Sunt foarte multe lucruri. N-aș putea spune că sunt unele mai importante decât altele”, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, la finalul ședinței de miercuri a Comisie speciale în care au fost dezbătute modificările la Codul de procedură civilă.

Forul legislativ de specialitate nu a dat vot asupra amendamentelor de modificare a Codului de procedură civilă, ci a făcut o trecere în revistă a acestora și o dezbatere asupra propunerilor. Ședința a durat patru ore, iar la discuții au participat și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Parchetului General și ai Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

Inchide