LIBER la telefon. Deținuții unui penitenciar au vorbit de 900.000 de lei, aproape cât valoarea HRANEI

Redactor:
Ioana Sfârlea
Deținuții au vorbit la telefon de peste 900.000 de lei, aproape cât valoarea hranei. Vezi de ce alte drepturi au beneficiat pușcăriașii

Potrivit bilanțului transmis, vineri, de reprezentantul Penitenciarului Aiud, deținuții închisorii au vorbit la telefon, anul trecut, de 919.354,42 lei, bani plătiți de Stat.

„Dreptul la convorbiri telefonice a fost asigurat prin intermediul sistemului RETEL pe baza unui card individual, sistem care permite înregistrarea datelor necesare consemnării în documentele operative a exercitării acestui drept”, precizează reprezentanții penitenciarului.

Valoarea alimentelor consumate pentru prepararea hranei, în cursul anului trecut, a fost de 1.071640.20 lei, cu 23% mai mare decât în 2017, potrivit aceluiași document. În această valoare sunt incluse și mesele festive acordate personalului unității de 1 Ianuarie, prima zi de Paște, 29 Iunie – Sfinții Petru și Pavel, 1 Decembrie și 25 Decembrie.

„În anul 2018 au fost hrăniți un număr mediu de 603 deținuți, comparativ cu anul 2017, când au fost hrăniți 774 deținuți”, se precizează în bilanț.

De asemenea, deținuților li s-a asigurat dreptul la corespondență, dreptul la convorbiri online și dreptul la informație care se asigură prioritar prin intermediul rețelei de televiziune prin cablu, disponibilă în toate camerele de deținere și care asigură posibilitatea ca aceștia să vizioneze toată gama de programe, de la știri de interes local, național și internațional, la sport și divertisment.

„Menționăm că în prezent la camerele de deținere sunt distribuite un număr de 252 aparate TV, dintre care 67 sunt proprietate personală a persoanelor private de libertate, iar 185 aparate TV sunt ale unității sau în custodia unității, fiind puse la dispoziția deținuților pentru asigurarea acestui drept.

În anul 2018 au fost primite de către deținuți 45 aparate TV prin sector vizită și au fost achiziționate de către penitenciar 24 aparate TV cu diagonala de 60 cm pentru asigurarea acestui drept”, spun reprezentanții penitenciarului.

Totodată, instituția a încheiat abonamente la șapte publicații scrise, șase ziare și o revistă care sunt puse la dispoziția deținuților, inclusiv prin intermediul bibliotecii. Deținuților li s-a aprobat cumpărarea de publicații prin încheierea unor abonamente la diverse ziare sau reviste pe care le primesc pe secția de deținere zilnic sau conform tirajului respectivelor publicații. Au fost încheiate cinci astfel de abonamente.

Deținuții unui penitenciar au vorbit de 900.000 de lei, aproape cât valoarea HRANEI

Între drepturile deținuților se află și cel de a face cumpărături, care s-a realizat prin intermediul magazinului din incinta penitenciarului, suma totală cheltuită de persoanele private de libertate de la Aiud, în 2018, ridicându-se la 2.838.330,07 lei.

În ceea ce privește dreptul la asistență medicală, în 37 de cazuri deținuții au avut nevoie de tratament pentru autoagresiuni, 43 au fost tratați după ce au fost implicați în altercații și 11 pentru refuz de hrană, ca formă de protest.

Foto: Hepta

Inchide