Licența Realitatea TV expiră miercuri seară, la ora 23.59. Ce decizie au anunțat șefii postului

Licența Realitatea TV expiră miercuri seară, la ora 23.59. Ce decizie au anunțat șefii postului
Publicat: 30/10/2019, 08:13

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a discutat în ședința de marți cererea de prelungire a valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV, votul membrilor autorității audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activității postului.

Postul Realitatea TV, care a început să emită în 2001, se va închide miercuri seară, odată cu expirarea licenței audiovizuale. Realitatea Media, care deține Realitatea TV, a intrat în insolvență în urmă cu opt ani, iar, în aprilie, Curtea de Apel București a decis intrarea companiei în faliment.

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanțe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societății era infirmat.

Societatea mai deține și licențele Realitatea Fm București satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galați-Brăila. Reprezentanții companiei au cerut să fie judecată situația în ansamblu. „Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alții”, au explicat reprezentanții Realitatea Media prezenți în fața Consiliului. „Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni și pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului”, au pledat cei reprezentanții companiei care au susținut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil. Tot marți, CNA a aprobat modificarea licenței Realitatea Plus, deținută de Geopol International SRL, controlată de Cozmin Gușă, în sensul în care aceasta va avea aceeași emisie ca cea pe care o avea Realitatea TV.

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, a explicat pentru MEDIAFAX faptul că „Noi am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, că se va ține cont de faptul că Legea Audiovizualului are prevederi vizavi de firmele media aflate în insolvență, am sperat că se va ține cont de încercările noastre repetate de a ne achita datoriile către buget, încercări respinse de fiecare dată de ANAF, care ne aplică legea nouă a insolvenței, deși noi am intrat în insolvență pe legea veche, am sperat că lumea va judeca, până la urmă nu numai în litera ci și în spiritul legii, am sperat că, în general, peisajul mass-media are nevoie de o clarificare a tuturor problemelor. Dacă legiuitorul modifică o lege a insolvenței, însă nu modifică și celelalte legi și acte normative legate de această problemă, se ajunge în această situație”.

Reprezentantul postului de televiziune a explicat pentru MEDIAFAX și în ce fel vede debutul programelor pe postul Realitatea Plus.

„Tehnic va fi o provocare, reacția și partea legală, avocați, vom vedea, astăzi mâine cât de repede se va putea… astfel încât să vedem cum se va putea înlocui Realitatea cu o nouă televiziune de știri. Din punct de vedere tehnic este cel mai greu pentru noi să venim cu emisiuni noi pe Realitatea plus, dar Realitatea Plus avea în grilă retransmisie, o bună parte din program Realitatea Tv. Dispărând Realitatea Tv, o bună parte din program ar trebui să fie producții proprii. Însă nu suntem pregătiți, cum am spus, am sperat până în ultima clipă că nu se va face dreptate, nouă, jurnaliștilor care lucrăm acolo, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ca atare va trebui, într-o primă fază, să încercăm să acoperim emisia Realitatea plus cu ce a fost mai bun la Realitatea Tv, după care, să începem să dezvoltăm Realitatea Plus ca o televiziune de știri fără nicio legătură cu trecutul”, a spus Pastia.

Realitatea Tv a început să emită în 2001, fiind primul post de știri din România. A fost creat de omul de afaceri Silviu Prigoană. În 2002 era primul canal din România care transmitea știri 24 de ore din 24. Marți, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis respingerea cererii de prelungire a valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV – care expiră pe 30 octombrie -, membrii autorității audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activității postului. Mai precis, Realitatea Media, care are, în prezent, restanțe fiscale de peste 10 milioane de lei și al cărei plan de reorganizare a fost infirmat în luna aprilie, nu a depus în documentația de la CNA certificatul fiscal necesar pentru prelungirea valabilității licenței. În aceeași ședință, CNA a aprobat modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus din București, deținută de Geopol International SRL, controlată de Cozmin Gușă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Devine interzis total pentru posesorii de mașini. Decizia drastică anunțată chiar acum
Codul Rutier. Capcana în care cad mulți șoferi atunci când fac depășiri
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole