Liderul galeriei steliste Gheorghe Mustață, condamat la 7 ani și 6 luni de închisoare

Liderul galeriei steliste Gheorghe Mustață, condamat la 7 ani și 6 luni de închisoare
Publicat: 13/07/2013, 09:49
Actualizat: 31/07/2014, 18:38

Liderul galeriei steliste Gheorghe Mustață a fost condamat, de CAB la 7 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul în care a fost judecat alături de 41 de persoane pentru inițiere sau constituire a unui grup infracțional, violență și șantaj, instanța majorând pedepsele unora din inculpați.

Decizia, luată vineri de Curtea de Apel București (CAB), nu este definitivă, ci poate fi contestată la instanța supremă.

CAB a admis apelul procurorilor DIICOT, a desființat în parte sentința apelată și, rejudecând, a majorat pedepsele mai multor inculpați din dosarul Sportivilor, dar a și admis apelurile formulate de unii dintre ei.

Astfel, Gheorghe Mustață, condamnat, în mai 2011, de Tribunalul București, la trei ani de închisoare, a primit vineri o pedeapsă de șapte ani și șase luni, pentru complicitatela tentativa la omor calificat din 6 ianuarie 2004 asupra lui Zamfir Giuseppe Stelian, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, complicitate la șantaj și infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat.

Inițial Tribunalul București îl achitase pe Gheorghe Mustață pentru săvărșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la tentativa la omor calificat.

În schimb, au fost condamnați la opt ani de închisoare Emil Mircea Băluș, zis „Mircea Nebunul”, pentru tentativă la omor calificat din 6 ianuarie 2004 asupra lui Giuseppe Stelian Zamfir, după ce inițial primise o pedeapsă de cinci ani de închisoare, și Nicușor Dumitrescu, zis „Bibiloi”, care primise patru ani pentru aceeași infracțiune.

În ceea ce-l privește pe un alt inculpat din dosar, Ion Anghel, zis „Coco Anghel” acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la șantaj. De asemenea instanța a încetat procesul penal față de acesta pentru infracțiunea de șantaj, lovire sau alte violențe, ultraj și infracțiunea de complicitate la șantaj pentru că acestea s-au prescris. Inițial, Tribunalul București l-a condamnat pe Ion Anghel la un an de închisoare.

Totodată, le-au fost majorate pedepsele la patru ani de închisoare inculpaților Robert Florin Nica, Alexandru Dinu, zis „Alin Boxeorul” sau „Pitbull”, Radu Cristian Roșca, Daniel George Albu, Alecu Tudor, zis „Joe”, Florian Dragomir, zis „Papagalul”, Bogdan Dumitrache, zis „Crocodilul”, și Ion Grigore, zis „John”.

Pentru George Mihai Mitrea, Paul Paraschiv, Florian Gheorghe, zis „Aladin”, Dorel Nicolae Benga și Ionuț Greci, CAB a dispus încetarea procesului penal pentru șantaj ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.

Și pentru Marian Nicolae Gheorghe, Paul Cezar Florea și Gherghina Anghel, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la șantaj, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.

Instanța i-a mai condamnat pe Stelian Rafael Palanita, zis „Mutu”, la trei ani și șase luni, pe Cornel Schuster, zis „Robert Boxerul”, Octav Demirel Popescu, Emil Gabriel Iordache, zis „Gabi Cioară”, și Marius Voinea, la câte trei ani, iar pe Adrian Alexandru Belu, zis și „Adrian Cereale”, la doi ani.

Ion Cătălin Părpălea, zis „Parceac”, a fost condamnat, în urma deciziei CAB, la pedeapsa finală de nouă ani de închisoare, iar Ion Viorel Spânu, la șapte ani și opt luni.

Dumitru Stanciu, zis „Titi Dumnezeu”, inculpat și parte vătămată, va executa trei ani de închisoare pentru denunț calomnios, în timp ce Florin Marin, zis „Bulgaru”, și Gheorghe Savu, de asemenea părți vătămate și inculpați, au primit pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj.

Pe Licuță Udilă, achitat inițial, instanța l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ultraj. De asemenea, au primit pedepse de câte doi ani cu suspendare Jenică Marin, Mihai Marin și Toni Cziszer, și de un an cu suspendare Bogdan Mihai Cicu și Daniel Laurențiu Ilie. Au mai primit pedepse de câte un an și opt luni de închisoare cu suspendare Daniel Neacșu, zis „Dan Cioară”, Simona Ciulvau, Corina Gabriela Alexandrescu și Mădălina Constanța Topoloagă, fostă Cucoș. Cristian Zolly Tulbure a primit șase luni cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

Pentru Răducu Valentin Mirea și Daniel Tudor a încetat procesul penal pentru fals intelectual, ca și pentru Nicușor Măroiu, trimis în judecată pentru ultraj și loviri sau alte violențe.

Totodată, instanța a dispus ca Băluș, Dumitrescu și Mustață să-i plătească părții vătămate Zamfir Giuseppe Stelian 25.000 de lei daune morale.

De asemenea, Anghel, Albu, Nica și Măroiu trebuie să-i plătească lui Claudiu Gabriel Caracaș 3.000 de lei în solidar.

În același timp, Neacșu, Belu, Dragomir, Iordache și Roșca trebuie să plătească în solidar 6.000 de euro către Anton Palanceanu.

Acuzații din acest dosar au fost trimiși în judecată în septembrie 2006 de procurorii Parchetului instanței supreme.

Ancheta în acest caz a fost declanșată ca urmare a unor informații potrivit căreia pe raza municipiului București a fost inițiată o grupare infracțională care acționa în mod coordonat în scopul comiterii de infracțiuni grave specifice criminalității organizate – șantaje sub forma taxelor de protecție, tentative de omor, tâlhării, vătămări corporale „la comandă”, recuperarea de datorii reale sau pretinse, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, violare de domiciliu, etc. -, obținând astfel beneficii materiale și financiare.

Potrivit Ministerului Public, gruparea a fost inițiată de persoane care s-au aflat în anturajul rețelei infracționale conduse de frații Ion și Vasile Balint, așa numitul clan al Cămătarilor, și a acționat în perioada 2003 – 2006.

Procurorii DIICOT au stabilit că membrii grupării au fost implicați în mai multe incidente violente, făcând uz și de armament, victime fiind fie rivali ai acestora – membri ai lumii interlope bucureștene care nu au acceptat înțelegerile cu privire la împărțirea zonelor de influență, fie alte persoane care desfășurau activități ce se intersectau, sub o formă sau alta, cu sfera lor de interese.

Grupul infracțional care a făcut obiectul anchetei penale era structurat pe sistem piramidal, principalii exponenți fiind Ion Anghel – zis Coco Anghel, Radu Cristian Roșca și Robert Nica.

Inițierea grupării a avut loc în baza unei înțelegeri intervenite între Roșca și Nica, în urma căreia s-a hotărât constituirea unei „brigăzi care să controleze Capitala”. Anterior înțelegerii, fiecare dintre inculpați avea în subordine mai multe persoane cu preocupări pe linie infracțională și, constatând că interesele lor converg, au hotărât să acționeze împreună.

Astfel, s-a stabilit, la acea vreme, că din grupul infracțional organizat mai făceau parte Mircea Băluș, – zis Mircea Nebunul, Alexandru Dinu – zis Alin Boxeorul, Gheorghe Albu – zis Pitbull, Tudor Alecu – zis Joe, Gheorghe Mustață (șeful galeriei steliste-n.red), Nicușor Dumitrescu – zis Bibiloi, Florian Dragomir – zis Papagalul, Stelian Rafael Palaniță – zis Mutu.

Pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au identificat mai multe persoane care au aderat sau sprijinit grupul infracțional organizat, fie făcându-l să-și consolideze poziția deja câștigată pe plan infracțional, fie facilitându-i obținerea de noi beneficii materiale injuste. În acest sens, procurorii îi notează pe Demirel Popescu, Bogdan Dumitrache – zis Crocodilul, Ion Grigore, Daniel Neacșu – zis Dan Cioară, Alexandru Belu – zis Cereale, Emil Iordanche – zis Gabi Cioară, Cornel Schuster – zis Robert Grasul, Marius Vonea – zis Marius a lui Ștoacă, Corina Alexandrescu, Simona Ciulavu și Mădălina Cucoș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee