VIDEO | Ligia Deca, referitor la programele școlare de vară: ”Pe viitor ne dorim ca toate aceste procese de înscriere să se poată realiza online”

Publicat: 22/06/2023, 13:49
Actualizat: 22/06/2023, 15:43

Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat la finalul ședinței de guvern de joi că în viitor înscrierile la programele școlare de vară se vor putea realiza online. Această măsură este luată în calcul pentru a fi evitate cozile imense care s-au format săptămâna aceasta în fața ghișeelor de înscriere.   

Ligia Deca a declarat că deși programul ”Școala de vară” e susținut de primărie în cazul Sectorului 3 și în fiecare au au fost suplimentate locurile, pentru a se evita cozile, ”pe viitor ne dorim ca toate aceste procese de înscriere să se poată realiza online”. O altă modificare pe care Ministerul Educației dorește să o aducă este un sistem de înscriere la nivelul fiecărei unități de învățământ:

”Cred că este simplu de creat un sistem de înscrieri la nivelul unității de învățământ. Ceea ce aș vrea să clarific este că în 2023 nu vom mai avea cozi”

Aceasta a menționat legat de Legea salarizării unitare că miercuri a fost organizată o întâlnire cu liderii sindicali în care aceștia au solicitat ”o salarizare cât mai motivantă pentru cadrele didactice”. Urmează ca fiecare sindicat să-și desemneze o echipă care va lucra cu ministerul, în acest sens.

”S-a publicat lista consorții unor profesionale integrate, în funcție de punctajele obținute la evaluarea calității acestora. Avem 29 de astfel de consorții declarate eligibile, care au primit punctaje în funcție de criteriile din metodologia specifică. Ceea ce fac aceste consorții, odată ce vor fi finalizate, este să, pe de o parte, ofere mai multe șanse elevilor care aleg ruta profesională duală, punând în practică dezideratul de a avea o rută profesională duală completă, începând de la nivelul trei de calificare, nivelul care se acordă după finalizarea cu succes a școlii profesionale actuale, până la nivelul opt de calificare, care este reprezentat de doctorat în contextul dualului doctorat profesional.

Chiar dacă ținta asumată în PNRR este de 10 astfel de consorții regionale, având în vedere calitatea aplicațiilor, am decis încercăm identificăm sursele de finanțare pentru a putea sprijini toate aceste aplicații sau, rog, cât mai mult dintre ele. Urmează o perioadă de 3 zile lucrătoare alocată pentru eventuale contestații și apoi, după finalizarea procedurilor specifice, se va trece la etapa de contractare. Câteva elemente de detaliu există un interes foarte ridicat și ne bucură acest lucru. Consorțiile includ patru tipuri de parteneri unități administrativ-teritoriale, universități, unități de învățământ preuniversitar și companii. Toate consorțiile care au fost declarate eligibile sunt avizate de către Ministerul Educației conform unei metodologii.

Vedem un interes deosebit mai ales în zonele unde învățământul dual are deja o tradiție, însă vedem un interes crescut și în alte regiuni ale țării, ceea ce ne confirmă încă o dată nevoia angajatorilor pentru această formă de învățământ. De altfel, ruta completă în învățământ dual va crește și atractivitatea acestui tip de învățământ, tocmai în ideea în care nu se limitează nivelul de calificare care poate fi obținut în această formă de învățământ și se poate merge până la cel mai înalt nivel din învățământul superior. Câteva chestiuni legate de ce se poate face concret în interiorul unui proiect.

Din valoarea maximă eligibilă de 21 de milioane de euro, aproximativ fiecare proiect va trebui conțină investiții în infrastructură și dotări, inclusiv utilaje, echipamente tehnologice și funcționale doar pentru spațiile nou construite cu destinația campus cheltuieli pentru digitalizarea atelierelor de practică și granturi pentru dezvoltarea învățământului dual, cu cheltuieli pentru organizarea stagiilor de practică pentru elevi și studenți cheltuieli pentru sprijinul elevilor și studenților care vin din medii dezavantajate cheltuieli care vizează procesul de educație și formare, inclusiv sprijin pentru companii pentru a putea plăti personal dedicat, în ideea parteneriatului mai strâns între mediul educațional și mediul privat. Termenul de implementare al proiectelor este anul 2026, care este și ultimul an de implementare PNRR. Practic, ținta pe care noi ne-am asumat-o prin finalizarea acestei investiții este ca în anul 2025-2026 până la 40% dintre elevi fie înscriși pe o rută duală” a declarat ministrul Educației la finalul ședinței de Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ