LIVE | Ziua 433 de război. Zelenski: „De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti”

LIVE | Ziua 433 de război. Zelenski: „De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/05/2023, 07:36
Actualizat: 02/05/2023, 13:13

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 433! Volodimir Zelenski a anunțat că a armata ucraineană a reușit să doboare 15 rachete rusești, precizând că „pentru fiecare atac, invadatorii ruși vor primi răspunsul”.

Armata Rusiei a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni în lupta împotriva Ucrainei , mai ales în regiunea Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, a declarat reporterilor că cifra, bazată pe estimările serviciilor de informații americane, includea peste 20.000 de morți, jumătate dintre ei din grupul Wagner. (Detalii suplimentare despre subiect aici….)

Rusia a declanșat un nou atac cu rachetă asupra Ucrainei în est, ucigând două persoane, declanșând incendii uriașe și distrugând zeci de case și alte clădiri din orașul Pavlohrad. Președintele Zelenski a anunțat cele două decese în discursul său video de luni seară.

„Alte patruzeci de persoane, femei, copii și bărbați, au fost tratate”, a spus el.

Zelenski a mai spus că un băiat de 14 ani a fost ucis în apropierea școlii sale când a fost lovit de o bombă în regiunea Cernihiv, aproape de granița cu Rusia.

O explozie în regiunea de vest a Bryansk, la granița cu Ucraina, a deraiat un tren de marfă rusesc luni, a declarat guvernatorul local într-o postare pe rețeaua de socializare.

„Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat, în urma căruia o locomotivă a unui tren de marfă a deraiat”, a declarat guvernatorul Bryansk, Alexander Bogomaz, pe Telegram, adăugând că nu au fost raportate victime, potrivit TheGuardian.

Autoritățile din Rusia spun că regiunea, care se învecinează cu Ucraina și Belarus, a fost ascunsă de mai multe atacuri din partea unor grupuri de sabotaj pro-ucrainene în cele 14 luni de când Rusia a invadat pământul ucrainean.

„De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostruPreşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară, în discursul adresat naţiunii, că noaptea trecută ucrainenii au reuşit să doboare 15 rachete ruseşti”, a spus Zelenski.

„Nicio șansă pentru ocupant pe teritoriul nostru!”

El a afirmat că, pentru fiecare atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul, transmite News.ro.

Comandantul-şef, şefii Direcţiei Principale de Informaţii şi ai Serviciului de Informaţii Externe, şeful Serviciului de Securitate şi secretarul NSDC au prezentat rapoarte.

„Prima chestiune: consecinţele loviturilor ruseşti, inclusiv ale atacurilor cu rachete. Numai noaptea trecută, de la miezul nopţii până la 7 dimineaţa, am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Dar, din păcate, nu pe toate. Nu pe toate încă. Lucrăm cu partenerii noştri cât mai activ posibil pentru a face ca protecţia cerului nostru să fie şi mai fiabilă”.

„La întâlnirea de dimineaţă, am discutat despre acţiunile probabile ale inamicului în viitorul apropiat şi am coordonat paşii noştri defensivi. Separat, am discutat problema armelor şi muniţiilor pentru luptătorii noştri. De asemenea, situaţia de pe teritoriul încă ocupat şi contracararea Rusiei. Nicio şansă pentru ocupant pe teritoriul nostru! Doar distrugere pentru inamic”, a declarat Zelenski.

Zelenski a spus că un băiat de 14 ani a murit în urma unui atac cu bombă asupra unei şcoli.

„Regiunea Cernihiv, satul Lyzunivka, în nordul regiunii, aproape de frontiera de stat. Acolo, o bombă aeriană rusă a distrus o altă şcoală ucraineană… Din păcate, această lovitură a luat viaţa unui adolescent – un băiat născut în 2009… în vârstă de 14 ani! El se afla chiar lângă şcoală. Condoleanţe familiei! Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk. Rachetele teroriştilor au luat viaţa a două persoane, tineri… Condoleanţele mele familiilor! Alte 40 de persoane – femei, copii şi bărbaţi – au primit ajutor medical în urma rănilor şi traumelor suferite”.

„Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru. Şi le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care asigură acest lucru în fiecare zi şi în fiecare noapte. Ei ne apără poziţiile, resping atacurile ruseşti, îşi ajută fraţii de arme care se află în apropiere, pe poziţii, şi distrug ocupantul la maximum.

Cu cât mai mulţi ucraineni se sprijină reciproc, cu atât mai repede va fi distrus răul rusesc. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care văd în acest fel sarcina comună a Ucrainei şi a lumii: înfrângerea evidentă a statului terorist şi o pace dreaptă pentru Ucraina şi întreaga Europă”, a spus el.

Şeful statului ucrainean a mai menţionat că a discutat, luni, cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şi cu cel al Noii Zeelande, Chris Hipkins.

„Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind activitatea noastră diplomatică din luna mai, care ne aduce mai aproape de o astfel de pace – o pace dreaptă, un astfel de rezultat al acestui război – înfrângerea ocupantului”.

„Am avut, de asemenea, mai multe convorbiri telefonice astăzi. Am mulţumit personal Canadei şi prim-ministrului Trudeau pentru sprijinul continuu acordat ţării noastre. Pregătim un program de cooperare pe termen lung în domeniul apărării între Ucraina şi Canada. Acest lucru este foarte important: Canada a început deja să confişte bunurile ruseşti. Acesta este un exemplu semnificativ pentru toţi ceilalţi din lume. Am discutat despre presiunea sancţiunilor şi despre cooperarea noastră politică”.

„Astăzi am vorbit, de asemenea, cu prim-ministrul Hipkins din Noua Zeelandă. I-am mulţumit pentru poziţia de principiu în apărarea dreptului internaţional – Noua Zeelandă se numără adesea printre liderii în ceea ce priveşte restricţiile privind sancţiunile. I-am mulţumit, de asemenea, pentru participarea Noii Zeelande la instruirea soldaţilor noştri. Am convenit să lucrăm la o mai mare consolidare a ţărilor din regiunea Pacificului pentru a proteja normele internaţionale”, a mai spus el.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 431 de război. Cel puțin două persoane au MURIT, în urma unor atacuri lansate din Ucraina asupra unei localităţi din regiunea rusă Briansk

Ziua 430 de război. Kievul, pregătit pentru ofensiva de primăvară / Bilanţul atacului rusesc de vineri a crescut la 26 de morţi

Ziua 429 de război. Bombardamente puternice ale trupelor ruse în mai multe orașe din Ucraina / Cel puțin 12 persoane au murit

Ziua 428 de război în Ucraina. Atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente și a unor case din orașul Nikolaev

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale