Localnicii unei comune ALUNGĂ autoritățile venite să eutanasieze porcii cu pestă

Localnicii unei comune ALUNGĂ autoritățile venite să eutanasieze porcii cu pestă
Publicat: 06/08/2018, 18:20
Actualizat: 25/03/2019, 19:27

Localnicii din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, nu au acceptat, luni, ca animalele lor să fie sacrificate, deși în localitate a fost confirmat virusul pestei porcine. Autoritățile județene cred că oamenii au fost prost sfătuiți chiar de primar, iar cei care au refuzat au fost trecuți pe o listă.

„Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetățenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVSA, jandarmilor și militarilor, care participă la aceste acțiuni. Nu au vrut să ne lase să intrăm în curți. Atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetățenii care refuză. Mai departe, legal, nu știu ce vor păți. Pentru că aici este o chestiune de importanță națională și nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conștientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreț, dar circulația oamenilor și a mașinilor este cea care în acest moment împrăștie acest virus. Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt uciși există o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect și predicat! Îmi pare rău că este și medic veterinar„, a declarat într-o conferință de presă,directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Reprezentanții autorităților încearcă în continuare să-i convingă pe localnici cu vorba bună, iar până în prezent nu au fost făcute plângeri la Poliție.

Conform legii, persoanele care contribuie la propagarea unei boli se pot alege cu dosar penal.

„Nu a fost necesară intervenția polițiștilor în localitate. În situația unui refuz, se poate întocmi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit articolului 352 din Codul Penal. Conform legii, persoanele aflate în această situație riscă închisoare între 6 luni și 2 ani sau amendă”, a explicat, la solicitarea Mediafax, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există și o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritățile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.

„Ne concentrăm pe Valea Cânepii, Lanurile și Tufești. În zona de supraveghere de 10 kilometri intră și o mare exploatație de porcine care are în jur de 136.000 de porci. În aval de această fermă, mai avem una între Tichilești și Gropeni, de 47.000 de porci. Eforturile noastre sunt în acest moment să facem un cordon în jurul acestor ferme, ca să nu pățim ce s-a întâmplat la Tulcea, pentru că ar fi un dezastru”, a spus directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile din Brăila iau în calcul să declanșeze o amplă vânătoare de porci mistreți și au înmulțit controalele de pe rutele de acces către zonele afectate. De asemenea, au fost verificate informațiile conform cărora pe Dunăre plutesc mai multe cadavre de porci, apărute pe Facebook.

„Au fost intensificate filtrele și montate altele noi la intrarea și ieșirea din fiecare localitate afectată. Referitor la porcii respectivi, în momentul acesta avem două echipe care merg pe Dunăre să verifice informația. Prima jumătate a fost efectuată deja și nu se confirmă. Aștept răspunsul celei de a doua echipe. În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informația și face un filmuleț pe care o pune pe net, este mai greu să identificăm locul și momentul”, a anunțat prefectul județului Brăila, George Paladi.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Devine interzis total pentru posesorii de mașini. Decizia drastică anunțată chiar acum
Codul Rutier. Capcana în care cad mulți șoferi atunci când fac depășiri
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole