LOTERIA MORȚII. Spitalele ar putea folosi principiul „egalității șanselor” în cazul bolnavilor de coronavirus. Cine nu se califică pentru un loc la ventilator

LOTERIA MORȚII. Spitalele ar putea folosi principiul „egalității șanselor” în cazul bolnavilor de coronavirus. Cine nu se califică pentru un loc la ventilator
Coronavirusul, o loterie cu viața și moartea
Publicat: 28/03/2020, 08:03
Actualizat: 28/03/2020, 08:17

Planurile de urgență ale guvernului american, prin care se raționalizează ventilatoarele în timpul pandemiei de coronavirus, ridică numeroase probleme etice. În New York ar putea fi folosite LOTERII pentru acces la ventilatoare. Pe de altă parte, în Alabama, cei cu probleme mintale sunt considerați „candidați fără șanse”.

Casa Albă precizează că, până acum, nimeni nu a fost privat de dreptul la ventilatorul pentru respirație, dar criza coronavirusului s-ar putea adânci și atunci vor fi luate măsuri extrem de dure. În New York, ventilatoarele vor fi alocate celor care au cele mai mari șanse de supraviețuire, scrie Daily Mail.

De asemenea, dacă resursele vor fi limitate, spitalele vor folosi metoda „selecție aleatorii”, un fel de „loterie a vieții și a morții”. Astfel vor avea o șansă și cei săraci și cei bogați, spun cei care susțin această idee controversată.

Marți, Planul de Urgență al statului Alabama privind triajul la ventilatorul mecanic a fost subiectul unei plângeri legate de drepturile omului.

Protocolul stabilește condițiile în care pacienții pot beneficia de ventilator și cei cu probleme de inimă, respiratorii și cancer sunt scoși din calcul. De asemenea, cei cu probleme psihice nu au prioritate la ventilator, inclusiv cei care suferă de Alzheimer și sindromul Down.

Președintele Donald Trump a declarat, vineri, că folosește autoritate federală din vreme de război pentru a „forța” producția unui număr de 100.000 de ventilatoare. „Suntem pregătiți pentru lucruri despre care nimeni nu s-ar fi gândit că suntem pregătiți”, s-a lăudat președintele SUA.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult