LOVITURĂ DURĂ. Fostul premier francez Francois Fillon, condamnat la 5 ani de închisoare. Soția a primit „cu suspendare”, pentru deturnare de bani publici

Redactor:
Razvan Ilie
LOVITURĂ DURĂ. Fostul premier francez Francois Fillon, condamnat la 5 ani de închisoare. Soția a primit „cu suspendare”, pentru deturnare de bani publici
Francois Fillon și soția sa, condamnați la închisoare pentru deturnare de bani publici

Fostul premier francez Francois Fillon a fost condamnat luni la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice într-un scandal care i-a distrus şansele de a candida la preşedinţia ţării în 2017 şi a deschis calea către Palatul Elysee pentru Emmanuel Macron.

Tribunalul corecţional din Paris a decis, în plus, că Francois Fillon va trebui să achite o amendă de 375.000 euro şi că acesta nu va avea voie să ocupe funcţii publice timp de zece ani.

Judecătorii au confirmat acuzaţiilor că Fillon a plătit soţiei sale de origine britanică Penelope sute de mii de euro după ce aceasta fusese încadrată fictiv ca asistent parlamentar.

„Job fals”, pedepsit cu ani de închisoare

Soţia sa, Penelope Fillon, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro, conform France 24. În plus, ea nu va putea ocupa o funcţie publică timp de doi ani.

Soţii Fillon şi complicele lor Marc Joulaud, fost supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe (vestul Franţei), au fost condamnaţi la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională, potrivit Agerpres. Inculpaţii au anunţat că vor face apel la această condamnare.

Inchide