Lovitură pentru DNA: Un primar trimis în judecată pentru abuz în serviciu, achitat de Curtea de Apel

Lovitură pentru DNA: Un primar trimis în judecată pentru abuz în serviciu, achitat de Curtea de Apel
Publicat: 20/12/2017, 20:51

Potrivit portalului instanțelor, Curtea de Apel Ploiești a decis achitarea primarului din Sinaia, Vlad Oprea, trimis în judecată de DNA Ploiești, în luna mai a anului trecut, pentru abuz în serviciu.

„Achită pe inculpatul Oprea Vlad Gheorghe sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (….). Dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător aplicat asupra imobilelor aparținând inculpatului”, se arată în soluția dată.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

În același dosar, secretarul orașului Sinaia, Beatrice Rădulescu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, a fost achitat.

De asemenea, în cazul fostei judecătoare de la Judecătoria Sinaia, Ruxandra Popescu, trimisă în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, Curtea de Apel Ploiești a decis pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

DNA Ploiești l-a pus sub acuzare, în aprilie 2016, pe edilul stațiunii Sinaia pentru abuz în serviciu, după ce acesta ar fi ignorat hotărârile Consiliului Local care stabileau condițiile în care se puteau înstrăina unele terenuri.

În cursul anului 2010, în contextul în care pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și trei persoane, concesionari ai unor terenuri, primarul Vlad Oprea „și-a încălcat atribuțiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condițiile în care se puteau înstrăina, în anumite situații, terenurile respective”, potrivit DNA.

Oprea, printr-o adresă, a comunicat instanței de judecată că Primăria Orașului Sinaia își însușește rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, „atâta timp cât cei trei concesionari nu solicită Primăriei orașului Sinaia restituirea unor eventuale diferențe de bani”, au mai arătat procurorii. Comunicarea respectivă a fost semnată, pe lângă edilul Oprea Vlad Gheorghe, și de secretarul primăriei Rădulescu Beatrice.

Ulterior, judecătorul Ruxandra Popescu „a pronunțat o soluție vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul primăriei Sinaia”, urmarea fiind că orașul Sinaia și Consiliul Local au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 214.734,39 euro”.