Lovitură pentru românii din Marea Britanie. Ce se va întâmpla cu ei după Brexit / Procedura devine obligatorie / Ce presupune SETTLED și PRE-SETTLED

Redactor:
Gandul
Lovitură pentru românii din Marea Britanie. Ce se va întâmpla cu ei după Brexit / Procedura devine obligatorie / Ce presupune SETTLED și PRE-SETTLED
Românii aflați în Marea Britanie sunt tot mai îngrijorați de Brexit. Aceștia se preocupă pentru statutul lor, după ce statul britanic va ieși din Uniunea Europeană.

Românii aflați în Marea Britanie pot să se înregistreze online, până la 30 iunie 2021, pentru un nou statut, scrie bzi.ro.

BREXIT – Statutul SETTLED este aplicat doar cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au avut reședința în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data înregistrării.

BREXIT – Statutul PRE-SETTLED este aplicat persoanelor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai mică de 5 ani, până la data de 30 decembrie 2020. Li se permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED.

Este obligatorie aplicarea pentru Statutul de SETTLED înainte de data expirării statutului de PRE-SETTLED). Aplicanții trebuie să dovedească însă: naționalitatea, identitatea, rezidența ​continuă și să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există).

Răspunsul este aflat în maximum o lună de la data aplicării. Românii reprezintă a doua comunitate din Marea Britanie, după cea poloneză.
Cererea nu este obligatorie pentru cei ce dețin:

– permis de intrare în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată;

– permis de ședere în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată;

– cetățenie britanică sau irlandeză (inclusiv dubla cetățenie).

Inchide