Lucian Romaşcanu, despre Gala UNITER: ”Excelenţa trebuie premiată, dincolo de orice altceva”. Unde și când va avea loc

Lucian Romaşcanu, despre Gala UNITER: ”Excelenţa trebuie premiată, dincolo de orice altceva”. Unde și când va avea loc
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii
Publicat: 29/05/2023, 17:24
Actualizat: 29/05/2023, 17:32

Excelenţa trebuie premiată, iar cine este bun trebuie să fie premiat, a afirmat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, luni, la UNITER, în conferinţa de presă destinată anunţării celei de-a 31-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc pe 12 iunie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

„Excelenţa trebuie premiată, dincolo de orice altceva. Dacă eşti bun, trebuie să fii premiat. Dacă avem nevoie de categorii speciale pentru încurajarea unuia din segmentele teatrului românesc, atunci să facem acest lucru. Dacă e nevoie de premii pentru tineri, facem premii pentru tineri, dacă e nevoie să încurajăm arta de gen, să facem premii, dar premiile totale, premiile mari UNITER sunt pentru valoare, pentru creaţie şi ele nu trebuie puse în segmente de un anumit fel sau altul. Şi atunci, încă o dată vă felicit pentru ceea ce faceţi şi vă urez mult succes în continuare şi vă asigur de parteneriatul nostru şi de acum încolo”, a declarat Lucian Romaşcanu, citat de Agerpres.

El a afirmat că mesajul Ministerului Culturii „este acela de susţinere a artei în general, a culturii române şi, în special, a marilor evenimente culturale pe care le organizează diverse instituţii, fie că sunt ale statului, fie că sunt private”, precizând că toate acestea beneficiază de susţinere din partea ministerului.

„Ne bucură şi felul în care UNITER va descoperi spaţii noi de teatru în Timişoara şi sunt de asemenea bucuros şi recunoscător Teatrului Naţional din Timişoara pentru felul în care se implică în dezvoltarea acestei gale şi a tuturor spectacolelor aferente”, a declarat Dan Diaconu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş.

Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, a afirmat că „Gala UNITER este un eveniment prestigios, poziţionat ca cel mai prestigios eveniment de profil organizat în România”.

„Cred că premiile de excelenţă pe care le susţinem au nişte laureaţi anul acesta care merită cu prisosinţă atenţia şi omagiul nostru, la fel cum şi celelalte secţiuni deja consacrate din cadrul Galei UNITER merită această atenţie, acest focus pe teatru şi pe producţiile, şi pe eforturile profesioniştilor de teatru din România”, a spus Liviu Jicman.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a afirmat că instituţia pe care o conduce deschide şi transformă toate spaţiile pentru Gala UNITER.

„Ceea ce noi deschidem în acest moment este Fabrica de Decoruri, atelierele Fabrica de Decoruri construite de Teatrul Naţional cu finanţarea integrală a Ministerului Culturii, le refuncţionalizăm doar până la sfârşitul anului, strict bancul de lucru pentru o sală de spectacol. Practic, în acest spaţiu industrial, absolut splendid, modern, nou, vom găzdui o sală de spectacol, o vom reamenaja pentru o sută de spectatori”, a anunţat Ada Hausvater.

Preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar, a spus că Gala UNITER a fost adaptată oraşului Timişoara şi a mărturisit că l-a rugat pe Răzvan Mazilu, regizorul galei, să se gândească la o formulă de „gală cu glam”.

„Conceptul a fost adaptat nu numai galei în sine, care este, sigur, o gală de premiere a excelenţei teatrului românesc, dar a fost adaptată şi oraşului, spaţiului cultural Timişoara, oraşului Timişoara. Ne-am gândit să revitalizăm, dacă vreţi, acea perioadă înfloritoare a Timişoarei, perioada interbelică în care Timişoara, ca oraş şi cultură, strălucea, alături de alte oraşe din ţara noastră, şi sigur că nu întâmplător l-am rugat pe Răzvan Mazilu să se gândească la o formulă la gala de anul acesta să fie o gală cu glam, să fie o adevărată sărbătoare, dar legată de ce facem noi, de teatru. Ne-am dorit o gală cu temă, o gală pregătită bine”, a declarat Dragoş Buhagiar.

Răzvan Mazilu a spus că pentru ediţia din acest an a Galei UNITER conceptul aparţine în egală măsură atât lui cât şi lui Dragoş Buhagiar, iar spaţiul în care se va desfăşura, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, este unul special pentru „o gală strălucitoare”.

„Conceptul acestei gale de anul acesta nu-mi aparţine în totalitate, ci ne aparţine amândurora, este un concept la care ne-am gândit împreună cu Dragoş Buhagiar, şi aşa cum ne gândim şi facem echipă împreună de ani buni cu spectacole montate împreună. Cumva a pornit de la spaţiul scenografic creat de Dragoş, un spaţiu spectaculos pentru spectacolul meu care a avut loc în decembrie, la Timişoara, ‘Bal la Savoy’. Este un spaţiu scenografic pentru o gală, pentru o gală strălucitoare, cred că orice gală trebuie să fie strălucitoare, trebuie să fie o sărbătoare şi sigur că acolo sunt mai multe teme, mai multe idei pe care le-am pus împreună în spectacol, sigur că mă interesează musicalul (…) şi va fi o gală cu musical, va fi o gală cu accente retro, dar şi trecute printr-un filtru al sensibilităţii publicului de azi. Va fi o gală cu glam, va fi o gală cu foarte multe poveşti care sunt spuse pe ritmuri celebre din musical, cu foarte mult umor. Va fi prezentată nu de unul, ci de patru prezentatori, patru actori tineri – Ana Bianca Popescu, Monica Odagiu, Lucian Ionescu şi Alex Ştefănescu. Alex Ştefănescu semnează şi versurile melodiilor. Ne dorim o gală foarte dinamică”, a povestit Răzvan Mazilu.

Gala Premiilor UNITER va avea loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, pe 12 iunie, de la ora 20,00. Evenimentul va fi transmis în direct pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, TVR Cultural şi Radio România Cultural.

În avanpremiera Galei UNITER, la Timişoara vor fi prezentate trei spectacole nominalizate la premiul pentru cel mai bun spectacol: „Oedip Rege”, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, pe 7 iunie, de la orele 18,00 şi 21,00, la Sala 2 a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”; „Antonin Artaud. Familia Cenci”, producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, pe 8 iunie, de la ora 19,00, şi pe 9 iunie, de la ora 16,00, într-un spaţiu special amenajat la Fabrica de Decoruri din strada Paul Morand, din Timişoara; şi „Seaside Stories”, producţie a Teatrului de Stat Constanţa, pe 9 şi 10 iunie, de la ora 19,00, la Sala 2 a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
Informație pentru toți CLIENȚII LIDL! Produsul care a fost DE URGENȚĂ retras de la raft
De ce a ieșit Mihaela Tatu din TV. Fosta vedetă și-a schimbat profesia
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului