Lucian Romașcanu, mesaj de ziua maestrului Gheorghe Zamfir: ”Rămâi un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare”

Lucian Romașcanu, mesaj de ziua maestrului Gheorghe Zamfir: ”Rămâi un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare”
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 06/04/2023, 17:26

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, un mesaj maestrului Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere, care a împlinit astăzi vârsta de 82 de ani.

„Îi urez astăzi la mulți ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci și cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai țării noastre. Înzestrat cu mult har, a reușit să abordeze diferite genuri muzicale, a modificat cu succes construcția și tehnica naiului și a făcut generații întregi să-l îndrăgească. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine și nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depășit și alte granițe. Uriașul, așa cum îi spun prietenii, este și un apreciat compozitor, pictor și scriitor, lucrările sale bucurându-se de succes în țară și peste hotare.

La finalul anului trecut am fost unul dintre invitații la inaugurarea muzeului care îi poartă numele, din orașul său natal. Vă invit să mergeți la Găești și să îi treceți pragul pentru a înțelege valoarea acestui OM universal.

Îți mulțumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie și verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare și că ai îmbogățit patrimoniul lumii”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Cine este Gheorghe Zamfir

Născut în Găești, județul Dâmbovița, Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz și compozitor român, care încă din copilărie a fost atras și fascinat de universul muzicii. A urmat cursurile Școlii de muzică nr. 1 din București (Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, de astăzi) și pe cele ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) și în Dirijat pentru cor și orchestră (1968). Și-a susținut doctoratul teza intitulată „Naiul – geneză, evoluție și semnificație”, cu summa cum laude.

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 și 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, Gigantul de 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

Este apreciat în țară și peste hotare, unde pleacă în exil în 1982, după ce cade în dizgrație în urma unui concert dedicat lui Dumnezeu. După Revoluție revine în țară, concertele sale continuând să bucure întreg mapamondul.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic și a obținut de-a lungul carierei sale impresionante 120 de discuri de aur și platină și peste 190 de discuri înregistrate, având 120 de milioane de albume vândute.

Pictor apreciat, a expus în țară și peste hotare, cea mai recentă expoziție a sa, Simfonia Culorilor, având loc în noiembrie anul trecut, în foaierul Sălii Studio a TNB.

A publicat lucrările de specialitate „Traitė Du Naï Roumain: méthode de flûte de Pan” și „Naiul – geneză, evoluție și semnificație” (teza cu care și-a susținut doctoratul, în 2005), dar și beletristică: „Dincolo de sunet – Au-dela du son”, ediție bilingvă, româno-franceză, „Drum de spini și de glorii” – versuri, „Binecuvântare și blestem” – carte autobiografică, „În inima întristată a barocului” – versuri.

Printre premiile și distincțiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Țitera de aur în Franța, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, ediția 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2022), potrivit Ministerului Culturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului