Lucrări urgente la o altă poarta de intrare în Timișoara, identică cu cea care a omorât un om

Lucrări urgente la o altă poarta de intrare în Timișoara, identică cu cea care a omorât un om
Publicat: 06/11/2017, 18:43

Decizia de a fi efectuate lucrări urgente la poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Aradului, a fost luată, luni, în timpul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș, convocată de prefectul Eva Andreaș.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș, în cadrul ședinței s-a discutat despre măsurile de punere în siguranță a porții de intrare în Timișoara amplasată în Calea Aradului. Acest lucru s-a decis după ce poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului, reabilitată în același mod ca cea de pe Calea Aradului, s-a prăbușit, în timpul furtunii puternice din data de 17 septembrie, strivind un tânăr de 24 de ani.

„Având în vedere existența unei stări potențial generatoare de situații de urgență la obiectivul , respectiv precedentul cu consecințe tragice produs de prăbușirea porții de intrare în Municipiul Timișoara, pe Calea Lugojului, ca urmare a furtunii din 17.09.2017, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a hotărât: efectuarea, până în data de 08.11.2017, a lucrărilor în vederea punerii în siguranță a obiectivului , respectiv de aducere la starea inițială prin demolarea plăcilor de fibrociment montate pe grinda metalică transversală sub formă de fermă cu zăbrele”, transmite ISU Timiș.

De asemenea, în timpul ședinței s-a hotărât că Primăria Timișoara, proprietarul porții de intrare de pe Calea Aradului, trebuie să pună în aplicare, de urgență, măsurile dispuse de Inspectoratul Regional în Construcții Vest prin „procesul-verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor”, încheiat la obiectivul „Poartă de intrare în Municipiul Timișoara amplasată în Calea Aradului”.

Poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbușit în timpul furtunii puternice din data de 17 septembrie și a omorât pe loc un tânăr de 24 de ani, aflat într-o mașină. Poarta a fost construită în urmă cu 37 de ani și modernizată în urmă cu doi ani, lucrare pentru care primăria a plătit unei firme locale peste 50.000 de euro.

Tânărul care a murit strivit de poarta de la intrarea în Timișoara se numea Vlad Baici și era student în ultimul an la Facultatea de Medicină dentară.

Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat o expertiză în cazul prăbușirii porții de intrare de pe Calea Lugojului, care a arătat că aceasta a căzut în timpul furtunii pentru că „nu s-au luat măsurile de siguranță necesare”.

„Nu există o cauză unică, nu există o singură cauză care să spunem că este cea care a determinat prăbușirea porții, este un cumul de cauze, un cumul de factori. Deci, sunt mai mulți factori au contribuit la slăbirea acestei construcții și a căzut. În primul rând, s-a plecat de la prima proiectare, care s-a făcut în anii ’80, care a fost mai slabă, nu a fost prevăzută pentru un vânt foarte puternic. Pe urmă, în anul 2014 (n.r. poarta a fost reabilitată de Primăria Timișoara în perioada 2014 – 2015), s-a majorat suprafața expusă, s-au înlocuit literele care erau cu altele și s-a mărit starea de obturare, poarta a devenit și mai vulnerabilă. Și al treilea motiv este că a venit un vânt care a depășit viteza cu care se calculează la vânt construcțiile aici în zona Timișoarei. Toate aceste trei cauze au dus la pierderea rezistenței porții”, declara, corespondentului MEDIAFAX, expertul tehnic Victor-Radu Marinov, care a realizat expertiza.

Ambele porți de intrare în Timișoara, de pe Calea Aradului și Calea Lugojului, au fost construite în urmă cu 37 de ani, iar în anul 2015 au fost reabilitate pe baza unor soluții tehnice identice.

FOTO: deBanat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom