Ludovic Orban, despre tensiunile dintre Turcia și Franța: „Atacul la persoană împotriva președintelui Emmanuel Macron nu este acceptabil”

Ludovic Orban, despre tensiunile dintre Turcia și Franța: „Atacul la persoană împotriva președintelui Emmanuel Macron nu este acceptabil”
Premierul României, Ludovic Orban FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/10/2020, 20:36
Actualizat: 06/04/2021, 15:31

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, la Paris, că l-a asigurat pe omologul său francez, Jean Castex, de compasiunea și solidaritatea României, după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist. Orban a subliniat că atacurile la persoană, precum cel lansat de președintele Turciei, Recep Erdogan, împotriva președintelui francez Emmanuel Macron, nu sunt acceptabile.

România, solidară cu Franța

“Îi urez succes omologului meu. L-am asigurat pe premierul Castex de toată compasiunea și solidaritatea noastră după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist. România și Franța sunt unite.

Am transmis solidaritatea noastră față de Franța în respectarea valorilor noastre fundamentale și importanța unui spațiu în care libertatea de expresie și conștiință sunt apărate de violențe și cenzură. Atacurile la persoană îndreptate către un șef de stat vizat în mod personal precum cel la care a fost recent supus președintele Emmanuel Macron nu sunt acceptabile, din punctul nostru de vedere. Respectul reciproc între parteneri și aliați este esențial și diferențele de abordare sau momentele de criză trebuie depășite prin dialog constructiv și respect reciproc”, a spus premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a vorbit, de asemenea, despre semnarea unei foi de parcurs pentru a “strânge și mai mult relațiile” dintre România și Franța.

„Este o vizită extrem de importantă într-un an simbolic, în care aniversăm 140 de ani de relații diplomatice. Țările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic iar dorința comună este de a da un caracter și mai strategic acestui parteneriat. De aceea am semnat o nouă foaie de parcurs, o structură actualizată, ambițioasă, care are ca scop să strângă și mai mult relațiile dintre Franța și România, atât în plan bilateral, cât și la nivel european și internațional”, a spus Orban.

Premierul României a punctat că scopul principal al vizitei oficiale de două zile pe care o efectuează în Franţa este semnarea Foii de parcurs privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care prevede coordonatele principale ale colaborării pentru următorii 4 ani.