Ludovic Orban la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru Buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”

Redactor:
Florentina Dinu
Ludovic Orban la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru Buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”

Grupul PPE din Parlamentul European a desfășurat joi după-amiază o ședință specială cu premierul român Ludovic Orban și membri ai Guvernului său. 

Redresarea economică a Europei în urma pandemiei, negocierile în curs privind bugetul de șapte ani al UE, Fondul de redresare și viitoarele alegeri generale ale României au fost  subiectele pe care europarlamentarii de centru-dreapta din toate statele membre UE le vor discuta cu liderii români.

Ludovic Orban a vorbit despre importanta instrumentelor Reziliența și Recuperare și Pactul Verde.

Orban: Noi am spus întotdeauna că suntem mândri să facem parte din PPE, cu cea mai marcantă istorie din UE, cu cea mai mare solidaritate la nivel european și va reuși să imprime mai multă solidaritate între state. (…)

În ceea ce privește pandemia, ne dorim să se ajungă la decizii la nivel european cu privire la reguli aplicabile de statele membre. Preocuparea noastră este relansarea economică care este fundamentală pentru evoluția Europei și pentru aplicarea noilor direcții stabilite de Comisie.(…)

Avem o preocupare față de susținerea Pactului Verde, dar am văzut că există o gândire care să permită statelor să se adapteze, decât că o formă de reducere a competitivității.

Comisar european pentru Buget – Johannes Hahn: ”E important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și sper ca România să o facă. Poate fi sansa ca exodul creierelor să se indrepte înspre România”

Johannes Hahn: Mă bucur să îi văd pe colegii români (…) Sper că ceea ce e în pregătire să ajute România pentru a crea un mediu de afaceri care să creeze locuri de muncă. Ce a realizat Consiliul European poate fi considerat acord istoric, însă și Next Generation cel mai mare pachet pentru reziliența europeană. (…)

Rambursarea se poate realiza doar cu noi resurse proprii. Nu putem crede că doar contribuțiile naționale pot contribui. Ar trebui că rambursările să nu îl afecteze cetățeanul în ceea ce privește că unele companii mari de internet care au beneficiat în perioada crizei, în timp ce proprietarul unei prăvălii nu, și trebuie implementat o taxa digitală.

Pentru a rambursa împrumuturile e nevoie de un acord între PE și Consiliu și  e important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și sper că România să o facă. Fiecare instituție are un rol de jucat. Așteptăm că banii să fie și cheltuiți. Poate fi șansa ca Romania să reacționeze și ca exodul creierelor să fie un flux de inteligență înspre România și sunt convins că Guvernul poate crea mediul necesar. Este nevoie de doi parteneri să danseze tango-ul.

Siegfiried Mureșan a vorbit despre Mecanismul european de redresare și reziliență și propunerea de către PE pentru o durata de 4 ani, ca fondurile europene să fie absorbite pe o perioada mai lungă de timp, iar despre alocarea resurselor pentru cei 6 piloni, a propus să nu fie stabilite praguri, ci să existe o fleibilitate.

Siegfried Mureșan: Este un acord politic foarte important, iar noi trebuie să dăm votul final. În ceea ce privește bugetul UE, cel tradițional, la nivelul PE, susținem anvelopele naționale, exact cum au fost negociate în Consiliul European. Cele 80 de milioane, negociate de Romania, sunt suținute de PE și de o majoritate largă a PE și nu vor exista modificări. Programele europene sunt în afara anvelopelor și vom vedea unde e nevoie de creșteri.

Noi ne dorim ca la sanatate să fie adăugate resurse adiționale, un buget mai mare pentru Erasmus+.

Propunem 6 direcții:

  • digitalizare
  • ecologizare
  • coeziune economică-este domeniul prin care ajutăm IMM, antreprenoriii. La propunerea mea, am convins ca proiectele de infrastructua să facă parte din acest instrument.
  • coeziunea socială- nu e doar a socialiștilor.
  • întărirea instituțiilor publice-au nevoie de modernizări. Aici, sunt incluse spitalele, fiindcă avem devoie de modernizări, pentru a evita intrarea în carantină.
  • fondurile pentru tineri

PE susține ca acest instrument să aibă o durata de 4 ani, în Consiliu prevede 3 ani, pentru a da  mai mult timp de accesare a fondurilor europene. Propunem și o revizuire după doi ani de funcționare, apoi concluzionam că e nevoie de redresare sau putem ajusta.

Propunem creșterea de prefinantare de la 10% la 20%. După ce au fost declarate castigatorare, având o finanțare mai mare, impactul va fi mai mare.

PPE a spus să nu fie alocat un procentaj mai mare pentru cei 6 piloni. Dacă am stabili praguri, am îngreuna absorbția fondurilor. Obiectivul este ca 30% din fonduri să fie alocat pentru modernizarea economiei și reducereea poluării.

Adina Vălean, comisar pentru Transporturi: ”Avem nevoie ca România să investească în căile ferate.  Este o obligație”

Sunt recunoscătoare MAI si Ministerului Transportului pentru asigurarea frontierelor verzi, pentru ca a menținut fluxul de bunuri. România este însărcinată să achiziționeze materiale sanitare. Vă felicit.

Vă felicit pentru că ați inițiat dialog în ceea ce privește planurile de accesare a CFM și Next Generation EU, Plan de reziliența. (…)

Toate proiectele trebuie să se încadreze în indicatorii Semestrului European, în baza liniilor de reforma. Acum este bine, pentru că România poate propune proiecte pentru o dezvoltare sustenabilă(…).

Avem nevoie ca România să investească în căile ferate, în semnalizări. E o obligație.

Pernille Weiss, eurodeputat PPE, Danemarca l-a întrebat pe premier ce plan are în vedere pentru relansarea economiei.

Eurodeputat Pernille Weiss către Orban: ”Ce planuri de relansare economică aveți în desfășurare?”

Pernille Weiss din Danemarca: Pentru danezi, România pare mică. Am auzit despre investiții, transport și aș dori să îmi spuneți ce aș putea să fac pentru a va susține campania pentru alegeri și aș dori să îmi spuneți ce planuri de relansare aveți în desfășurare, pentru a transmite poporului danez?

 

Orban: Am fost obligați să luăm decizii în premieră. Toate serviciile oferite au fost online, un exemplu. Ne dorim o modernizare a instituțiilor.

Întrebat despre formula de guvernare și alegeri, Orban spune că în sondajele reale PNL se află cu 9% în față PSD, iar calculele pentru guvernare include PMP și UDMR, nu cu ”foștii comuniști”.

Orban: ”Sondajele mincinoase ne arată la o distanță de 6% față de socialiști. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu  PMP și UDMR

Ludovic Orban: Avem alegeri locale pe 27 septembrie și pe 6 decemrie parlamentare. Obiectivul nostru e să le câștigăm pe ambele. Sondajele mincinoase ne arată la o distanță de 6% față de socialiști, însă în sondajelee reale suntem cu 9% distanță. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu  PMP și UDMR. Nu vom face Guvern cu foștii comuniști și vom identifica alți posibili parteneri.  (…)  În ceea ce privește rezultatele alegerilor parlamentare și locale, PPE va câștiga alegerile și va avea în România un guvern cu care să colaboreze.

Rares Bogdan: ”Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Familia EPP nu vinde iluzii, a învățat pildele omenirii, a învățat oamenii să prindă peștele”

Eurodeputatul Rares Bogdan: Avem două Românii. Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Într-o parte a României, cetățenii au fost ținuți la mila unor politicieni corupți. (…) Este vremea gospodăriilor liberale (…) Familia EPP nu vinde iluzii, a învățat pildele omenirii, a învățat oamenii să prindă peștele.

 

 

 

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide