Lukoil oprește rafinăria de la Ploiești, după sechestrul impus de Parchet. Ambasadorul Rusiei la București, intervenție dură. Ponta îi critică pe procurori: „Nu fugeau cu conductele în Rusia”

Lukoil oprește rafinăria de la Ploiești, după sechestrul impus de Parchet. Ambasadorul Rusiei la București, intervenție dură. Ponta îi critică pe procurori: „Nu fugeau cu conductele în Rusia
Publicat: 06/10/2014, 17:44
Actualizat: 29/04/2015, 16:46

Într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov susține că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei „Lukoil” din România”. Surse judiciare au explicat însă pentru gândul că procurorii nu au dispus sistarea activității rafinăriei, ci doar au pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil.

Ambasadorul Rusiei a mai susținut îndeclarația sa că „în timpul activității sale în România „Lukoil-ul” a creat mii de locuri de muncă, a plătit regulat impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susținerea ecologiei, perfecționarea structurilor de acordare a asistenței medicale de urgență, în dezvoltare a surselor netradiționale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi și orfani etc”.

Malginov spune că speră că „ancheta se va face nepărtinitor și obiectiv în cadrul legii și ținând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât și ale muncitorilor, precum și de interesele relațiilor ruso-române” și că va urmări „atent dezvoltarea situației în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil””

Ponta: „Nu fugeau cu conductele în Rusia”

Premierul Victor Ponta a făcut luni o afirmație critică la adresa procurorilor care au dispus sechestrul asupra produselor Petrotel Lukoil. „Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oamni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”.

Lukoil nu a anunțat autoritățile despre eventuale disponibilizări

Reprezentanții rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploiești au notificat, vineri, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Prahova asupra faptului că opresc activitatea rafinăriei începând de vineri după-amiază, fără a preciza, în notificare, un motiv pentru care opresc instalațiile din rafinărie și nici o dată la care acestea ar urma să fie repornite, a declarat, luni, șefa Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Deși activitatea rafinăriei a fost întreruptă începând de vineri după-amiază, când instalațiile acesteia au fost oprite pe rând, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anunțat autoritățile despre eventuale disponibilizări colective sau șomaj tehnic.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat, luni, pentru Mediafax că din partea companiei Lukoil nu a fost primită nicio notificare privind o eventuală decizie de a face concedieri colective sau de a trimite oamenii în șomaj tehnic.

Mai mult, surse din cadrul rafinăriei susțin că în 3 octombrie, la o zi după ce procurorii au făcut percheziții la sediul a cinci firme care își desfășoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploiești, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat și transmis către AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverințe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcții civile și cercetător construcții civile și industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialiști.

Luni, la peste 48 de ore de când au fost oprite instalațiile din incinta rafinăriei, angajații Petrotel-Lukoil au mers în continuare la program.

Liderul de sindicat din cadrul Lukoil, Gheorghe Paraschivoiu, a declarat corespondentului Mediafax că oamenii merg în continuare la serviciu și că nu au fost anunțați despre eventuale concedieri.

Potrivit lui Paraschivoiu, decizia de a fi oprită activitatea rafinăriei ar aparține procurorilor care instrumentează dosarul în care cinci companii care activează pe platforma rafinăriei din Ploiești sunt cercetate pentru evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Gheorghe Paraschivoiu a mai spus că angajații rafinăriei nu exclud posibilitatea de a ieși în stradă dacă nu vor fi deblocate conturile pentru salariile oamenilor care lucrează în cele cinci firme.

Potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, la firmele care își desfășoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploiești și care țin de compania Lukoil lucrează aproximativ 2.500 de salariați.

Parchetul a pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori București.

„Ponderea tranzacțiilor Lukoil la 30.09.2014 este de 34,2% din cifra de afaceri preliminată a Oil Terminal. Conducerea Oil Terminal va analiza de urgență situația cu toți factorii implicați și va stabili un plan de măsuri pentru limitarea impactului acestui eveniment asupra activității sale”, se arată într-un comunicat al companiei.

Procurorii au făcut, joi, percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța, joi, că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Detalii ŞOCANTE despre asasinatul din Arad! Care sunt legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
ATENȚIE! Dacă faci cumpărături din afară, trebuie să știi asta: se întâmplă de la 1...
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Sfârşitul pentru Florin Cîţu! Pică Guvernul! Cine va fi noul premier al României
VIDEO. Șocul momentului. Explozie uriașă, sunt 16 răniți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....