MAE: S-a stabilit identitatea uneia din cele două victime din Muntenegru care erau neidentificate

MAE: S-a stabilit identitatea uneia din cele două victime din Muntenegru care erau neidentificate
Publicat: 25/06/2013, 09:48
Actualizat: 03/04/2019, 10:33

Autoritățile au reușit să stabilească identitatea uneia din cele două victime ale accidentului din Muntenegru care nu fuseseră identificate, a anunțat, marți dimineață, MAE, precizând că în prezent are loc o ultimă evaluare a stării de sănătate a răniților, la spitalul din Podgorica.

Potrivit unui comunicat transmis marți dimineață de Ministerul Afacerilor Externe, în baza informațiilor transmise de Celula de criză, luni seară, cu sprijinul autorităților din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identității uneia dintre cele două persoane care nu fuseseră încă identificate.

De asemenea, marți dimineață echipa mixtă trimisă de autoritățile române la fața locului face demersurile necesare, în cooperare cu autoritățile locale,
pentru desfășurarea, în etape, a operațiunii de repatriere.

Tododată, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat se află la spitalul din Podgorica, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare amănunțită a stării de sănătate a pacienților, „în vederea stabilirii transportabilității acestora în cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispoziție de autoritățile române”.

MAE mai precizează că în acest moment sunt în curs de avizare procedura și etapele operațiunii de aducere acasă a cetățenilor români.

„Echipa de la fața locului, coordonată de ministrul Titus Corlățean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri (luni – n.r.) în capitala Muntenegrului, coordonează și stabilește etapele de aducere acasă a cetățenilor români”, mai precizează reprezentanții MAE.

Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgență Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni și Universitar din Capitală, pregătite să primească răniții.

Oficialii MAE mai spun că familiile celor implicați în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internați pacienții, precum și ora la care vor ateriza aeronavele militare.

Cele două aeronave militare care urmează să aducă răniții români în țară au plecat spre Muntenegru, marți dimineață, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici și 11 asistenți SMURD și cinci angajați ai MApN. Aceștia sunt coordonați de Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București și purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca.

Luni seară, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Dușa, cele două avioane militare – Hercule și Spartan – cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru.

Spartan, o aeronavă mai mică, este dotată cu 12 tărgi și aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportați 18 pacienți.

Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniții vor fi preluați de echipaje SMURD și transportați la spitale în Capitală.

Luni seară, Dușa a spus că aceasta este cea mai mare acțiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naționale (MApN) și a transmis condoleanțe famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.

Un autocar cu turiști români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat, aflat la Podgorica, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, luni, că persoanele rănite care vor fi aduse în țară, marți, cu două avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici și asistente, aeronavele fiind așteptate în capitala Muntenegrului în jurul orei 9.00.

Arafat a mai spus că marți se va decide dacă dintre răniți sunt și unii care nu pot fi transportați.

El a precizat anterior, într-o declarație de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internați, dintre care șapte, la terapie intensivă.

Reprezentantul spitalului de la Podgorica a precizat, la rândul său, că patru dintre pacienții de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor și, deși au funcții vitale stabile, sunt încă în pericol.

Pasagerii decedați vor fi repatriați ulterior, după încheierea formalităților, trupurile neînsuflețite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localitățile de reședință, dacă nu se impune să fie predate unor instituții ale statului, a mai spus, luni seară, Mircea Dușa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Viața scandaloasă a lui Grace Kelly. „Nimfomana de la Hollywood” a avut o aventură și...
"Tati a omorât-o pe mami şi el s-a spânzurat". Crimă înfiorătoare în Arad: Un bătrânel...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
UDREA, în lacrimi. Anunțul făcut de Adrian Alexandrov despre fiica lor
Marea vedetă a deserturilor de vară. Prăjitura care dă dependență
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Vremea la jumătatea lunii iulie: Unde vor fi cele mai mari temperaturi?
×