Mai multe probe, între care și 7 CD-uri cu interceptări, au fost eliminate din dosarul Duicu. Judecătoarea Costiniu a citat în premieră procurorul de caz al DNA

Mai multe probe, între care și 7 CD-uri cu interceptări, au fost eliminate din dosarul Duicu. Judecătoarea Costiniu a citat în premieră procurorul de caz al DNA
Publicat: 14/01/2015, 19:20

Unul dintre cele mai mediatizate dosare ale anului trecut a fost cel al lui Adrian Duicu, președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, care i-ar fi spus lui Ștefan Ponea, fostul șef al Poliției Județului Mehedinți, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și a șefului Poliției Române, Petre Tobă.

Judecătoarea Viorica Costiniu, cea care instrumentează cazul, a decis eliminarea din dosar a capitolului care privește descrierea faptelor reținute în sarcina inculpatei Drăghia Valentina, contabila lui Duicu. În acest capitol, procurorii arată cum Adrian Duicu își folosea influența pentru a obține contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru firma pe care a înființat-o. Judecătoarea a mai dispus și eliminarea a 7 CD-uri cu interceptări din dosar, pe motiv că acestea nu ar fi fost identificate corect de procurori. Pe acest considerent, Viorica Costiniu a decis eliminarea cu totul a stenogramelor de pe cele 7 CD-uri, ceea ce înseamnă că nici interceptările, nici capitolul din rechizitoriu invalidate de judecător nu vor mai putea fi luate în calcul pentru hotărârea judecătorească.

Premieră: citarea procurorului de caz al DNA

De asemenea, la ultimul termen de judecată, din data de 9 ianuarie, judecătoarea Costiniu a decis și să citeze pocurorul DNA care a documentat cazul. Surse judiciare au explicat pentru gândul că este pentru prima dată când un procuror de caz al DNA este citat de judecători.

De altfel, DNA este reprezentată în sala de judecătă de un procuror de sedință, care face parte din secția judiciară a parchetului anticorupție. Această structură este special creată pentru ca procurorii de caz să fie reprezentați de colegii lor.

Este posibilă întoarcerea dosarului la DNA. Consecință: amânarea judecării

Totodată, judecătoarea Viorica Costiniu a pus în discuție regularitatea rechizitoriului, ceea ce ar putea decide restituirea dosarului la DNA pentru a fi completat. Un asemenea scenariu ar implica o amânare consistentă a judecării pe fond a cauzei. În plus, dosarul fiind restituit la DNA, instanța ar putea decide și eliminarea arestului la domiciliu pentru Adrian Duicu.

Radiografia dosarului la șase luni de la trimiterea în judecată

Adrian Duicu este acuzat că i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi influența pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți și, ulterior, să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Poliția Română, iar soția acestuia, Elisabeta Ponea, să ocupe o funcție de conducere în Ministerul Public.

În rechizitoriu, se arată că Adrian Duicu făcea trafic de influență în Palatul Victoria. Inițial, DNA susținea că Duicu se afla în biroul lui Victor Ponta când își folosea ilegal infuența, după care președintele suspendat al CJ Mehedinți a fost localizat doar în clădirea Guvernului.

Dosarul lui Adrian Duicu este încă în faza de camera preliminară. Aceasta este procedură preliminară într-o cauză penală. Adică judecătorul verifică dacă rechizitoriul este în regulă, avocații ridică tot felul de excepții. În principiu după această procedură preliminară, dosarul ajunge în faza publică când sunt audiați martorii, inculpații și au loc dezbaterile.

Au trecut șase luni de la trimiterea în judecată a dosarului. Instanța a judecat 19 termene în acest dosar. Cauza este judecată de către judecătoarea Viorica Costiniu, soția fostului judecător de la Curtea Supremă, Florin Costiniu. Fost judecător la Curtea Supremă, unde a deținut funcția de șef al Secției Civile, Florin Costiniu a fost condamnat definitive pentru corupție. Prin sentința Curții Supreme, acesta a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influență. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influența pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Cășuneanu și Compania Națională de Autostrăzi. În final Costiniu a fost condamnat la 4 ani de înhisoare cu suspendare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii